Bajta
Zgodilo se je


Svetovni dan Zemlje PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Četrtek, 22 April 2010 14:20

Vsako leto obeležujemo različne dneve, ob katerih se spomnimo nekaterih za nas najpomembnejših tem. Ob teh dnevih preko različnih aktivnosti opozarjamo na probleme in možne rešitve, ki so tako ali drugače povezane z izbranimi temami. Ob teh dnevih smo navadno za obravnavano problematiko bolj dovzetni in pripravljeni za sodelovanje pri različnih aktivnostih. Pa so spremembe dejansko možne? Kaj sploh pomeni en dan v letu? Vprašanja, ki si jih ob takšnih dnevih precej radi postavljamo, najbrž pa nanje niti ne želimo odgovoriti.

Med tiste bolj prepoznane dneve sodi tudi dan Zemlje, ki ga obeležujemo že 40 let. 22. aprila 2010 se bomo tako zopet malo bolj posvetili razmišljanju o svojem domu – Zemlji in načrtovali rešitve za njeno dolgotrajno ohranitev. V času okoli dneva Zemlje se tudi na Koroškem odvijajo različne aktivnosti. Zavod za zdravstveno varstvo Ravne je podprl akcijo Očistimo Slovenijo v enem dnevu (članek - TUKAJ)– s predstavitvijo so sodelovali na ekokaravani v Slovenj Gradcu, predstavniki zavoda pa so se udeležili tudi čistilne akcije v lokalni skupnosti. Odzvali so se tudi vabilu Druge osnovne šole Slovenj Gradec in v okviru naravoslovnega dne učencem predstavili pomen pitne vode in njenega varovanja. 

Svetovni dan Zemlje 2010

Izzivi ob svetovnem dnevu Zemlje

V letošnjem letu bomo ob svetovnem dnevu Zemlje največ govorili o klimatskih spremembah. Kot je zapisano na uradni spletni strani svetovnega dneva Zemlje, so prav klimatske spremembe največji izziv našega časa in obenem največja priložnost za izgraditev zdrave, čiste in trajno uspešne ekonomije.  Ključ do uspeha je v napredku klimatske politike, učinkovite izrabe energije in uporabi obnovljivih virov.

Cilj kampanje je združiti posameznike, korporacije in vlade v oblikovanju zelene svetovne ekonomije. Zelo veliki načrti, ki smo jih posamezniki že navajeni preslišati, ker je naš vpliv najbrž zanemarljiv. Je to res? Res je samo dokler tako razmišlja večina ljudi, nato pa se stvar obrne. Večina namreč diktira razvoj, večino pa sestavljajo posamezniki, in prav zaradi odnosa teh posameznikov in družbe v preteklosti se danes spopadamo z globalnimi ekološkimi problemi (globalno segrevanje, ozonska luknja…). 

V tem kontekstu je zelo posrečena uporaba izraza ekonomija. Prav preko vseh meja naraščajoča ekonomija, ki jo ženejo naraščajoče potrebe družb in posameznikov, nas je pripeljala v trenutno situacijo. Ekonomijo smo ljudje sprejeli kot največjo vrednoto in gibalo družbe, najbolj zanimivo pa je, da je v bistvu ekonomija v celoti odvisna od nas – posameznikov. Njen cilj je namreč izpolnjevanje naših naraščajočih želja in njen uspeh je odvisen od dovolj hitrega prilagajanja tem željam oz. vodenja teh želja do obstoječe ponudbe. In tako lahko ugotovimo, da je prav vpliv posameznika bistven.


Vsak se za svoje ravnanje odloči sam, le končni rezultat je skupek vseh teh odločitev.  Preteklo soboto smo na pobudo skupine zanesenjakov v veliki množici čistili Slovenijo. 17.4.2010 se je mnogim izmed nas zdelo zelo pomembno, da iz okolice poberemo čim več odpadkov, vendar se je vsak sam odločil ali se bo aktivno udeležil čiščenja, udeležencem podelil kakšen pameten ekološki nasvet ali  popolnoma ignoriral akcijo.  Prav tako so bile smeti, ki smo jih pobirali rezultat svobodne odločitve posameznikov, ki so razmišljali kam s cigaretnim ogorkom, prazno plastenko ali rabljenim štedilnikom.

Torej imamo ob vsakem dnevu Zemlje in tudi v času med njimi možnost premisliti, kako ravnati. Če bi se prej odločali za urejeno odlaganje odpadkov, bi bila akcija nepotrebna, ker ne bi bilo česa čistiti. Če se bomo odločali za hibridna vozila, pitje vode iz pipe, nakupovalne vrečke za večkratno uporabo itd., se bo trg temu prilagodil in ekonomija bo postala bolj zelena.

Čeprav se ne zdi tako, je odločitev glede okolju prijazne ekonomije v rokah posameznikov. Učinek pa bo odvisen od števila posameznikov, ki se bomo odločili za okolju prijaznejši način življenja.

 
Prometna nesreča na prehodu ceste čez železniško progo PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Torek, 20 April 2010 12:04

V jutranjih urah današnjega dne (20. 4. 2010) so policisti Policijske uprave Slovenj Gradec obravnavali prometno nesrečo na prehodu ceste čez železniško progo, v kateri sta se dve osebi lažje telesno poškodovali.

Andrejev križ in znak stop - slika je simbolična

Ob 7.43 uri so bili policisti PU Slovenj Gradec obveščeni, da se je na prehodu lokalne ceste čez železniško progo, v kraju Podklanc pri Dravogradu, zgodila prometna nesreča z udeležbo tovornega vlaka in osebnega avtomobila. Na kraj so bili napoteni policisti, ki so pri ogledu kraja ugotovili, da 59-letni voznik iz okolice Dravograda, med vožnjo z osebnim avtomobilom, ni ustavil pred prehodom ceste čez železniško progo, ki je označen z Andrejevim križem in s prometnim znakom STOP, ni pa opremljen z zapornicami. V času, ko je zapeljal na železniško progo, mu je z desne strani iz smeri Dravograda proti Ravnam na Koroškem, s tovornim vlakom pripeljal 36-letni strojevodja iz okolice Maribora. Kljub pospešitvi hitrosti voznika osebnega avtomobila in zaviranju strojevodje tovornega vlaka, je tovorni vlak trčil v zadnji levi del osebnega avtomobila, ki ga je ob trčenju odbilo z železniškega tira, tovorni vlak pa se je ustavil po okoli 40 metrih nadaljnjega zaviranja.

V času prometne nesreče je tovorni vlak, na delu železniške proge, kjer je hitrost vožnje omejena na 60 km/h, vozil s hitrostjo 57 km/h.  V času trčenja sta bila poleg voznika v osebnem avtomobila še dva sopotnika, ki sta bila z reševalnim vozilom prepeljana v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec, kjer je bilo ugotovljeno, da sta utrpela lahke telesne poškodbe, zato sta bila po zdravniški oskrbi odpuščena. Voznik osebnega avtomobila ni bil telesno poškodovan. O prometni nesreči na železniškem prehodu je bil obveščen tudi inšpektor SŽ, ki je prišel na kraj.

 
Na Ravnah podelili plakete in otvorili kulturni center PDF natisni E-pošta
Prispeval Danica Hudrap   
Ponedeljek, 19 April 2010 14:54

Pred natanko enim tednom, 12. aprila, so na Ravnah praznovali Praznik Občine Ravne na Koroškem. To je dan, ko so leta 1952 slovenski poslanci izglasovali zakon, da postanejo Ravne na Koroškem mesto. V počastitev občinskega praznika so slovesno odprli prenovljen in razširjen kulturni center Ravne, še pred tem pa je bilo odprtje razstave likovnih del Štefana Marflaka, Stojana Brezočnika in Domna Planka v novih prostorih galerije.

Tako izgledajo podeljene plakete

Sledila je svečana seja Občine Ravne na Koroškem, kjer so podelili priznanja Občine Ravne na Koroškem. Priznanje je prejelo Koroško domoljubno društvo Franjo Malgaj za negovanje tradicij in sporočilnosti slovenskih domoljubov. Veliko Prežihovo plaketo sta prejela Peter Mihelač za dolgoletno uspešno vodenje kulturnega društva Prežihov Voranc in akademski kipar Andrej Grošelj za neizbrisen pečat, ki ga je s svojimi deli pustil v občini Ravne in širše v koroški krajini; Prežihovo plaketo pa Ženski pevski zbor Solzice za dosežke v letu 2009.

Veliko Klančnikovo plaketo za dosežke na športnem področju sta prejela Jože Žunec, dolgoletni športni funkcionar, v zadnjih desetletjih aktiven predvsem v planinski organizaciji ter Marjan Borštner, za vzgojo mladih športnikov in prenašanje ljubezni do športa in rekreacije na najmlajše. Klančnikovi plaketi sta pripadli plavalki Tjaši Oder za izjemne dosežke v športnem udejstvovanju, za doprinos k uspehom ravenskega plavalnega športa in Judo klubu Ravne za odlične rezultate na osnovnošolskih tekmovanjih v judu, za širjenje športne mentalitete med koroško mladino. Priznanja je podelil župan, mag. Tomaž Rožen, ki se je posameznim prejemnikom priznanj zahvalil z besedami: »Vaši uspehi so naši uspehi«.

Praznik mesta Ravne na Koroškem, Foto: Danica Hudrap Praznik mesta Ravne na Koroškem, Foto: Danica Hudrap Praznik mesta Ravne na Koroškem, Foto: Danica Hudrap Praznik mesta Ravne na Koroškem, Foto: Danica Hudrap

V prenovljenem kulturnem centru je bilo še odprtje Bukvarne Ajta,  kjer lahko poiščete zanimivo knjigo zase ali pa prinesete tudi knjige, ki jih ne potrebujete več. Uradni otvoritvi je zvečer sledil še kulturni program, v katerem so nastopili trobentači: Stanko Arnold, Jure Gradišnik, Matjaž Jevšnikar in Igor Konečnik ter saksofonist Miha Ferk. Zbranim je zapel Koroški oktet in zaplesala folklorna skupina OŠ Koroški jeklarji.

Več fotografij lahko najdete v Albumu.

 
Stanje prometne varnosti v prvih treh mesecih 2010 PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Sreda, 14 April 2010 15:19

Policisti na območju policijske uprave (PU) Slovenj Gradec so v prvih treh mesecih letošnjega leta, v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta, zabeležili podobno stanje prometne varnosti, pri čemer je negativno je izstopala smrtna žrtev, pozitivno pa občuten upad števila alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč.

V prvih treh mesecih letošnjega leta so policisti na območju PU Slovenj Gradec obravnavali skupaj 159 (v enakem obdobju lani 157) ali za 1% več prometnih nesreč. Med temi so obravnavali 1 (0) prometno nesrečo s smrtnim izidom, 56 (61) prometnih nesreč s telesnimi poškodbami in 102 (96) prometnih nesreč z gmotno škodo. V prometnih nesrečah je 1 (0) udeleženec umrl, 4 (5) so bili hudo telesno poškodovani, 76 (78) jih je bilo lažje telesno poškodovanih, brez poškodb pa je bilo v prometnih nesrečah udeleženih še 219 (213) oseb. Največ prometnih nesreč 42 (43) se je zgodilo zaradi neprilagojene hitrosti, po številu 29 (37) so sledili nepravilni premiki z vozilom in 27 (21) primerov nepravilne strani in smeri vožnje. Glede na posledice in glede na število obravnavanih prometnih nesreč, se je prometna varnost najbolj poslabšala na glavni cesti I. reda št. 4, na relaciji Slovenj Gradec – Dolič. Po dnevih v tednu  je bilo največ prometnih nesreč obravnavanih petkih in sobotah, po urnih intervalih pa v času med 13. in 15. uro.


Alkoholizirani vozniki so povzročili 5 (25) prometnih nesreč. Glede na skupno število vseh povzročiteljev prometnih nesreč (teh je bilo letos 149 lani pa 141) je delež alkoholiziranih povzročiteljev znašal 3,35 % (17,37 %), povprečna stopnja koncentracije njihove alkoholiziranosti pa je bila 1,57 (1,08) g/kg alkohola v krvi. Zaradi vožnje pod vplivom alkohola so policisti iz prometa izločili 172 (271) voznikov. Med  temi jih je bilo 70 (117) pridržanih po 238/b členu Zakona o varnosti cestnega prometa (ZVCP-1). Voznikom, ki so večkrat huje kršili cesto prometne predpise, so policisti v skladu z določili Zakona o varnosti cestnega prometa (ZVCP-1) in Zakona o prekrških (ZP-1), zasegli 19 (7) motornih vozil.

 
Do smrti zbil peško PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, foto: PUSG   
Torek, 13 April 2010 19:38

V ponedeljek se je v naselju Slovenj Gradec zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena voznik avtobusa in peška, ki je na kraju umrla. 45-letni voznik iz Radelj ob Dravi je vozil avtobus, last prevozniškega podjetja s Prevalj, iz smeri Celjske ceste proti Ronkovi cesti v Slovenj Gradcu. Ko je z avtobusom, na katerem ni bilo potnikov, ker ni bil na redni medkrajevni liniji, pripeljal do semaforiziranega križišča omenjenih cest, je pri znaku zelene luči na semaforju, zavil desno v smeri Ronkove ceste.

Nesreča v Slovenj Gradcu

Pri tem je spregledal 59-letno peško iz Slovenj Gradcu, ki je takrat prav tako pri znaku zelene luči na semaforju, po zaznamovanem prehodu za pešce, pričela prečkati vozišče Ronkove ceste, z njegove desne proti levi strani. Pri tem je z desnim bočnim delom avtobusa malo od roba ceste trčil v peško, ki je padla po vozišču. Na tleh ležečo je s podvozjem avtobusa vlekel po vozišču, nakar je z zadnjim desnim kolesom zapeljal čez njo. Ob tem je utrpela tako hude telesne poškodbe glave, da je na kraju nesreče umrla.

Policisti iz Slovenj Gradca, ki so ob navzočnosti dežurnega okrožnega državnega tožilca in dežurne preiskovalne sodnice iz Slovenj Gradca opravili ogled kraja prometne nesreče, bodo zoper voznika avtobusa, zaradi povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti, podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo Slovenj Gradec.

V letošnjem letu je to druga žrtev na koroških cestah, v enakem obdobju lanskega leta na koroških cestah ni umrl nobeden udeleženec cestnega prometa.

 
<< Začetek < Prejšnja 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 Naslednja > Konec >>

Stran 64 od 137
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti