Bajta
Zgodilo se je


Taborniki in skavti v skupni akciji uredili pot do Solzic PDF natisni E-pošta
Prispeval Rod Koroških Jeklarjev   
Ponedeljek, 23 Maj 2011 06:19

Ravenski taborniki Roda Koroških Jeklarjev, ravenski skavti Stega Črni Panter Koroška 2 in društvo Sožitje Mežiške doline smo 21.5.2011 napravili zelo lepo in veliko dobro delo – uredili smo otrokom pot v vrtec –  pot v prihodnost. 26 tabornikov, 14 skavtov in 10 članov društva Sožitje je na prelepo majsko jutro združilo moči in očistilo breg pod naseljem Čečovje, pokosilo travo, pobarvalo ograjo skratka uredilo pot in okolico do vrtca Solzice, katerega ravnateljica ga. Meh nam je že na začetku akcije podala prijetno zahvalo ter izrazila željo po več iniciativah take vrste v našem kraju. 

Taborniki in skavti so očistili pot do vrtca Solzice

Akcija predstavlja izredno pomemben korak še posebej za ravenske tabornike in skavte, saj smo podpisali prvi list sodelovanja v naši zgodovini. Akcija je uspela več kot odlično, uro po koncu pa je pričelo še deževati – zemlja po dežju obrodi in upamo, da bo obrodilo tudi naše sodelovanje v prihodnje.


 
Proslava ob 66. obletnici zadnjih bojev (FOTO) PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, foto: Ivo Kac   
Torek, 17 Maj 2011 19:18

V soboto je na Poljani potekala proslava ob 66. obletnici zadnjih bojev druge svetovne vojne na evropskih tleh. Slavnostna govornica je bila ministrica za obrambo, Ljubica Jelušič, ki je zbrane pozvala, da se v težkih časih zgledujejo po borcih in naj se ne vdajo.

Ljubica Jelušič na proslavi

Jelušičeva je v svojem nagovoru tudi izpostavila pomen Slovenske vojske, pri čemer je dejala, da je neka država suverena takrat, ko je sposobna ustanoviti in upravljati lastno vojsko. Izpostavila je tudi razvoj koroške regije skozi zgodovino, v povezavi s čimer je povedala, da je bila Koroška v preteklih letih izpostavljena različnim oblastem, večim poskusom potujčevanja, delitvam ozemlja in drugem, a vseeno uspela ostati zaveden del slovenskega ozemlja.

Zaznamovanost Koroške z dejanji iz zgodovine je izpostavil tudi župan Prevalj, Matic Tasič, ki je tudi povedal, da bodo na Poljani v čast domovini in miru zasadili 12 lip – po eno za vsako koroško občino.


 
Niti pištola ga ni umirila PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Ponedeljek, 16 Maj 2011 14:57


Lomastil je s sekiro - slika je simboličnaV dneh preteklega vikenda so policisti na območju policijske uprave (PU) Slovenj Gradec obravnavali osumljenca kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi, ki je policistom grozil s sekiro.

V soboto, 14. 5. 2011, ob 19.50 uri, so policisti policijske postaje Radlje ob Dravi intervenirali na Sv. Jerneju nad Muto, kjer je 39-letni osumljenec sorodnikoma grozil in se do njih nedostojno vedel. Ko sta policista prišla do osumljenčeve hiše, je bil na dvorišču, pred vhodom v hišo. Iz tnala je izpulil večjo sekiro, se pričel pomikati proti policistoma in jim groziti s sekiro, tako da je zamahoval proti njima. Ker kršitelj ni upošteval ukazov policistov, da se umiri in odloži sekiro, je eden od policistov iz toka potegnil službeno pištolo.

Takrat je odložil sekiro in odšel v hišo ter se na tak način poskušal izogniti uradnemu postopku policistov. Na njihovo pozivanje je nato privolil v pogovor, ko pa mu je policist pisal plačilni nalog za plačilo globe zaradi kršitve javnega reda in miru, je nenadoma vstal in udaril v vhodna vrata. Policistoma je v močni razburjenosti grozil in ju žalil, pograbil sekiro in jo dvignil nad glavo z namenom, da bi zamahnil proti policistoma. Ker je šel proti policistu, je ponovno potegnil službeno pištolo iz toka in se umikal nazaj ter ga ves čas miril.

Kljub temu je sekiro močno udaril po robu samokolnice, nato pa sekiro odvrgel, dvignil samokolnico v zrak in jo vrgel po tleh. Ker je osumljenec še naprej izrekal grožnje, sta zaprosila za pomoč dodatne patrulje. Ob prihodu patrulje policijske postaje Dravograd in patrulje postaje prometne policije Slovenj Gradec, je osumljenec še vedno žalil in izrekal grožnje.

Po daljšem prigovarjanju s strani policistov se je nekoliko pomiril, vendar je v bližini gospodarskega poslopja nenadoma poskušal pobegniti, zato so policisti zoper njega uporabili fizično silo in sredstvo za vklepanje in vezanje ter mu na podlagi določb zakona o kazenskem postopku (ačasno odvzeli prostost. Z intervencijskim vozilom odpeljan na PP Radlje ob Dravi, kjer je bil pridržan v času do 6. ur.

 
Drugi Pesniški večer Kluba koroških študentov PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Četrtek, 12 Maj 2011 22:23

Pesniški večeriKlub koroških študentov v petek, 13. maja 2011 ob 20.00 organizira pesniški večer v KMKC Kompleks na Ravnah na Koroškem. Pod okriljem Koroškega kulturnega festivala Kompleks, ki ga prireja KMKC Kompleks in v sklopu Dneva literature, Klub koroških študentov pripravlja drugi Pesniški večer KKŠ. Tokrat se bo predstavil urednik in pesnik Zoran Pevec, z njim pa se bo pogovarjal koroški literat Gašper Bivšek.

»Po uspešno izpeljanem prvem Pesniškem večeru KKŠ tokrat prirejamo drugega po vrsti, ki bo gostil priznanega literata. Namen in cilj tovrstnih literarnih večerov ostaja enak – omiliti negativno konotacijo kulture, ki je med mladimi večkrat prisotna ter kulturno ozavestiti predvsem študente in dijake. Seveda pa so na naše kulturne dogodke vljudno vabljene tudi starejše generacije,« je dejala organizatorka Pesniških večerov KKŠ Ana Pisar.

S sklopom literarnih večerov ter z ostalimi prireditvami in delovanjem na kulturnem polju je cilj Kluba koroških študentov povečati obisk kulturnih prireditev, kulturno opismenjevati mlado generacijo ter s tovrstnim pristopom doseči boljši položaj kulture na območju celotne Koroške.

---
Zoran Pevec (1955) se je rodil v Celju, kjer živi in ustvarja tudi danes. Je glavni in odgovorni urednik literarne revije Vsesledje, soustanovitelj in član uredništva revije za poezijo in poetično Poetikon, sourednik revije za poezijo Lirikon 21 ter predsednik Celjskega literarnega društva. Po izobrazbi je magister slovenske književnosti. Je prejemnik tretje nagrade na natečaju za Evropski mesec kulture v Ljubljani (za pesem Mesto), prve nagrade na pesniškem viteškem turnirju v Mariboru (za pesem V neki točki). Nekaj pesmi iz zbirk Moški v sobi in V neki točki je prevedenih v poljščino, slovaščino in nizozemščino. Njegove pesniške zbirke: Orbis Pictus (1986), Zapisi pozabljenih (1996), Pod silikonskim nebom (2000), Moški v sobi (2004), V neki točki (2006). Njegove pesmi so objavljene v vseh pomembnejših slovenskih literarnih revijah.

Gašper Bivšek (1984) je svojo pesniško pot pričel v začetku srednje šole, leta 2003 pa je Gimnazija Ravne na Koroškemu izdala njegov pesniški prvenec – Vrtnica na dlani. 2007. leta je v založbi Beletrine izšla njegova druga zbirka, naslovljena Skorjevec. V pripravi pa je že tretja knjiga pesmi Provinca. Mrak, ki bo izšla predvidoma letos, prav tako pri Študentski založbi Beletrina. V vmesnem času je imel kar veliko revijalnih izdaj; objavljal
je v Poetikonu, Lirikonu, Odsevanjih, Apokalipsi, Rukopisih (Srbija), njegove pesmi pa so prevedene tudi v tuje jezike – angleškega, nemškega, hrvaškega in srbskega. Za njim je že nekaj samostojnih literarnih večerov tako v Sloveniji kot v tujini, nastopal je tudi kot udeleženec Urške in Pesniške olimpijade, nazadnje je na slednji bil tudi mentor. Gašper pravi, da piše zato, ker mu paše in ker v tem uživa!

 
V Šentjanžu ujeli tatova PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Sreda, 11 Maj 2011 16:42

V preteklih dneh so policisti na območju Policijske uprave Slovenj Gradec uspešno raziskali kaznivo dejanje tatvine iz stanovanjske hiše izpred dveh mesecev, ki sta je utemeljeno osumljena tuja državljana.

Policist

Policisti policijske postaje Dravograd so bili 25. 3. 2011 obveščeni o storitvi kaznivega dejanja tatvine denarnice in ročne ure iz stanovanjske hiše na območju Šentjanža pri Dravogradu. Na podlagi intenzivnega zbiranja obvestil in dokazov so ugotovili, da sta se tega dne do stanovanjske hiše z osebnim avtomobilom pripeljala 30-letna ženska in 43-letni moški, oba tuja državljana, ki sta po hišah prodajala odeje in posodo. Navedena sta po prihodu do stanovanjske hiše izkoristila odsotnost starejše oškodovanke, ki se je v tistem času nahajala v vrhnjem nadstropju in nepovabljena vstopila v objekt ter iz kuhinje odtujila denarnico z dokumenti in denarjem ter ročno uro.

S tem sta domačinko oškodovala za okoli 300 evrov. Ob zapuščanju objekta sta se z oškodovanko srečala na hodniku in ji pričela v prodajo ponujati odeje in posodo, ko pa je oškodovanka nakup odklonila, sta se s kraja odpeljala neznano kam. Med raziskavo kaznivega dejanja so policisti 3. 5. 2011 ugotovili, da se omenjena ponovno nahajata na širšem območju Šentjanža pri Dravogradu. Po izsleditvi so jima odvzeli prostost in zbrali potrebna obvestila in dokaze za podajo kazenske ovadbe.

PP Dravograd je zoper navedena zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Tatvine podala kazensko ovadbo na okrožno državno tožilstvo v Slovenj Gradcu.

V izogib podobnih oškodovanj policisti na območju PU Slovenj Gradec občankam in občanom svetujejo, da so pozorni na pojav nepoznanih oseb in bolj pazijo na svoje premoženje.

 

 
<< Začetek < Prejšnja 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 Naslednja > Konec >>

Stran 35 od 137
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti