Bajta
Zgodilo se je


Mladeniču se norost ni izplačala PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, PU Slovenj Gradec   
Ponedeljek, 09 Maj 2011 15:58

Slika je simboličnaV četrtek, 5. 5. 2011, ob 12.40 uri, je 24-letni moški iz Slovenj Gradca napadel 33-letnega policista policijske postaje Slovenj Gradec, ko je le ta v prostem času spremljal hčerko iz osnovne šole v Slovenj Gradcu. Navedeni je s kovinsko palico zagrozil policistu, da ga bo ubil in z njo večkrat zamahnil proti njemu, vendar se je njegovim udarcem umikal in pri tem postavil v obrambni položaj, nakar je osumljenec odšel s kraja proti domu. Ko je prišel domov, ga mati ni hotela spustiti v stanovanje, zato je vstopil s silo in od matere zahteval denar. Ker se ni umiril, je mati poklicala policijo. Pred prihodom policistov na kraj kršitve, je osumljenec odšel  v sobo, kjer je zažgal kup papirja, da bi zažgal stanovanje in se tako želel maščevati materi, s katero je v sporu že več let. Ob prihodu dveh policijskih patrulj se je policistom aktivno uprl, tako da jih je napadel s kovinsko palico, ki jo je še vedno imel pri sebi. Policista s policijske postaje Ravne na Koroškem sta zoper njega uporabila prisilna sredstva in mu na odvzela prostor do 48 ur, začetni požar v stanovanju pa sta pogasila policista postaje prometne policije Slovenj Gradec.

Po zbranih obvestilih in dokazih je bil osumljenec v večernih urah 6. 5. 2011, skupaj s kazensko ovadbo priveden na zaslišanje k preiskovalni sodnici okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu, ki je zoper njega odredila pripor.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Slovenj Gradec so zoper navedenega zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Požiga, kaznivega dejanja Napada na uradno osebo, ko ta opravlja naloge varnosti in dveh kaznivih dejanju Preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi podali kazensko ovadbo na okrožno državno tožilstvo Slovenj Gradec.

 
V spomin PDF natisni E-pošta
Prispeval Mirko Tovšak   
Sobota, 07 Maj 2011 22:25Rok ŠisernikPoslovili smo se od našega prijatelja, gornika, alpinista in športnega plezalca, Roka Šisernika.

»Sem, kar sem, in nihče me ne more spremeniti. Grem in vem, da bom hodil vedno naprej, obložen s prtljago poguma, izzivov in težav, ki mi stojijo ob poti. In se ne ustavljam, kajti moj kočijaž je pogum in moja vodnica priložnost. Iščem tisto, kar je za mnoge nedosegljivo, v tišini gora pa najdem samega sebe …«

To so besede, ki bi jih lahko izrekli ob tragični usodi Roka Šisernika, ko je ob prvomajskih praznikih omahnil v globino, preizkušajoč svoje sposobnosti v hoji po vrvi nad Kamniško Bistrico. Kljub vsej varovalni tehniki, se je tokrat usoda poigrala z njegovim mladim življenjem. Med hojo po vrvi je izgubil ravnotežje, varovalna vrvica ga je najprej sicer najprej zadržala, vendar ga je nenaden sunek katapultiral nazaj preko vrvi, ob tem pa se je odpela tudi varovalna vponka in zgrmel je v 40 m globino soteske Kamniške Bistrice, kjer se je tudi končalo njegovo mlado življenje.

Roka Šisernika smo poznali domala vsi planinci, gorniki, alpinisti in drugi rekreativci na območju Koroške. Zgodaj je pričel s svojimi alpinističnimi podvigi. Številna zahtevna plezanja v domačih in tujih pogorjih so kazala na to, da se bo razvil v enega izmed najbolj obetavnih alpinistov. Da bi svojo tehniko plezanja še bolj izpopolnil, se je veliko ukvarjal tudi s športnim plezanjem. Velikokrat pa smo ga srečevali tudi na običajnih planinskih poteh, kjer je s svojo dobro fizično kondicijo odbrzel po planinski poti mimo nas običajnih planincev, pa vendarle nam ob tem vedno voščil tudi kakšno prijazno besedo. Vedno je bil poln optimizma, nasmejanega obraza in tak nam bo za vedno ostal tudi v spominu.

Rok Šisernik je svojo službeno pot pričel kot novopečeni fizioterapevt v Kliničnem centru v Ljubljani. Ko sem pred dvema letoma doživel težko telesno poškodbo, je prevzel mojo fizioterapevtsko zdravljenje na travmatološkem oddelku klinike v Ljubljani. Vesel sem ga bil, saj sem se tako v času zdravljenja lahko skorajda vsakodnevno z njim pogovarjal. Kot stara znanca sva se veliko pogovarjala o gorništvu in planinah in šele takrat sem spoznal, kakšna neuničljiva volja po novih uspehih in izzivih v gorah je tlela v njegovi nemirni naravi.

V petek smo se številni znanci, alpinisti, športni plezalci, sodelavci in sorodniki poslovili od njega na starotrškem pokopališču. Slovo je bilo težko, kajti v nas še vedno ostaja tisto nedorečeno vprašanje: Zakaj ravno ti Rok, saj si bil poln življenjske moči in je bilo pravzaprav pred tabo še polno življenjskih možnosti živeti z naravo in osvajati nova in nova pogorja? Odgovora najbrž ne bomo dobili nikoli, vendarle pa ti obljubljamo, da boš v naših srcih ostal v trajnem spominu kot velik prijatelj vseh tistih, ki ljubimo gore.


 
Na Olmu v Podpeci prižgali kres (FOTO) PDF natisni E-pošta
Prispeval Jure Lesjak, foto: Jure Lesjak, Martin Rebula   
Sreda, 04 Maj 2011 23:19

Konec prejšnjega tedna se je v Podpeci odvilo že tradicionalno kresovanje, ki ga je organizirala tamkajšnja vaška skupnost. Na Olmu, prizorišču dogajanja, se je zbralo zavidljivo veliko število obiskovalcev, po večini domačinov, kar nekaj pa jih je v Podpeco prispelo tudi iz Črne ter drugih zaselkov.

Kresovanje na Olmu

Dogajanje so popestrile številne aktivnosti, ki jih do zdaj, vsaj pri prižiganju kresov, še nismo poznali. Tako sta poleg ognja, čevpačičev, piva in vina ... na spored prišla tudi srečelov (vsaka srečka zadane, seveda; glavna nagrada radiator) in igranje ročnega nogometa. Kolikor je v poznih večernih urah lahko opazilo oko, se je zdelo, da so se obiskovalci pošteno zabavali, a vse skupaj ni smelo trajati predolgo, saj se je bližal praznik dela, ki se vsako leto praznuje na Pikovem. No, seveda pa ni bilo nič narobe, če sta se v polni meri izkoristila kar oba dneva. Ne nazadnje, kres je enkrat na leto, prvi maj pa tudi.

 
V Završah nad Mislinjo letos že 28. prvomajsko srečanje občanov PDF natisni E-pošta
Prispeval Mirko Tovšak   
Ponedeljek, 02 Maj 2011 19:32

Planinsko društvo Mislinja je pred 28. leti pričelo pripravljati vsakoletna prvomajska srečanja Mislinjčanov v Završah. Prva srečanja, ki so bila pod košato lipo pri cerkvi sv. Vida, so bila po številu obiskovalcev bolj skromna, pa tudi veliko nasprotovanj je bilo takrat s strani politikov, da bi poleg vsakoletnega prvomajskega srečanja na Kremžarici, v takratni občini Slovenj Gradec, organizirali še posebno prvomajsko srečanje za gornji del Mislinjske doline. Organizatorji so kljub temu vztrajali, poseben pomen pa je dobila ta prireditev ob ustanovitvi nove lokalne skupnosti občine Mislinja. Domačini se radi udeležujejo teh srečanj, saj niso nikoli namenjena političnim nabojem, so le odraz dobre volje občanov, da se vsaj enkrat letno dobijo na enem mestu, se družijo, med sabo pokramljajo in tako pokažejo tudi svojo pripadnost lokalni skupnosti, ki šteje nekaj nad 4.800 občanov.

Kres
Na predvečer praznika dela so v okolici Mislinja zagoreli številni kresovi.


Tudi letos je bilo tako. Planinci so ob finančni pomoči Občine Mislinja in v sodelovanju z domačim Kulturnim društvom Završe pripravili že 28. srečanje na prireditvenem prostoru pod osnovno šolo. Vreme jim je bilo tudi letos naklonjeno, saj je v času prireditve sonce kar prijetno grelo udeležence, dež pa je šele popoldne, ko so se domačini že razšli, osvežil Završe z okolico. Veliko domačinov se popoldne poda še na Graško goro, kjer podobno srečanje pripravljajo Velenjčani, ostali pa se po krajših postankih na gostoljubnih domačijah domačinov iz Završ vrnejo na svoje domove.

Slavnostni govornik na letošnji prireditvi je bil novoizvoljeni župan Občine Mislinja Franc Šilak, ki v svojem nagovoru ni pozabil pozvati Mislinjčane k enotnosti in skupnim prizadevanjem za razvoj Mislinje z okolico. S svojo skromnostjo in voljo pomagati slehernemu občanu je že na začetku svojega mandata pridobil srca domačinov in verjamemo, da mu bo na njegovi poti uresničevanja zastavljenih ciljev to tudi uspelo.

 
Hude telesne poškodbe med pretepanjem in kurjenjem v naravi PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Četrtek, 28 April 2011 14:12

Slika je simboličnaTekom preteklega vikenda so policisti na območju Policijske uprave (PU) Slovenj Gradec opravili ogled kraja kaznivega dejanja povzročitve hude telesne poškodbe med pretepanjem in povzročitve splošne nevarnosti ob kurjenju ognja v naravi.

V petek, 22. 4. 2011, ob 14.05 uri, je 68-letna mati odšla v zgornje prostore stanovanjske hiše v Slovenj Gradcu ter 41-letnega sina in njegovega prijatelja opozorila, da naj zmanjšata preveliko  jakost glasbe. To je sina tako razjezilo, da je mater najprej prijel za lase in jo nato s pestjo udaril v predel obraza. Ob tem je padla na tla, kjer jo je še večkrat udaril in brcnil, nato pa vrgel po stopnicah.

Po padcu je vstala in odšla v sobo, od koder je zaprosila za nujno intervencijo policistov. V tem času je iz dnevnega prostora prišel 79-letni oče, katerega je sin s plastično ročko za zalivanje vrta dvakrat udaril po hrbtu. Pri pretepanju je mati kršitelja utrpela posebno hude telesne poškodbe glave, zato je bila z reševalnim vozilom prepeljana v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec, kjer je ostala na zdravljenju.

Ogled kraja so v navzočnosti dežurne državne tožilke iz Slovenj Gradca, opravili kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Slovenj Gradec, ki so osumljencu po določbah zakona o kazenske postopku odvzeli prostor, zoper njega bodo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja hude telesne poškodbe podali kazensko ovadbo na Okrožnega državnega tožilstva Slovenj Gradec. Na podlagi določb Zakona o policiji  so mu izrekli tudi ukrep prepovedi približevanja materi.

V nedeljo, 24. 4. 2011, ob 2.05 uri, je skupina osmih mlajših fantov v kraju Pameče pri Slovenj Gradcu kurila manjši ogenj. Pred tem je 21-letni domačin v bližino grmade, ki so jo pozneje zakurili, prinesel plastično roko v kateri je bilo okoli 1,5 litra bencina. Odprta plastična posoda je bila postavljena v bližini ognja. Med kurjenjem je 25-letni domačin nehote z nogo zadel v posodo, zaradi česar je prišlo do razlitja bencina, ki se je v stiku z ognjem vnel. Pri tem ga je  močno opeklo po obeh nogah in desni roki, s katero se je sam poskušal pogasiti, nakar so ga na bližnjem travniku pogasili ostali prisotni. Z reševalnim vozilom je bil prepeljan v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec, kjer je bilo ugotovljeno, da je utrpel hudo telesno poškodbo.

Ogled kraja so opravili policisti Policijske postaje Slovenj Gradec, ki bodo zoper 21-letnega domačina, zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, podali kazensko ovadbo na Okrožnega državnega tožilstva Slovenj Gradec.

 
<< Začetek < Prejšnja 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 Naslednja > Konec >>

Stran 36 od 137
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti