Bajta
Zgodilo se je


Po lovljenju našli odtujeno motorno kolo PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, PU Slovenj Gradec   
Petek, 18 Marec 2011 23:25

Slika je simboličnaV torek, 15. marca  2011, ob 20.15 uri, je policijska Policijske postaje Slovenj Gradec izven naselja Mislinjska Dobrava pri Slovenj Gradcu zaradi nezanesljive vožnje po glavni cesti iz Mislinje proti Slovenj Gradcu pravilno ustavljala neznanega voznika osebnega avtomobila, znamke BMW 525d, ki kljub svetlobnim in zvočnim signalom ni ustavil, temveč je pospešil hitrost in z vožnjo nadaljeval, nato pa je pri odcepu dovozne ceste v Mislinjski Dobravi vozilo sunkovito obrnil in odpeljal nazaj proti Mislinji. V naselju Straže pri Mislinji je zapeljal na lokalno cesto, ki vodi proti naselju Šentilj pod Turjakom, kjer je zaradi prehitre vožnje z levim delom vozila trčil v kamnito obzidje ob cerkvi, nato pa po nekaj metrih z vozilom obstal na cestišču. Po trčenju je zapustil vozilo in stekel po travniku proti bližnjim stanovanjskim hišam, kar je opazila policijska patrulja PP Slovenj Gradec, ki je s policijskim vozilom vozila za njim.

V času zasledovanja neznanega voznika so bile na kraj napotene dodatne policijske patrulje, katerih policisti so nato preiskali območje v bližini najdenega zapuščenega vozila in pri tem izsledili 49-letnega voznika iz Trebnja. Pri preverjanju podatkov so ugotovili, da je bilo vozilo 8. 3. 2011 odtujeno v mestu Videm v Italiji, na vozilu pa sta bili nameščene registrske tablici, ki sta bili odtujeni v Piranu. Osumljencu kaznivih dejanj je bila odvzeta prostost. Med postopkom je bilo ugotovljeno, da je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja in pod vplivom alkohola, saj mu je elektronski alkotest nameril koncentracijo 0,56 mg/l (1,12 g/kg) alkohola v izdihanem zraku. V času pridržanja je med uradnim postopkom kriminalistu večkrat izrekel resne grožnje z ubojem in s tem storil kaznivo dejanje napada na uradno osebo, ko ta opravlja naloge javne varnosti.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Slovenj Gradec bodo zoper navedenega zaradi  utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Velike tatvine in kaznivega dejanja Napada na uradno osebo, ko opravlja naloge javne varnosti  podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo Slovenj Gradec. Policisti PP Slovenj Gradec so mu zaradi kršitev določb Zakona o varnostni cestnega prometa izdali plačilni nalog za plačilo globe v višini 2.280 evrov in plačilni nalog za plačilo globe v višini 417,29 evra zaradi kršitve Zakona o varstvu javnega reda in miru. Zoper kršitelja bodo podali tudi obdolžilni predlog na Okrajno sodišče Slovenj Gradec. Prav tako so mu policisti Postaje prometne policije Slovenj Gradec izdali plačilni nalog za plačilo globe v  višini 1.500 evrov.

Po opravljenem ogledu, zbranih obvestilih in dokazih je bilo italijanskemu lastniku 17. 3. 2001 vrnjeno skoraj popolnoma novo osebno vozilo večje vrednosti, lastniku osebnega vozila iz Pirana pa sta bili vrnjeni tudi ukradeni registrski tablici.

 
Nasilje v družinah še vedno hud problem PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, PU Slovenj Gradec   
Sreda, 16 Marec 2011 16:55

NasiljeV preteklem tednu so policisti na območju Policijske uprave Slovenj Gradec obravnavali tri kazniva dejanja nasilja v družini ter osumljencem izrekli ukrepe prepovedi približevanja.

V torek,  8. 3. 2011, ob 7.10 uri, je v zasebnem prostoru na območju Ribnice na Pohorju 27-letni domačin od njegove 43-letne matere zahteval cigarete. Ker jih mati ni imela, je z mize v kuhinji na tla zmetal posodo. Pri tem se je žaljivo vedel do matere, jo prijel za oblačila in potiskal po stanovanju ter s pestjo roke udarjal po tilniku. Med pretepanjem mu je pobegnila v sobo, vendar je prišel za njo in ji v nart desne roke močno vrgel kovinsko baterijsko svetilko ter jo pri tem lažje telesno poškodoval. Zdravniško pomoč je tekom dneva iskala v Zdravstvenem domu Radlje ob Dravi, nato pa se je zglasila na Centru za socialno delo Radlje ob Dravi, od koder so zadevo prijavili na Policijsko postajo (PP) Radlje ob Dravi. Na kraj so bili napoteni policisti, ki so ugotovili, da je navedeni v preteklosti že izvajal psihično in fizično nasilje nad mamo, zato so mu istega dne začasno odvzeli prostost in ga pridržali do 6 ur. Po pridržanju so mu izrekli ukrep prepovedi približevanja do matere na razdalji 200 metrov.

V četrtek, 10. 3. 2011, ob 15.25 uri, so bili policisti PP Ravne na Koroškem obveščeni o kršitvi javnega reda v zasebnem prostoru na območju UE Ravne na Koroškem. Na kraj so bili napoteni policisti, ki so pri zbiranju obvestil ugotovili, da je 33-letna domačinka, ki je bila pod vplivom alkohola, doma razgrajala in grozila svoji 65-letni mami z ubojem. Ker se tudi ob prihodu policistov na kraj kršitve ni umirila in je nadaljevala s kršitvijo, je bilo zoper njo na podlagi odrejeno pridržanje do streznitve. Ker je osumljenka že v preteklosti izvajala psihično in fizično nasilje nad materjo, ji je bil izrečen ukrep prepovedi približevanja do matere na razdalji 200 metrov.

V četrtek, 10. 3. 2011, ob 19.08 uri, so bili policisti na Operativno komunikacijskem centru PU Slovenj Gradec obveščeni, da je na območju UE Radlje ob Dravi v zasebnem prostoru prišlo do nasilja v družini. Na kraj so bili napoteni policisti Policijske postaje Radlje ob Dravi, ki so ugotovili, da se je 56-letni oče doma sprl s svojo 25-letno hčerko in jo s pestjo roke udaril v predel čeljusti ter ji grozil, da jo bo ubil. Ker je osumljenec že dlje časa izvajal nasilje nad hčerko, ki se je v zadnjih dnevih stopnjevalo, so mu policisti istega dne začasno odvzeli prostost in ga pridržali do 6 ur. Po pridržanju so mu izrekli ukrep prepovedi približevanja do hčerke na razdalji 200 metrov.

 
Huda poškodba pri delu PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, foto: Flickr (cc): Kasia!!   
Nedelja, 13 Marec 2011 17:41


Nesreča pri deluPolicisti na območju Policijske uprave Slovenj Gradec so opravili ogled kraja nesreče pri delu, v kateri se je ena oseba hudo telesno poškodovala.

V četrtek, 10. 3. 2011, ob 14.27 uri, so bili policisti na operativno komunikacijskem centru PU Slovenj Gradec obveščeni o nesreči pri delu, ki se je zgodila v kraju Zgornja Orlica, na območju občine Ribnica na Pohorju. Na kraj so bili napoteni policisti, ki so pri zbiranju obvestil in ogledu kraja ugotovili, da je 74-letni domačin skupaj z ženo cepil drva na polžastem cepilcu, ki je deloval s pomočjo traktorja.

Okoli 14.10 ure je na vrteči se del cepilca potisnil smrekovino in pri tem z oblačili prišel v stik z delujočim strojem, ki mu je pričel navijati oblačilo. Ob tem ga je potegnilo pod cepilec, kar je opazila žena, ki je ugasnila traktor in s tem iz pogona spravila tudi cepilec. Zaradi navitja oblačil mu je odtrgalo desno roko v komolcu in potrgalo mišice na levi roki. Z reševalnim vozilom je bil odpeljan v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec, kjer je bilo ugotovljeno, da je utrpel omenjene hude telesne poškodbe. O nesreči pri delu je bil obveščen dežurni Inšpektorata Republike Slovenije za delo.

Policisti Policijske postaje Radlje ob Dravi, ki pri ogledu kraja nesreče pri delu niso ugotovili tuje krivde, bodo o dogodku podali poročilo na Okrožno državno tožilstvo Slovenj Gradec.

 

 
Slovo od starke zime PDF natisni E-pošta
Prispeval Danica Hudrap, Foto: Danica Hudrap, Suzana Štriker   
Četrtek, 10 Marec 2011 13:56

Pust je čas, ki se ga najbolj veselijo otroci, saj se na ta dan lahko našemijo v maškare. Običaj izhaja iz pradavnine, ko so naši predniki verovali, da bodo na ta način pregnali zimo in priklicali pomlad.

Pri vrtcu je bilo živahno

Turistično društvo Ravne na Koroškem skupaj z Vrtcem Ravne že leta do sedaj na pustni torek organizira prireditev »Slovo od starke zime«. Nagajivi, igrivi in razigran pust je zbral otroke pred enoto Solzice, od koder je krenila in se vila povorka nasmejanih in prešernih pustnih šem po Čečovju skupaj z starko zimo. Pridružili so se jim tudi babice, dedki, starši in drugi občani. Ob prepevanju pesmic so se sprehodili naokoli in razveseljevali mimoidoče. Številni klovni, Pike Nogavičke, gusarji, levčki, princeske, čebelice, pikapolonice, zdravniki in številne druge maske so se vrnili nazaj na dvorišče vrtca, kjer so gasilci veliko starko Zimo, ki so jo izdelali otroci skupaj z vzgojiteljicami vrtca, zakurili.

Med pustnim rajanjem in prepevanjem pesmic so se poslovili od velike starke Zime ter poskušali priklicati sonce, rožice, metuljčke, čebelice in pomlad. Ves čas pa jih je na harmoniki spremljala Špela Štriker, učenka osmega razreda OŠ Prežihovega Voranca.

Da pa je bilo veselje še večje, so se pogostili z velikimi »pocukranimi krapi«.


 
OŠ Črna gostila okroglo mizo o pomenu medijev PDF natisni E-pošta
Prispeval Jure Lesjak   
Torek, 08 Marec 2011 19:17

Konec prejšnjega tedna se je na Osnovni šoli Črna na Koroškem odvila okrogla miza z naslovom "Vpliv družbe in medijev na oblikovanje mladostnika". Omenjeno družboslovno področje je v letošnjem šolskem letu glavna tematika otroškega parlamenta, ki ga v sodelovanju s posameznimi šolami vse od leta 1990 pripravlja Zveza prijateljev mladine Slovenije. V okviru projekta poleg osnovnošolcev sodelujejo tudi njihovi ravnatelji, učitelji, mentorji in svetovalni delavci, ki skušajo učencem pomagati pri odpiranju različnih mnenj in pogledov na številna družbena vprašanja.

Media

Z osnovnošolci od šestega do devetega razreda, ki se s pomočjo mentoric Marije Rizmal in Cvetke Dimec ter ravnateljice Romane Košutnik z omenjeno tematiko ukvarjajo že celotno šolsko leto, so se na okrogli mizi pogovarjali Maruša Pušnik, docentka na katedri za medijske in komunikacijske študije na ljubljanski Fakulteti za družbene vede, Petra Lesjak Tušek, novinarka Večera, Jure Lesjak, novinar spletnega portala Bajta, in Romana Lesjak, županja Občine Črna na Koroškem.

Sodelujoči učenci in gostje so v okviru debate med drugim naslovili vprašanja o razlikah med klasičnimi in novimi mediji, pojavu in širjenju internetnih medijev, vlogi novinarjev in njihovega poklica ... ter odprli polemike o novinarskem poročanju, novicah in prihodnosti medijev in medijskega področja.

Več o otroškem parlamentu lahko najdete tukaj.

 
<< Začetek < Prejšnja 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 Naslednja > Konec >>

Stran 40 od 137
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti