Bajta
Zgodilo se je


Podelitev Klančnikovih plaket na Ravnah (FOTO) PDF natisni E-pošta
Prispeval Danica Hudrap   
Petek, 15 April 2011 22:00

Svečana seja in slovesna podelitev priznanj Občine Ravne na Koroškem je bila na dan, ko mesto praznuje devetinpetdeset let, odkar se je iz kraja Guštanj preimenovalo v mesto Ravne na Koroškem. Praznik Občine Ravne na Koroškem je potekal v večnamenski dvorani krčilne kovačnice, poznane kot štauharija.

Nagrajenci, ki so prejeli Klančnikovo plaketo

Na uvodu v slovesnost je na lepo slovensko in koroško glasbilo – citre – zaigrala profesorica Tina Kseneman. Sledil je pozdrav župana občine Ravne na Koroškem mag. Tomaža Rožena in slavnostne govornice na današnji svečani seji, podžupanje Vere Krajnc. Podžupanja Vera Krajnc je predvsem poudarila, da občina podeljuje priznanja za uspešno delo in za dejanja, ki imajo poseben pomen za skupnost, kot znak priznanja in pohvale, ter se vsem dobitnikom priznanj zahvali za njihov prispevek večanju ugleda in uveljavljanja občine v širšem prostoru.

Svečana seja se je nadaljevala z najbolj svečanim delom, podelitvijo priznanj Občine Ravne na Koroškem. Priznanja je podelil župan Občine Ravne na Koroškem mag. Tomaž Rožen.

Nagrado Občine Ravne na Koroškem je prejel Ludvik Kordež za izkazano humanost pri dolgoletnem dobrodelnem delu, za izstopajoče dosežke na področju dela reševalne službe in za pomembne kulturne dosežke pri ohranjanju folklornega izročila Mežiške doline in Koroške.

Veliko plaketo Občine Ravne na Koroškem je prejel Štefan Robač za neprecenljiv prispevek k prepoznavnosti Raven, Mežiške doline in Koroške v slovenskem in svetovnem merilu, za utrjevanje pozitivnega odnosa do športnih in rekreativnih dejavnosti ter za prenos ljubezni do športa na mlajše rodove.

Veliko plaketo Občine Ravne na Koroškem  je prejela tudi Jožica Ačko za izjemen prispevek k urejenosti četrtne skupnosti Trg in mesta Ravne na Koroškem, za prispevek k razvoju občine in k njeni prepoznavnosti v širšem prostoru.

Veliko Prežihovo plaketo je prejel Koroški oktet KD Prežihov Voranc za polstoletno sodelovanje v kulturnem utripu mesta in občine Ravne, Mežiške doline in celotne Koroške, za izjemen prispevek k ohranjanju izročila koroških pesmi in ljudskih napevov ter doprinos k prepoznavnosti Koroške izven njenih meja.

Prežihovo plaketo za kulturne dosežke v letu 2010 je prejela Urša Močnik Štumpfl za izjemne rezultate na državni in mednarodni ravni ter za pomemben prispevek k  dopolnitvi kulturnega utripa v kraju in v občini.

Prežihovo plaketo za dosežke v letu 2010 je prejel tudi Milan Kamnik, in sicer za negovanje koroškega narečja v avtorskih besedilih svojih pesmi, za prispevek k prepoznavnosti Koroške in bogastva njenega kulturnega izročila.

Veliko Klančnikovo plaketo je prejela Berta Jež za dolgoletno uspešno delo pri vodenju, organiziranju in usklajevanju športnih in rekreativnih dejavnosti, za spodbujanje zdravega načina življenja in za prenos ljubezni do športa na otroke in mladino.

Veliko Klančnikovo plaketo pa je prejel še Marijan Kokol za dolgoletno uspešno delo v odbojkarskem klubu in društvu Fužinar, za zasluge pri uspehih ravenske odbojke v njenem najbolj vitalnem obdobju ter za utrjevanje pozitivnega odnosa do športnih in rekreativnih dejavnosti. 
Huda poškodba voznika traktorja PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, PU Slovenj Gradec   
Sreda, 13 April 2011 22:32

Slika je simboličnaV ponedeljek, 11. 4. 2011, ob 11.04 uri, so bili policisti  na interventni številki 113 na Operativno komunikacijskem centru PU Slovenj Gradec, obveščeni o delovni nesreči v gozdu na območju Sv. Primoža nad Muto, v kateri se je hudo poškodoval voznik traktorja. Na kraju so bili napoteni policisti, ki so pri ogledu kraja ugotovili, da je 77-letni domačin vozil traktor po poljski poti do travnika, ki je lociran v bližini kmetije. Na travniku ob gozdu, je želel traktor obrniti, pri čemer je zapeljal čez rob proti gozdu, kjer je izgubil oblast nad upravljanjem traktorja.

Med vožnjo je uspel skočiti s traktorja, pri čemer je izgubil ravnotežje in se odkotalil v razdalji okoli 70 metrov po zelo strmem pobočju gozda, traktor pa se je ustavil s prednjim delom v leskovem grmovju. Voznik traktorja je bil z reševalnbim vozilom prepeljan v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec, kjer je bilo ugotovljeno, da je zaradi zloma desne noge utrpel hude telesne poškodbe.

 
Poškodbe mladoletnikov zaradi nepravilnega ravnanja z eksplozivnimi snovmi PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, PU Slovenj Gradec   
Ponedeljek, 11 April 2011 16:31

Slika je simboličnaV soboto, 9. 4. 2011, ob 19.38 uri, so bili policisti na interventni številki 113 na Operativno komunikacijskem centru PU Slovenj Gradec obveščeni, da sta pred nekaj minutami dva mladoletnika iskala zdravniško pomoč v Zdravstvenem domu Ravne na Koroške, ker sta utrpela poškodbe pri eksploziji eksplozivne zmesi. Na kraj so bili napoteni policisti in kriminalisti, ki so pri zbiranju obvestil in pri ogledu kraja dogodka ugotovili, da sta se dva mlajša mladoletnika in otrok dogovorili, da bodo sestavili dimno bombo. Eden od njih je prinesel sladkor in industrijski soliter, nato so zakurili ogenj in v pločevinko, katero je eden izmed njih držal v roki, vsuli sladkor in ga segrevali. Ko je bil po njihovem mnenju dovolj segret, je eden izmed njih pričel dodajati soliter, takrat pa je prišlo do eksplozije. Pri tem je 13-letni otrok utrpel lažje poškodbe, 14-letni mlajši mladoletnik pa je utrpel hudo poškodbo. Oba sta bila z reševalnim vozilom prepeljana v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec, kjer je 13-letni ostal na zdravljenju, 14-letnega pa so zaradi hujših opeklin po rokah in obrazu odpeljali na zdravljenje v Univerzitetni klinični center Maribor.

 
Razstava čipk - umetnost v belem (FOTO) PDF natisni E-pošta
Prispeval Danica Hudrap   
Nedelja, 10 April 2011 19:58

Razstavo z naslovom Umetnost v belem so v razstavišču Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika Ravne ob 20. obletnici klekljanja na Koroškem na ogled postavile članice Društva klekljaric Koroške.  Klekljarice so čipko všile v prte, zavese, obleke in posteljnino, vstavile v svečnike, slike, voščilnice, priponke in obeske za ključe, izdelale pa še okraske za dekoracijo in nakit. Klekljana čipka je resnično umetnina, mavrica barv in belina v nitih, ki  se prepletajo v nešteto tehnikah. Vsak izdelek je nekaj posebnega, vsaka klekljarica umetnica.

Razstava čipk -umetnost v belem

Klekljana čipka ni značilnost Koroške, pa vendar je s svojo nežnostjo in lepoto osvojila koroška dekleta in žene. K nam jo je prinesla Marija Apohal iz Železnikov. Leta 1991 je prevzela krožke klekljanja in hitro se ji je pridružilo precej žensk, ki so imele tečaje v popoldanskih urah in zdaj pridno prenašajo znanja na druge, tudi mlade rodove.

V uvodu je najprej zadonela pesem Ženske vokalne skupine Deteljice ob spremljavi kitare Lilijane Rojko. V imenu Občine Ravne na Koroškem je vse prisotne pozdravila podžupanja Vera Krajnc. Članicam Društva klekljaric Koroške je čestitala ob dvajseti obletnici in jim izročila sliko slikarke, domačinke  Mojce Kovač.

Slavnostni govor in predstavitev društva je imela predsednica Društva klekljaric Koroške Mira Časar, ki se je predvsem zahvalila Mariji Apohal, kot začetnici umetnosti v belem. Kmalu so se ji pridružile še ostale in veliko jih je že pridobilo diplomo učiteljice klekljanja. Trenutno šteje društvo stosedemnajst članic, delujejo pa v krožkih za odrasle in otroke v vseh občinah Mežiške, Dravske in Mislinjske doline.

Čestitkam in lepim željam se je pridružila tudi gostiteljica današnje razstave, direktorica KOK mag. Irena Oder. Otvoritev razstave je povezovala gimnazijka Eva Boto, ki je kulturni program popestrila tudi s svojim solo petjem ob zvokih kitare.

Ob 80. jubileju Marije Apohal in 20. obletnici klekljanja na Koroškem je Koroško filatelistično društvo Ravne izdalo osebno znamko, priložnostno kuverto in žig na dan otvoritve razstave klekljaric. Zasnova: Mira Časar (čipka), arhitekt Borut Bončina (kuverta in znamka) in Peter Močnik (žig). Na ogled so postavili tudi znamke z motivom čipk.

Razstavo klekljanih čipk Društva klekljaric Koroške in Koroškega filatelističnega društva si lahko ogledate do 20. aprila 2011.


 
Pri Zgornjem Kozjem Vrhu huda nesreča motorista PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, PU Slovenj Gradec   
Petek, 08 April 2011 11:00

Slika je simboličnaV četrtek, 7. 4. 2011, ob 13.10 uri, se je izven naselja Zgornji Kozji Vrh pri Radljah ob Dravi, zgodila prometna nesreča, v kateri se je hudo poškodoval 33-letni voznik iz okolice Maribora. Omenjeni je vozil motorno kolo znamke Suzuki GSR 600 iz Radelj ob Dravi proti Mariboru. Ko je pripeljal izven naselja Zgornji Kozji Vrh v dolgem levem nepreglednem ovinku, kjer so se opravljala nujna vzdrževalna dela, ki so bila pravilno označena s postavljeno prometno signalizacijo, hitrosti vožnje ni prilagodil zahtevam prometne signalizacije. Zaradi neprilagojene hitrosti je med zaviranjem trčil v zadnji del 23-letne voznice z Mute, ki je pred tem pravilno ustavila ob znaku rdeče luči na semaforju. Pri tem je z glavo trčil pod zadnji del ustavljenega vozila voznice osebnega avtomobila, kjer je obležal zagozden vse do prihoda gasilcev in reševalcev. Z reševalnim vozilom je bil prepeljan v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec, kjer je bilo ugotovljeno, da je utrpel hude poškodbe glave, vendar njegovo življenje ni v smrtni nevarnosti.

 
<< Začetek < Prejšnja 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 Naslednja > Konec >>

Stran 38 od 137
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti