Bajta
Zgodilo se je


Koroški policisti za varnejšo vožnjo z motornimi kolesi PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Nedelja, 24 April 2011 19:26

simbolična fotografijaPolicisti na območju Policijske uprave (PU) Slovenj Gradec intenzivno izvajajo aktivnosti za večjo varnost voznikov enoslednih motornih vozil, med katere sodijo vozniki motornih koles in koles z motorji.

Poleg policistov ukrepe za izboljšanje varnosti voznikov enoslednih motornih vozil po vsej Sloveniji, izvajajo tudi drugi državni organi, lokalne skupnosti, civilna združenja  in drugi. Namen in cilj teh aktivnosti je zmanjšati število prometnih nesreč in posledic z udeležbo voznikov enoslednih motornih vozil, poleg tega pa tudi opozoriti druge udeležence cestnega prometa, da so motoristi znova na cestah.

Splošna ocena je, da se varnost voznikov enoslednih motornih vozil v prometnih nesrečah na območju PU Slovenj Gradec ni poslabšala, kar potrjujejo podatki, da so bile posledice v letu 2010 milejše kot v letu 2009. Vozniki motornih koles so bili v prometnih nesrečah največkrat udeleženi izven naseljenih krajev in najpogosteje zaradi neprilagojene hitrosti. V letošnjem letu se je največ prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi vozniki motornih koles, zgodilo na relacijah Slovenj Gradec-Dolič in Poljana-Ravne na Koroškem.

Uvodne preventivne aktivnosti za večjo varnost voznikov enoslednih vozil so policisti na Koroškem že izvedli v okviru preventivne akcije "Policijska izkušnja kot nasvet", v okviru katere so opozorili na nevarnosti, predstavili najpogostejše vzroke prometnih nesreč, policijski inštruktorji za vožnjo motornih koles, pa so udeležencem prireditev praktično pokazali pravilno ravnanje in spretnostno vožnjo.

Poleg preventivnih aktivnosti so policisti tudi poostrili nadzor nad vozniki enoslednih vozil, predvsem v najbolj kritičnih časovnih obdobjih ob dnevih vikendov in na cestnih odsekih, kjer pogosteje prihaja do prekoračitev hitrosti in nevarnih ter agresivnih voženj motoristov. Pri nadzorih bodo policisti ukrepali v primerih ugotovljenih hujših kršitev prometnih predpisov, dosledno bodo preverjali uporabo zaščitnih čelad, posebej pa bodo pozorni tudi na morebitno nedovoljeno predelavo motornih koles in koles z motorji.

Z napovedanimi ukrepi želijo policisti na Koroškem voznikom enoslednih motornih vozil ter vsem drugim udeležencem v prometu, zagotoviti večjo stopnjo varnosti, krajanom ob cestah, ki jih motoristi pogosteje uporabljajo, pa varnejše življenjske razmere.

 
Med Slovenj Gradcem in Doličem največ nesreč PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Petek, 22 April 2011 18:30

Prometna varnost na KoroškemPolicisti na območju Policijske uprave Slovenj Gradec udeležence cestnega prometa ponovno opozarjajo na najbolj nevarna odseka cest na Koroškem.

S ciljem zagotavljanja večje varnosti cestnega prometa policisti na območju PU Slovenj Gradec že od meseca marca lanskega leta izvajajo dodatne aktivnosti na skupno 23 kilometrih državne ceste od Dravograda do Doliča. V začetku lanskega leta so namreč na podlagi spremljanja in analiziranja števila prometnih nesreč in njihovih posledic ugotovili, da je prometna varnost na navedeni relaciji glavne ceste bistveno slabša, kot na ostalih odsekih glavnih koroških cest. Zadnji statistični podatki o obravnavanih prometnih nesrečah kažejo, da se je kljub izvajanju dodatnih policijskih aktivnosti, skupno število prometnih nesreč na tej cesti povečalo.

Najbolj negativno je izstopal odsek ceste od Slovenj Gradca do Doliča, kjer so bile tudi posledice hujše. Najpogostejši vzroki prometnih nesreč so bili nepravilna stran in smer vožnje, neustrezna varnostna razdalja in neprilagojena hitrost. Največ prometnih nesreč se je zgodilo ob ponedeljkih in sobotah, v času med 12. in 16. uro. Večina prometnih nesreč se je zgodila na suhi cesti in ob normalnem prometu.

Policisti so v letu 2010 na tej cesti poleg vrste različnih preventivnih ukrepov, ugotovili tudi 17 % več prekrškov, ki so jih najpogosteje storili vozniki motornih vozil. Ker se stanje glede prometnih nesreč in njihovih posledic na tej cesti ni izboljšalo, bodo policisti v prihodnjem obdobju še dodatno poostrili izvedbo preventivnih in represivnih aktivnosti. Posebej pozorni bodo na hujše prekrške s ciljem učinkovitega ukrepanja zoper večkratne kršitelje cestno prometnih predpisov.

Cilj načrtovanih dodatnih ukrepov policistov na navedenih odsekih glavne ceste je zmanjšati število prometnih nesreč in njihovih posledic, zato policisti vsem udeležencem v cestnem prometu svetujejo, da so na zgoraj navedenih odsekih cest posebej previdni in še dosledneje upoštevajo prometne predpise.

 

 
Četrto moto žegnanje na Ravnah PDF natisni E-pošta
Prispeval Danica Hudrap   
Sreda, 20 April 2011 18:04

Četrtega že tradicionalnega srečanja z blagoslovom motorjev in njihovih voznic in voznikov pred Havano na Ravnah na Koroškem se je na cvetno nedeljo udeležilo veliko število ljubiteljev teh jeklenih konjičkov.

Moto žegnanje na Ravnah

V dopoldanskem času so se motoristke in motoristi najprej zbrali na ploščadi in se podali na panoramsko vožnjo. Vožnja po Koroški in v sosednjo Avstrijo, ki traja okoli uro in pol, je predvsem varna vožnja po predpisih in z upoštevanjem cestno prometnih pravil. Na pot se je podalo več kot dvesto motornih koles različnih znamk. Na čelu dolge kolone je bil organizator, ki že vsa leta prireja Moto žegnanje, podžupan ravenske občine Milan Škafar na svoji Hondi.

Po panoramski vožnji je sledila predstavitev in prikaz varne vožnje policista motorista iz Prometne postaje policije in predstavitev motorista reševalca. Ob tem so voznike motornih koles pozvali k spoštovanju cestnoprometnih predpisov, predvsem določb glede upoštevanja omejitev hitrosti, voznike pa k večji previdnosti, saj so za prometne nesreče pogosto krivi tudi vozniki, ki se vključujejo v promet, ob tem pa spregledajo motorista.

Blagoslov motorjev je v pomladanskem času, ki je hkrati začetek motoristične sezone, opravil župnik Alojz Bek iz Župnije Ravne na Koroškem. Motoristi so se preizkusili še v tekmovanju v počasni vožnji. V tekmovanju za bogato nagrado je zmagal tisti, ki je bil najbolj počasen, pri tem ni stopil z motorja in je prišel zadnji v cilj. Kot se za naše kraje spodobi, so se udeleženci panoramske vožnje in blagoslova motorjev okrepčali s koroškimi »grumpi«, čebulo in rženim kruhom.


 
Ujeli nepridiprava, ki je ukradel avto PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, foto: regolare (cc)   
Torek, 19 April 2011 17:54

Tekom včerajšnjega dne so policisti na območju Policijske uprave Slovenj Gradec uspešno raziskali tatvino osebnega avtomobila.

V četrtek, 14. 4. 2011, ob 8. uri, so bili policisti na interventni številki policije 113 na OKC PU Slovenj Gradec, s strani 27-letnega oškodovanca iz Slovenj Gradca obveščeni, da mu je neznani storilec tekom noči s parkirnega prostora izpred stanovanjskega bloka, na eni izmed mestnih ulic Slovenj Gradca, odtujil osebni avtomobil, znamke Škoda Felicia, slovenjgraške registrske oznake. Takoj po sprejemu prijave so bile o tatvini vozila obveščene vse razpoložljive policijske patrulje na celotnem območju Slovenije. Na kraj so bili napoteni policisti in kriminalisti iz Slovenj Gradca, ki so opravili ogled in pričeli zbirati obvestila.

Policija

Včeraj, 18. 4. 2011, ob 18.10 uri, so policisti Policijske postaje Slovenj Gradec, med intenzivno raziskavo kaznivega dejanja, v kraju Stari trg pri Slovenj Gradcu, našli in zasegli odtujeno vozilo. Pri tem so ugotovili, da je tatvino izvršil 24-letni osumljenec iz Slovenj Gradca, ki je z vozila snel registrski tablici in iz notranjosti vozila odtujil vrednejše premete. Odtujeno vozilo in predmete je hranil na treh različnih lokacijah na območju Slovenj Gradca, kjer so jih policisti našli in zasegli.

Po opravljenem ogledu je bil osebni avtomobil vrnjen lastniku.

Zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja tatvine bodo policisti iz Slovenj Gradca zoper navedenega podali kazensko ovadbo na Orožno državno tožilstvo Slovenj Gradec.

 

 
Raziskana kazniva dejanja tatvin pogonskih goriv PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, PU Slovenj Gradec   
Ponedeljek, 18 April 2011 11:29

V preteklih dneh so policisti na območju Policijske uprave (PU) Slovenj Gradec uspešno raziskali večje število kaznivih dejanj tatvin pogonskega goriva.

Raziskana kazniva dejanja tatvin pogonskih goriv

Policisti Policijske postaje Dravograd so bili ob koncu meseca marca in v začetku meseca aprila 2011 obveščeni o storitvi večjega števila kaznivih dejanj tatvin pogonskega goriva (nafte) iz večjega rezervoarja, ki je bil postavljen v enem izmed peskokopov v okolici Dravograda. Na podlagi ogledov kraja in intenzivnega zbiranja obvestil so policisti izsledili 34-letnega osumljenca iz okolice Dravograda, pri katerem so na podlagi pisne odredbe preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča Slovenj Gradec opravili hišno preiskavo. Pri tej so našli in zasegli predmete, ki izvirajo iz kaznivih dejanj ali so bili uporabljeni pri storitvi. Z izvršitvijo kaznivih dejanj si je osumljenec pridobil za okoli 700 evrov protipravne premoženjske koristi, odtujeno pogonsko gorivo pa je v večini primerov porabil za lastne potrebe.

 
<< Začetek < Prejšnja 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 Naslednja > Konec >>

Stran 37 od 137
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti