Bajta
Zgodilo se je


Na Javorniku potekalo DP osnovnih šol v judu (FOTO) PDF natisni E-pošta
Prispeval Željko Gabrovec, foto: Danica Hudrap   
Četrtek, 17 Februar 2011 18:36

V soboto dne 12.02.2011 je na Ravnah na Koroškem v organizaciji OŠ Koroški Jeklarji in JK Ravne, potekalo »Državno prvenstvo osnovnih šol« v borilni veščini judo.

mladi judoisti na Ravnah

Po predhodnih regijskih kvalifikacijskih tekmovanjih se je med seboj pomerilo 94 najboljših tekmovalcev iz 44 slovenskih osnovnih šol. Koroški mladi judoisti so se dobro odrezali in sicer:

  • Prvo mesto v kategoriji +63kg je osvojila Sara Ajtnik, II. OŠ Slovenj Gradec,
  • drugo mesto v kat.do 46kg je osvojil Aljaž Gostenčnik, OŠ Šentjanž,
  • tretje mesto v kat.do 55kg je osvojil Žan Gostenčnik, OŠ Šentjanž,
  • tretje mesto v kat.do 44kg je osvojila Tina Lasnik, OŠ Koroški Jeklarji,
  • tretje mesto  v kat. do 60kg  je osvojil Jan Horvat, II. OŠ Slovenj Gradec,
  • tretje mesto  v kat.do 52kg je osvojila Katja Oder, OŠ Neznanih talcev Dravograd.

Uspeh so z osvojenimi petimi mesti v svojih kategorijah dopolnili Jon Jelen, Jan Brumen, Blaž Drofenik, Žan Ovčar, Vanja Nakič, Miha Naglič.

Utrinki prvega dne

Naslednji dan je v isti dvorani potekalo še Državno prvenstvo kadetov in kadetinj. V konkurenci 128 tekmovalcev iz 26 judo klubov so se koroški judoisti zelo dobro odrezali. Osem predstavnikov iz JK Slovenj Gradec in JK Ravne je prikazalo srčne borbe ter osvojilo 5 odličij.

Naslov državnega prvaka je osvojil Tadej Štruc v kategoriji do 81kg, medtem ko so podprvaki v svojih kategorijah postali:

  • Vanesa Topler, kat.do 57kg.
  • Sara Ajtnik, kat. nad 70kg.
  • Besart Zenuni, kat. do 55kg.

Tretjo mesto je osvojil Alojz Varšnik, kat. do 73kg, uspeh pa sta dopolnila Katja Oder, 5. mesto in Gostenčnik Žan, 9. mesto. Vsem čestitamo.

Fotografije s tekmovanja kadetov v nedeljo


 
23. Matjažev pohod na Peco PDF natisni E-pošta
Prispeval Mirko Tovšak   
Torek, 15 Februar 2011 20:39

Planinsko društvo Mežica je leto pripravilo že 23. tradicionalni zimski pohod na Peco. Ta pohod je nadaljevanje nekdaj popularnih zimskih pohodov na Stol, ki pa so jih morali organizatorji kasneje odpovedati zaradi nevarnosti snežnih plazov, ki so v času pohodov ogrožali varnost pohodnikov. Tako je postala Peca na Matjaževem pohodu zbirališče zimskih pohodnikov iz vseh koncev Slovenije, veliko pa jih prispe tudi iz sosednje Avstrije.

Matjažev pohod na Peco, 2011
Znane osebe iz planinskega življenja: Horjak Drago, predsednik MOD PZS za Koroško, Adi Vidmajer, nekdanji podpredsednik PZS, Vili Blatnik, predsednik PD Mežica.

Letos je bilo sicer nekaj manj pohodnikov kot prejšnja leta. Vremenska napoved za soboto, ko je bil organiziran pohod, ni bila najbolj obetavna. Manjšemu številu udeležencev pohoda pa je verjetno botrovala tudi lanskoletna odpoved tega pohoda, tako da so nekateri zvesti pohodniki že sklepali, da se bo usoda Stola ponovila tudi na Peci. Predsednik PD Mežica Vili Blatnik nam je zagotovil, da se z Matjaževim pohodom na Peco to ne bo zgodilo in da bodo s tradicijo teh pohodov tudi v prihodnjih letih nadaljevali.

Matjažev pohod na Peco, februar 2011
Na vrhu nas je pričakal čudovit razgled proti Kamniškim alpam.

Kljub vsemu tistim, ki so se v soboto podali na Peco, prav gotovo ni žal, da so se pohoda udeležili. Pri Domu pod Peco pa tudi na vrhu jih je pričakalo lepo sončno vreme s čudovitimi razgledom po avstrijskih in slovenskih pogorjih. Snega skorajda ni bilo, malo bolj je bilo potrebno paziti pri hoji zaradi poledenelih delov poti, vendar je bila večina pohodnikov opremljena tudi z derezami, zato večjih zdrsov tudi ni bilo. Za varnost pohodnikov je poskrbela skupina reševalcev iz GRS Prevalje, sodelovali pa so tudi pripadniki slovenske policije.

Matjažev pohod na Peco
Proti vrhu Pece.


 
Zbor koroških markacistov v Vuzenici PDF natisni E-pošta
Prispeval Mirko Tovšak   
Nedelja, 13 Februar 2011 12:30

Prejšnji konec tedna so se v Vuzenici zbrali koroški markacisti, ki skrbijo za vzdrževanje in označevanje planinskih poti na območju Koroške. V enajstih planinskih društvih je aktivnih preko 80 markacistov, ki vsako leto poskrbijo za to, da se planinski pohodniki varno podajo na pohode na nadelanih planinskih poteh Koroške.

Zbor markacistov v Vuzenici, februar 2011
Skupinska fotografija koroških markacistov, ki so se udeležili zbora.

Srečanju markacistov je prisostvoval tudi župan občine Vuzenica Franjo Golob, podpredsednik Planinske zveze Slovenije Tone Tomše, predsednik Meddruštvenega odbora PZS za Koroško Drago Horjak in novi načelnik za planinske poti pri PZS Igor Mlakar.

V uvodnem delu je vodja markacistov Koroške Roman Močnik predstavil delovanje njihovega odseka v lanskem letu. Še posebej se lahko koroški markacisti v lanskem letu pohvalijo z akcijo ureditve in prestavitve planinske poti iz Grohota na Raduho, za kar so opravili preko 1.300 prostovoljnih udarniških ur. Pri tem pa jim je pomagal tudi helikopter slovenske vojske. Kar nekaj kritičnih besed je padlo tudi na slab odnos države do prostovoljnega neplačanega dela markacistov. Prostovoljci, ki delajo na teh akcijah, ne potrebujejo denarnega nadomestila, želijo pa si, da bi bilo njihovo delo bolj cenjeno in priznano v naši družbi.

Na koncu srečanja so podelili še priznanja najbolj prizadevnim markacistom, priznanje za »naj markacista« leta pa je prejel Jože Oprešnik, markacist iz PD Mežica.

Naj markacist leta
Jože Oprešnik, markacist PD Mežica, je prejel priznanje za "naj markacista".

 

 
Že dvanajsti zimski pohod na Črni vrh PDF natisni E-pošta
Prispeval Mirko Tovšak   
Sobota, 12 Februar 2011 00:11

Planinsko društvo Mislinja se je dobro desetletje nazaj odločilo, da bo vsakoletno pripravilo zimski rekreacijski pohod na najvišji vrh Pohorja – Črni vrh (1543m). Ko je ta pohod prerastel že v množično rekreativno prireditev, so sklenili, da ga bodo posvetili spominu umrlega športno-rekreativnega delavca, sicer pa domačega zdravnika dr. Stanka Stoporka.

Pohod na Črni vrh, 2011

Na ta pohod vsako leto prihaja vse več planincev in pohodnikov, saj jih v zadnjih letih organizatorji registrirajo preko 500. Pohod se prične v centru Mislinje in traja približno 3 ure, do vrha pa nas pripelje markirana planinska pot. Med potjo se pohodniki ustavijo še na kmetiji Medved in se po okrepčilu podajo na sam vrh. Tam imajo mislinjski planinci postavljen šotor, kjer pohodniki dobijo kontrolne kartončke, pri železnem križu pa delijo tudi brezplačne osvežilne napitke.

Letos se je ob lepem vremenu na dan kulturnega praznika na Črni vrh podalo rekordno število pohodnikov. Glavnina planincev se je podala na pot iz Mislinje, veliko pa je bilo tudi takšnih, ki so se na vrh podali iz drugih krajev, še največ iz Razborce in Ribnice na Pohorju. Na začetku pohoda je planince pozdravil župan občine Mislinja g. Šilak Franc, pri križu na Črnem vrhu pa so ob kratki spominski slovesnosti spregovorili še Drago Horjak, predsednik MDO za Koroško, predsednik PD Mislinja Mirko Tovšak in predsednik kulturnega društva Mislinja.

Veliko pohodnikov je nadaljevalo pot iz Črnega vrha do Ribniške koče, nekateri pa so se preko Grmovškovega doma na Kopah podali še do Kremžarice, kjer je PD Slovenj Gradec na isti dan organiziralo kulturne dneve.

 

 
Druženje koroških markacistov (FOTO) PDF natisni E-pošta
Prispeval Roman Močnik   
Četrtek, 10 Februar 2011 21:31

Odbor za planinske poti OPP MDO Koroške vsako leto organizira skupni izlet markacistov z družinami in prijatelji s cele Koroške po stezicah naših prednikov. Pohod organiziramo po manj znanih poteh Dravske, Mislinjske in Mežiške doline. Zadnjo soboto v januarju letošnejga leta so organizacijo prevzeli markacisti PD Črna s pohodom na 1165m visok Veliki vrh (Šumahov Vrh) nad Črno na Koroškem. Pohod smo začeli zjutraj v Mušeniku. Načelnik markacistov PD Črna Bojan Šipek in organizatorji pohoda so nas popeljali proti Igrčevem, mimo opuščenih rudniških rovov, kmetije Mlačnik do kmetije Šumah, kjer so nas z veseljem sprejeli in pogostili s toplim čajem.

Markacisti, Pikovo

Na poti proti vrhu smo bili nagrajeni s čudovito, idilično zimsko pokrajino: puhast sneg, inje na drevju in sončno nebo. Z vrha smo se spustili po brezpotju proti koči na Pikovem. Prijazna oskrbnica nam je pripravila kosilo, z užitkom smo ga pojedli. Pohoda se je udeležilo 57 ljudi. Zadovoljni smo se odpravili v dolino, nekateri pa so obiskali še Gradove Kralja Matjaža v Haleni. Ne združuje nas samo delo, tudi za svojo dušo poskrbimo. To je nagrada za trud in delo vsakega markacista.

Fotogalerija

 
<< Začetek < Prejšnja 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Naslednja > Konec >>

Stran 42 od 137
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti