Bajta
Zgodilo se je


Izbor malo drugačne vrste - Ravenska srovšna PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Petek, 02 Julij 2010 21:58

Na spletnem blogu Nekoč Guštanj, danes Ravne na Koroškem ravno te dni poteka že tretji letni izbor, ki ga je avtor bloga poimenoval Ravenska srovšna 2010. Kot pravi sam, želi s to akcijo odgovorne opozoriti na takšne in drugačne probleme, ki grenijo življenje občanom na Ravnah, in tako morda prispevati k njihovi rešitvi. Ravno zato smo se tudi na Bajti odločili, da vas na akcijo opozorimo.

Pogled na grad Javornik in Ravne
Pogled na poslopja okoli gradu Javornik (ene od letošnjih "srovšn"), od katerih trenutno stoji le še slednji, pa še ta je v precej klavrnem stanju. Predvideni gradnja stanovanjskega naselja in obnova gradu sta več kot očitno daleč od začetka, čeprav naj bi po pogodbi zunanjost dvorca "lifting" morala doživeti še letos, v celoti pa naj bi bil grad obnovljen do konca leta 2013 ...

V najožji izbor, za katerega lahko na tej povezavi (levo zgoraj) glasujete tudi bralci Bajte, je "Gutnštanar" uvrstil naslednje "srovšne":

  • Nedelujoča fontana sredi prenovljenega trga pri avtobusni postaji
  • Peš pot od novega naselja ob Suhi pa do vrtca Solzice
  • Dim iz jeklarne podjetja Metal Ravne
  • Razpadajoči grad na Javorniku z okolico
  • Dotrajano poslopje Pošte Slovenija
  • Skoraj prenovljena OŠ Koroški Jeklarji

Preberite si utemeljitve, do katerih pridete preko povezave na vrhu članka in glasujte za vašega "favorita".

 
Kolesar se je huje poškodoval PDF natisni E-pošta
Prispeval PU Slovenj Gradec   
Četrtek, 01 Julij 2010 10:31

V sredo, 30. 6. 2010, ob 19. uri so bili policisti na Operativno komunikacijskem centru PU Slovenj Gradec obveščeni, da se je v kraju Kot pri Prevaljah v prometni nesreči hudo poškodoval 37-letni domačin.

regolare, flickr cc

Na kraj so bili napoteni policisti, ki so pri ogledu kraja prometne nesreče ugotovili, da je navedeni med vožnjo s kolesom po makadamskem vozišču lokalne ceste po klancu navzdol zapeljal v rebrast del vozišča, kjer je izgubil oblast nad kolesom in preko krmila padel po vozišču. Prometno nesrečo kolesarja je opazil bližnji stanovalec, ki je ponesrečenega najprej odpeljal domov, kasneje pa je bil z reševalnim vozilom odpeljan na zdravljenje v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec, kjer je bilo ugotovljeno, da se je huje telesno poškodoval, saj je zadobil zlom leve ključnice, leve lopatice in dveh reber.

 
Traktor in lestev povzročila delovni nesreči PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, PU Slovenj Gradec   
Ponedeljek, 28 Junij 2010 13:58

Slika je simboličnaV petek, 25. junija 2010, ob 13.57 uri, so bili policisti na Operativno komunikacijskem centru PU Slovenj Gradec obveščeni, da se je v kraju Troblje pri Slovenj Gradcu pri delu s kmetijskim traktorjem hudo poškodoval 50-letni domačin. Na kraj so bili napoteni policisti, ki so pri ogledu kraja in zbiranju obvestil ugotovili, da je navedeni s kmetijskim traktorjem z vgrajenim varnostnim lokom, h kateremu je imel pripet obračalnik, obračal seno na travniku ob stanovanjski hiši. Ko je zapeljal na manjši travniški hrib, je pričel s traktorjem drseti vzvratno. Med tem je padel s sedeža traktorja, ki se je prevrnil preko boka in varnostnega loka ter postavil nazaj na kolesa. Pri tem je voznik utrpel hude telesne poškodbe, zato je bil s strani soseda odpeljan na zdravljenje v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec. Policisti Policijske postaje Slovenj Gradec pri ogledu kraja nesreče s traktorjem niso ugotovili znakov tuje krivde, zato bodo o dogodku podali poročilo na Okrožno državno tožilstvo Slovenj Gradec.

V soboto, 26. 6. 2010, ob 16.04 uri, so bili policisti na Operativno komunikacijskem centru PU Slovenj Gradec obveščeni, da se je v kraju Zagrad pri Prevaljah pri pokrivanju nadstreška objekta pri stanovanjski hiši hudo poškodoval 36-letni domačin. Na kraj so bili napoteni policisti, ki so pri ogledu kraja in zbiranju obvestil ugotovili, da je navedeni ob ogrodje nadstreška prislonil lestev, katera se mu je med delom izmaknila. Pri padcu z višine okoli pol metra si je hudo poškodoval levi komolec. Z reševalnim vozilom je bil prepeljan na zdravljenje v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec. Policisti Policijske postaje Ravne na Koroškem pri ogledu kraja nesreče niso ugotovili znakov tuje krivde, zato bodo o dogodku podali poročilo na Okrožno državno tožilstvo Slovenj Gradec.

 
Igor Ranc Bajti prinesel novo diplomo! PDF natisni E-pošta
Prispeval Jure Lesjak   
Petek, 25 Junij 2010 01:14

Igor RancHja, Bajta je dobila še tretjo diplomo! V torek je namreč Igor Ranc, študent politologije na Fakulteti za družbene vede, uspešno opravil zagovor diplomskega dela z naslovom "Perspektive spletnih medijev v javnopolitičnem procesu: primer lokalnega medija Bajta.si" in s tem pridobil temu primeren naziv - univerzitetni diplomirani politolog!

Ponavadi v člankih ne prehitevam, tokrat bom: seveda, diplomsko delo je bilo ocenjeno z odlično oceno in hkrati predlagano za Prešernovo nagrado, kar je - (morda) zanimivo - uspelo tudi prvemu in drugemu diplomantu kolektiva Bajta, ki pa v temle sestavku nista niti malo pomembna, zato raje preidimo h gospodu Rancu. Tistemu Igorju, ki je pred triinšestdesetimi urami pred predavalnico številka osemindvajset malce nestrpno čakal na prihod komisije (uuu, sounds scary) v sledeči sestavi: menotorica doc. dr. Simona Kustec Lipicer, somentorica izr. prof. dr. Tanja Oblak in predsednik komisije doc. dr. Damjan Lajh.

Rahla nervoza - vsaj tako se je zdelo na prvi pogled - je v večji meri spremljala predvsem druge Igorjeve povabljence, takrat še nediplomirani Ranc pa se je zdel zgolj nekoliko neumirjen. To bi znal potrditi tudi neki naključni opazovalec, ki je nekaj minut pred začetkom zagovora slišal malenkost odrezavi, klasični Igorjev "ja ka pa vem" odgovor na vprašanje sestre Zale, če bo padla desetka. Če smo čisto iskreni, smo po tihem vsi vedeli, da je bila v igri samo ena ocena, ki si jo je Ranc tako po zapisanem kot povedanem nedvomno zaslužil.

V diplomskem delu, ki je vsekakor vredno branja in vpogleda, je Ranc obravnaval zgoraj omenjeno tematiko tako s politološkega kot tudi komunikološkega vidika, pri čemer je ob široki interpretaciji in poglobljeni analizi največ poudarka namenil vprašanju vloge lokalnega medija na svetovnem spletu, ki ga definira povsem na novo postavljeni in lastni idealnotipski model odnosov med skupnostjo, skupnostnim medijem in odločevalci. Kot je za dobro diplomo značilno in predvsem pomembno, je ravno glavni fokus Igorjeve analize odpiral tudi največ dilem, ki so jih izpostavili tudi vsi trije člani komisije.

Odgovori in komentarji zdaj že zasluženo ponosnega diplomiranca so pokazali odlično poznavanje področja (k čemer je, kot pravi tudi Igor, veliko pripomoglo tudi raziskovanje z neposredno udeležbo in izkušnjami), ki ga Ranc ne pušča izključno v domeni klasičnih pogledov na javnopolitičen proces, ampak poizkuša s sintezo dosedanjih teoretskih dognanj premakniti zakoličene meje in transcendirati obstoječe relacije med družbenimi in političnimi akterji v procesu javnih politik. Novo paradigmo tako postavlja v širši družbeni okvir, ki skuša zajeti karseda široko participacijo posameznikov in skupnosti: lokalni, skupnostni medij, delujoč na svetovnem spletu, v tem primeru manjša demokratični deficit in vsebuje emancipatorni potenical ter z "bottom-up" pristopom igra odličilno vlogo pri prenosu interesov, idej, konceptov ... do samih političih akterjev (dnevni red), ki sprejemajo odločitve in s tem oblikujejo tako vsebino kot tudi implementacijo politik.

Uradni del zagovora, ki mu je ob zanimivi debati zmanjkalo časa, je okoli enajste ure za nekaj minut prekinila komisija (uuu, sounds scary), ki je obiskovalce zaprosila, če lahko med pogovorom pristojnih glede ocene zapustijo prostor. V teh trenutkih je malce nejevolje pokazal oče Danilo, ki ga je najbolj motilo, da mu člani komisije zaradi pomanjkanja časa niso dopustili kakšnega vprašanja o biomasi. Drugo vrsto nervoze je kazala mati Slavka, ki pa si bo čez dobre tri minute pošteno oddahnila. Ana, Igorjeva boljša polovica, in Zala, sestra, sta poizkušale situacijo sicer nekoliko umiriti, vendar je ravno v tem času zbrane v predavalnico znova poklical predsednik komisije (uuu, sounds scary) doc. dr. Damjan Lajh, za katerega si je glavni junak zgodbe že prej mislil, da je zelo v redu, ampak da je tako zelo pa spet ne, priznava.

Kot rečeno, padla je čista desetka (ne ta, ki jo lahko najdete tukaj), kaj hitro se lahko zgodi, da bo padla tudi nagrada največjega slovenskega pesnika, ki bi se bil zbranim zagotovo pridružil, če bi bil zagovor diplomskega dela meseca Julija. Tako pa se ni. Vseeno pa nas je bilo veliko veselih, srečnih in ponosnih, da je zvestemu navijaču najboljšega nogometnega kluba na svetu uspelo doseči nov mejnik v življenju! /sentimentality off


Igor, iskrene čestitke v imenu kolektiva Bajta.si!

 
"Smo kar smo" odmevali od Drave do Save PDF natisni E-pošta
Prispeval Aleš Moličnik   
Sreda, 23 Junij 2010 10:49

Vokalna skupina "Smo kar smo" je minulo soboro gostovala v Kidričevem na 6. trdicionlnem srečanju pevskih zborov Od Drave do Save. Na prireditvi je sodelovalo dvanajst zborov iz vzhodne in osrednje Slovenije ter zbor iz Radelj ob Dravi in črnjanska skupina.

Smo kar smo

Prireditev se odvija vsako leto v drugem kraju Slovenije, tako da je vedno eden od zborov gostitelj. Na prireditvi so predali tudi prehodni violinski ključ, ki ga je tokrat prejela naša skupina in ta ključ bo v naših prostorih do leta 2011, ko bomo vse te zbore gostili v Črni na Koroškem.


 
<< Začetek < Prejšnja 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Naslednja > Konec >>

Stran 58 od 137
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti