Bajta
Zgodilo se je


Policisti preverjali uporabo varnostnih pasov in mobilcev med vožnjo PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, foto: regolare (cc)   
Četrtek, 23 September 2010 20:57

Policisti so v preteklem tednu poostrenem nadzoru uporabe varnostnih pasov izvedli več ukrepov zoper voznike, ki so kršili cestno prometne predpise.

Policist

Policisti na območju PU Slovenj Gradec so v preteklem tednu, med 13. in 19. septembrom 2010, poostreno preverjali, ali so vozniki in potniki v vozilih med vožnjo pripeti z varnostnim pasom ter ali pravilno uporabljajo mobilne telefone med samo vožnjo. Med poostrenimi nadzori so ugotovili 39 prekrškov neuporabe varnostnega pasu in 54 prekrškov nepravilne uporabe mobilnih telefonov.

Statistični podatki o uporabi varnostnih pasov voznikov in potnikov, ki so bili udeleženi v prometnih nesrečah na koroških cestah, so letos nekoliko ugodnejši, saj ta delež znaša 87,80 % uporabo varnostnih pasov, v istem lanskem obdobju pa je znašal 85,88 %.

Pri policiji si prizadevajo, da bi čim več voznikov uporabljalo varnostni pas. Pri najhujših prometnih nesrečah namreč vedno znova ugotavljajo, da bi bile lahko posledice bistveno blažje, če bi vozniki in potniki v vozilu dosledneje uporabljali varnostni pas, zato bodo tudi v prihodnje načrtovali in poostreno izvajali tovrstne aktivnosti.

 

 
Folkloristi iz Šentanela znajo tudi zelo dobro kuhati PDF natisni E-pošta
Prispeval Tomaž Kopmajer, foto: Jožica Pušnik   
Torek, 21 September 2010 16:10

Z gobovo juho in ajdovimi žganci osvojili tretje mesto

Folklorna skupina Luka Kramolc iz Šentanela se je v soboto,18. septembra, drugo leto zapored udeležila tokrat že 6. Srečanja z zamejskimi Slovenci na Spodnjem Slemenu v občini Selnica ob Dravi. Prireditev se je začela ob 10. uri s kuhanjem jedi, ki so značilne za območja, s katerih prihajo udeleženci. Te so ponavadi bograči, golaži, razne mineštre, juhe, skratka vse, kar se da skuhati v loncu oziroma kotlu in je značilno za pokrajino, od koder ekipa prihaja. Poleg tega ekipe predstavijo in ponudijo tudi ostalo tradicionalno kulinariko.

Luka Kramolc, Šentanel

Med kuhanjem se je ob 12. uri odvijala kulturna prireditev, na kateri sta vse udeležence in goste pozdravila tudi župan občine Selnica ob Dravi Jurij Lep ter strokovnjakinja za narečja akademikinja dr. Zinka Zorko, ki je pred mnogimi leti poučevala tudi na Gimnaziji Ravne.

Letos je FS Luka Kramolc skuhala gobovo juho z ajdovimi žganci, poleg tega pa ostalim skupinam in gostom ponudila še razno domače pecivo ter pijače, med katerimi ni manjkal jabolčni mošt kot značilna koroška pijača. Za celostno predstavitev in pripravljeno hrano je ekipa iz Šentanela prejela nagrado za tretje mesto.

Luka Kramolc, Šentanel

Razglasitvi rezultatov in podelitvi nagrad je sledilo druženje med Slovenci, ki živijo preko naših meja in tistimi v domovini. Da je prireditev resnično posrečena in lepo sprejeta, priča tudi dejstvo, da je bila izvedena kljub izredno slabemu vremenu. To pa je lepa vzpodbuda organizatorjem in pobudniku Janezu Urbasu, da srečanje pripravijo tudi naslednje leto.

Folklorna skupina Luka Kramolc iz Šentanela ob tem vabi vse, ki jih zanimajo ljudski plesi in običaji, da se jim pridružijo. Vse informacije lahko zainteresirani dobijo na spletni strani www.folklorasentanel.net.

 
Zaradi plazu zaprt promet na cesti Ravne-Dravograd PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Torek, 21 September 2010 12:35

Policisti Policijske uprave Slovenj Gradec udeležence cestnega prometa opozarjajo na mogoče daljše zastoje v cestnem prometu zaradi popolne zapore prometa na relaciji Dravograd – Ravne na Koroškem.

Plaz

Včeraj, 20. 9. 2010, okoli 12:20 ure, se je na regionalno cesto Dravograd-Ravne na Koroškem, izven naselja Dobrije, na območju občine Ravne na Koroškem, sprožil zemeljski plaz in popolnoma zaprl cesto in železnico na relaciji Dravograd-Ravne na Koroškem in obratno. Območje plazu si je v popoldanskih urah ogledal pristojni inšpektor Ministrstva za okolje in prostor Republike Slovenije. Gre za zemeljski plaz večjih razsežnosti pod kmetijo Lipovnik, ki včeraj zaradi drsenja namočene zemlje še ni dovoljeval odstranjevanja plazovine na regionalni cesti in železnici.

Sanacija se je pričela v jutranjih urah današnjega dne, najhitreje pa naj bi bila končana tekom jutrišnjega dne, vendar je v veliki meri odvisna od nadaljnjega drsenja plazu. Na območju plazu ni stanovanjskih hiš, tako da življenje ljudi in premoženje nista ogrožena, je pa ogrožen promet na omenjeni regionalni cesti in železniški progi. Obvoz za vsa vozila, ki je označen s postavljeno prometno signalizacijo, poteka na relaciji Šentjanž pri Dravogradu-Bukovska vas-Sele-Kotlje-Ravne na Koroškem in obratno.

Zaradi omenjenih okoliščin policisti PU Slovenj Gradec prosijo vse udeležence v cestnem prometu za strpnost, potrpežljivost in dosledno spoštovanje postavljene cestno prometne signalizacije ter znakov, s katerimi bodo ob največjih prometnih konicah promet tudi fizično urejali.

 

 
Pri delu se je hudo poškodoval PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Petek, 17 September 2010 22:51

V preteklih dneh so policisti na območju Policijske uprave Slovenj Gradec opravili ogled kraja nesreče pri delu, v kateri se je delavec hudo telesno poškodoval.

Zdravstveni dom

V torek, 14. 9. 2010, ob 6.45 uri, so bili policisti na Operativno komunikacijskem centru PU Slovenj Gradec obveščeni, da se je v podjetju na Ravnah na Koroškem zgodila nesreča pri delu, v kateri se je delavec hudo telesno poškodoval. Z zbiranjem obvestil in ogledom kraja je bilo ugotovljeno, da je 29-letni delavec, doma v občini Muta, skupaj s sodelavcem v bazenu spiral 10 tonski jekleni obroč. Med spiranjem je obroč zdrsnil z vilic žerjava in padel v bazen. Pljuska vode, ki je ob tem nastal, se je navedeni ustrašil ter pri tem stopil korak nazaj in padel s podesta z višine 1,25 metra na betonska tla. Pri padcu je prišlo do hudih poškodb glave. Z reševalnim vozilom je bil odpeljan v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec, kjer je ostal na zdravljenju.

Policisti Policijske postaje Ravne na Koroškem, ki pri ogledu kraja nesreče niso ugotovili znakov tuje krivde, bodo o dogodku podali poročilo na Okrožno državno tožilstvo Slovenj Gradec.

 

 
Še vedno največ nesreč zaradi neprilagojene hitrosti PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Četrtek, 09 September 2010 08:53

Policisti na območju Policijske uprave Slovenj Gradec so v osmih mesecih letošnjega leta, v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta, zabeležili porast števila obravnavanih prometnih nesreč, pri čemer sta negativno izstopali dve smrtni žrtvi, pozitivno pa je izstopal občuten upad deleža alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč, večkratnim hujšim kršiteljem prometnih predpisov pa so zasegli bistveno večje število motornih vozil.

V osmih mesecih letošnjega leta so policisti na območju PU Slovenj Gradec obravnavali 432 (v enakem obdobju lani 391) ali za 9,50 % več prometnih nesreč. Med temi so obravnavali 2 (1) prometni nesreči s smrtnim izidom, 173 (181) prometnih nesreč s telesnimi poškodbami in 257 (209) prometnih nesreč z gmotno škodo.

Poročilo o varnosti v prometu

V prometnih nesrečah sta 2 (1) udeleženca umrla, 18 (31) jih je bilo hudo, 225 (223) pa lažje telesno poškodovanih, brez poškodb je bilo v prometnih nesrečah udeleženih še 569 (496) oseb.

Največ prometnih nesreč 102 (84) se je zgodilo zaradi neprilagojene hitrosti, povečalo se je tudi število prometnih nesreč zaradi neupoštevanja pravil o prednosti in nepravilnih premikov z vozili v cestnem prometu.

Prometna varnost še vedno najbolj negativno izstopa na glavni cesti I. reda št. 4, na relaciji Slovenj Gradec-Dolič. Po dnevih v tednu je bilo največ prometnih nesreč ob petkih in sobotah, po urnih intervalih pa v času med 13. in 15. uro.

Alkoholizirani vozniki so povzročili 27 (51) prometnih nesreč. Glede na skupno število vseh povzročiteljev prometnih nesreč (teh je bilo letos 418 lani pa 355) je bil delež alkoholiziranih povzročiteljev 6,45 % (14,36 %), povprečna stopnja koncentracije njihove alkoholiziranosti pa je bila 1,36 (1,28) g/kg alkohola v krvi.

Zaradi vožnje pod vplivom alkohola so policisti iz prometa izločili 511 (661) voznikov. Med temi jih je bilo 233 (284) pridržanih po 238/b členu Zakona o varnosti cestnega prometa (ZVCP-1). Voznikom, ki so večkrat huje kršili cesto prometne predpise, so policisti v skladu z določili ZVCP-1 in Zakona o prekrških (ZP-1), zasegli 35 (15) motornih vozil.


 
<< Začetek < Prejšnja 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Naslednja > Konec >>

Stran 54 od 137
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti