Bajta
Zgodilo se je


Pustni karneval v Mislinji (FOTO) PDF natisni E-pošta
Prispeval Mirko Tovšak   
Nedelja, 06 Marec 2011 21:17

Turistično društvo Mislinja, ki mu predseduje upokojena učiteljica Minka Koprivnikar, že vrsto let prireja pustni karneval v Mislinji. Do nedavnega je ta karneval, ki se je nadaljeval s pustnim sprevodom po mislinjskih ulicah, pričenjal v centru Šentlenarta, odkar pa Mislinja premore prostore večnamenskega centra Lopan z obilico parkirišč, se prireditev pričenja na tem prostoru. Od tam se maske in vozovi v povorki odpravijo proti šolskemu igrišču, kjer posebna komisija tudi izbere najboljše maske med posamezniki, skupinami in vozovi.

Pust Mislinja, 2011

Letos smo tako ob lepem vremenu med nastopajočimi kot tudi radovedneži, ki vedno radi prihajajo na pustno soboto v Mislinjo, zabeležili rekordno udeležbo obiskovalcev. Po nekaterih ocenah se je zbralo preko tisoč radovednežev, sodelujočih na tem karnevalu pa je bilo prav gotovo nekaj sto našemljenih posameznikov in skupin. Tako kot vsako leto doslej, je celotno prireditev vodil in povezoval že skorajda legendarni povezovalec Marjan Križaj, ki zna vedno pričarati pravo pustno vzdušje na tej prireditvi.

Prvo nagrado je za izvirnost prejela skupina »Pulfer planet«. Ker pa na karnevalu vedno sodelujejo tudi najmlajši iz obeh vrtcev v Mislinji in Doliču, so tokrat nagrado za izvirno prikazane maske prejele »Nagajive čarovnice« iz doliškega vrtca.

Prireditev so organizatorji letos kronali še z zaključnim pustnim rajanjem v večnamenski dvorani Lopan, ki je bila v preteklosti nedostopna za takšne prireditve. Z novim županom je odslej dvorana dostopna vsem društvom v občini, ki pripravljajo podobne prireditve.

 

 
Iz neskončnosti v neskončnost - razstava Darka Slavca (FOTO) PDF natisni E-pošta
Prispeval Danica Hudrap   
Sreda, 02 Marec 2011 18:54

V razstavišču Koroške osredje knjižnice dr. Franca Sušnika je svoja vrata odprla razstava Iz neskončnosti v neskončnost. Svoja dela je na ogled postavil slikar Darko Slavec. Avtor je kmalu po opravljenem podiplomskem študiju na akademiji trdno začrtal smeri svojega slikarstva. Po razstavišču knjižnice so tako na ogled njegova dela, od slik v tehniki olje na platnu do akrilov na platnu.

Darko Slavec, avtor razstave

Darko Slavec, mag. grafike in mag. slikarstva, se je rodil leta 1951 v Postojni. Šolal se je na Akademiji likovnih umetnosti v Ljubljani, kjer je diplomiral leta 1975 pri prof. Jelisavi Čopič. Leta 1977 je končal še slikarsko specialko pri prof. Gabrijelu Stupici in leta 1979 še grafično specialko pri prof. Bogdanu Borčiču. Profesionalno se posveča tudi pedagoškemu delu: je redni profesor za risanje in slikanje na Oddelku za tekstilstvo Naravoslovno tehniške fakultete Univerze v Ljubljani in soustanovitelj Visoke strokovne šole za risanje in slikanje v Ljubljani. Med leti 1997 in 2003 je bil tudi mentor na likovni šoli Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani. Ukvarja se tudi s fotografijo in novimi mediji ter objavlja strokovna besedila s področja pedagogike, likovne kritike, oblikovanja in fotografije. Živi in ustvarja v Ljubljani.

Darko Slavec v svoji slikarski poetiki odpira posebne metafizične prostore, v smislu filozofskih in (ne)predstavnih zaznav in spoznanj. Gre za takšen pogled na stvarnost in življenje, ki v ospredje postavlja filozofsko vprašanje eksistence in božanskosti življenja. Umetnik ustvarja podobo (iluzijo podobe) in univerzalni dualizem (zemljo in nebo), ki odmevata v kozmični manifestaciji (ne)predstavnega in (ne)zaznavnega. Slavčev način je poseben že zato, ker uporablja elemente tradicionalne slikarske abecede, od virtuozne uporabe metjejskih  spretnosti v predstavljanju iluzije prostora in v prostor umeščene figuralike do pomenskosti in posebnega umevanja naslikanih svetov.

Že vrsto let se ukvarja s specifičnim predmetnim svetom in figuraliko, ki je umeščena v nenavadne prostore (tiste naslikane kot tudi tiste predstavne), ki so hkrati kozmični in metafizični. Izrazne strukture je prepletel v urejen sistem medsebojnih odnosov, ki odpirajo naše čutne in čustvene zaznave. Nabor predmetnega imaginarija je lahko vsakdanji (npr. hlebec kruha) ali tako neoprijemljiv (npr. upodobitve sonca), kot je vir svetlobe in življenja. V njegovem načinu pa ne moremo iskati samo magičnega realizma ali samo nadrealističnih komponent.

Cikel iz »Neskončnosti v neskončnost« je predstavljen tudi v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika na Ravnah na Kroškem, ki bo uvod v umetnikovo pregledno prestavitev v Koroški galeriji likovnih umetnosti v mesecu septembru 2011.

Razstava bo v razstavišču knjižnice na ogled do 31. marca 2011.

»Slavec se v zadnjem času ukvarja z upodabljanjem Sonca (Sonc) v tehniki akvarela in akrilnih barv (pred tem pa je to bil tudi motiv na njegovih fotografijah). Posebej opazimo, da ga zanimajo zanimive strukture in teksture na površini, ki jih prenaša na temeljnik, saj premišljuje o mikrostrukturalnih sistemih zemlje in vesolja …« je o umetniku povedala umetnostna zgodovinarka Milena Zlatar ter poudarila, da je v današnji megli dan na Koroškem prinesel več sonc. 

Večer je s svojo avtorsko glasbo obogatil kitarist Andrej Ofak. V uvodu je vse prisotne pozdravila direktorica KOK, mag. Irena Oder. O svojih delih pa je spregovoril tudi avtor mag. Darko Slavec sam.


 
Požar v Podgorju PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Ponedeljek, 28 Februar 2011 21:21Policisti na območju Policijske uprave Slovenj Gradec so opravili ogled kraja požara na gospodarskem poslopju, v katerem je nastala gmotna škoda za okoli 10.000 evrov.

V petek, 25. 2. 2011, ob 8.21 uri, so bili policisti Operativno komunikacijskega centra PU Slovenj Gradec obveščeni, da je prišlo do požara na gospodarskem poslopju kmetije v Podgorju pri Slovenj Gradcu. Takoj so bili na kraj napoteni gasilci in policisti. Domačini so pred prihodom gasilcev iz hleva spustili vso živino ter pričeli z gašenjem ognja in reševanjem kmetijske mehanizacije. Gasilci PGD Podgorje in PGD Slovenj Gradec so ob hitri intervenciji uspeli požar omejili na zgornji del gospodarskega poslopja oziroma senik, tako da se ogenj ni razširil na spodnji del objekta, kjer se nahajata strojna lopa in hlev za živino, prostora pa sta ločena z armirano betonsko ploščo.

Požar v Podgorju

V požaru je bila popolnoma uničena suha krma za živino in manjši del ostrešja gospodarskega poslopja velikosti 35 x 15 metrov. Pri tem je nastala gmotna škoda za okoli 10.000 evrov. Ogled kraja so, skupaj s kriminalističnim tehnikom Sektorja kriminalistične policije PU Slovenj Gradec, opravili policisti Policijske postaje Slovenj Gradec. Pri tem so ugotovili, da so vroči deli pepela in oglja na prikolici, ki je bila postavljena na gospodarskem poslopju, zanetili smeti, ogenj pa se je nato razširil na senik.

Policisti Policijske postaje Slovenj Gradec, ki pri ogledu kraja požara niso ugotovili znakov tuje krivde, bodo o dogodku podali poročilo na Okrožno državno tožilstvo Slovenj Gradec.

 

 
Petdeset let Koroškega okteta (FOTO) PDF natisni E-pošta
Prispeval Danica Hudrap   
Ponedeljek, 21 Februar 2011 20:11

Ravenski Koroški oktet je 18. februarja svečano proslavil svojo 50. obletnico, svojega pevskega Abrahama. Ob tej slovesni priložnosti je v Kulturnem centru Ravne na Koroškem v organizaciji Kulturnega društva Prežihov Voranc Ravne na Koroškem potekal »an liep večier«, ki pa ni bil posvečen samo častitljivi obletnici, ampak tudi spominu na 61. obletnico smrti našega velikega rojaka, pisatelja Lovra Kuharja-Prežihovega Voranca.

Koroški oktet

Na koncertu smo v prvem delu prisluhnili Koroškemu oktetu, ki pa se mu je v drugem delu sporeda pridružil še znameniti Slovenski oktet, ki je najbolj znan ambasador slovenske ljudske pesmi domala po vsem svetu. Prisluhnili smo številnim lepim ljudskim pesmim in tudi koroški ljudski »Nocoj je pa an liep večier«, ki so jo zapeli pevci Koroškega okteta v sedanji zasedbi: Marjan Obretan, Nejc Polenik, Mirko Gerdej, Jože Plohl, Marjan Dirntiš, Drago Bec, Florjan Hovnik in Edvard Osojnik pod umetniškim vodstvom gospoda Janeza Koleriča.

Pozdravni nagovor je na prireditvi ob 50-letnici Koroškega okteta opravil župan Občine Ravne na Koroškem mag. Tomaž Rožen, ki je čestital pevcem in jim podelil posebno listino, priznanje Občine Ravne na Koroškem za posebne zasluge na kulturnem področju. Slavnostni govornik je bil predsednik Kulturnega društva Prežihov Voranc Mirko Osojnik. Zgoščeno je predstavil to lepo dejavnost, ki so se ji zavezali naši pevci v teh 50 letih in omenil, da se je v teh letih v oktetu zamenjalo kar 39 pevcev, ki sta jim bili pesem in glasba »vrelca lepote«. Dejal je, da bo najbrž sedanja generacija počasi »izpregla«, saj nekateri pevci pojejo pri oktetu že več kot dve desetletji, in jim zaželel, da bi le nadaljevali to lepo in svetlo kulturno tradicijo.

Jožica Pušnik iz Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti – območne izpostave Ravne je pevcem podelila častne značke in jubilejno priznanje območne izpostave Ravne Koroškemu oktetu. Čestitkam in dobrim željam pa so pridružile tudi številne druge organizacije, med njimi tudi prevaljski MPZ Vres, Ajda, ŽVS Deteljica in domača folklorna skupina.

Kot zadnjo pesem pa so pevci Koroškega in Slovenskega okteta skupaj zapeli koroško ljudsko Čej so tiste stazice. Kulturni program je sooblikovala moderatorka Arijana Rojko.

Ob tej priložnosti so pevci izdali tudi bogat almanah s predstavitvijo dejavnosti okteta in zgoščenko »Nocoj je pa an liep večier« z 18 ljudskimi pesmimi.


 
Predavanje o mobilnosti za osnovnošolce PDF natisni E-pošta
Prispeval Danica Hudrap   
Petek, 18 Februar 2011 20:44

Na Osnovni šoli Koroški jeklarji je vodja Informacijske točke Europe Direct A.L.P. Peca Borut Iršič predaval o mobilnosti. Predavanje je bilo namenjeno petošolcem oziroma učencem, ki bodo opravljali kolesarski izpit. Mladim bodočim kolesarjem je predstavil pravila v cestnem prometu. Opozoril jih je predvsem na varnost kolesarjev in poudarili koristi, ki jih ima posameznik s kolesarjenjem (skrb za okolje, zdrav način življenja itd.).

Osnovnošolci v "Zeleni dvorani" na OŠ Koroški jeklarji na Ravnah

Kolo je optimalno prevozno sredstvo za premagovanje kratkih in daljših razdalj. Ne povzroča emisij in zavzema malo prostora. Kolo je velikokrat tudi edino prevozno sredstvo za tiste, ki nimajo avtomobila. Dejstvo pa je, da v več kot 50 % primerov osebni avtomobil uporabljamo za poti, ki so krajše od 5 km. Če bi takšno razdaljo prekolesarili, bi to pomenilo precej nižje stroške, saj ob tem, da nas prevoz s kolesom stane manj, povzročamo manj zastojev in z njimi povezanih ekonomskih stroškov ter posredno vplivamo tudi na zmanjšanje stroškov za zdravstvo.

Zmanjšanje mobilne diskriminacije in s tem socialne izključenosti, saj kolo omogoča večjo neodvisnost, je dostopno mladim in starim, bogatim ali revnim, z omogočanjem mobilnosti tudi tistim, ki ne vozijo avtomobila. Uspešno tudi varujemo okolje, saj kolo povzroča manj emisij in hrupa, nižjo porabo ne-obnovljivih naravnih virov in boljšo izrabo prostora. Izboljšamo tudi naše počutje, saj uporaba kolesa predstavlja redno, spontano rekreacijo, ki lahko pripomore k boljšemu zdravstvenemu stanju.

Ob tej priložnosti so bodočim mladim kolesarjem podarili kolesarski leksikon in odsevno samolepilno nalepko za kolesa s preprostim, a jasnim sporočilom »En avto manj«.

 
<< Začetek < Prejšnja 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Naslednja > Konec >>

Stran 41 od 137
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti