Bajta
Zgodilo se je


Plesalci KPK Devžej ponovno navdušili PDF natisni E-pošta
Prispeval KPK Devžej, foto: Romana Jakopec   
Nedelja, 18 September 2011 18:08

Koroški plesni klub Devžej je v okviru Slovenske plesne lige, v soboto 17. septembra 2011, priredil kvalifikacijski turnir v standardnih in latinskoameriških plesih. Na tekmovanju v športni dvorani gimnazije Slovenj Gradec se je pomerilo 58 plesnih parov iz vseh slovenskih plesih klubov in iz Hrvaške. V pravem tekmovalnem vzdušju in ob vzpodbujanju številnih gledalcev, ki so si prišli ogledat plesni turnir, so se odlično odrezali tudi plesalci domačega kluba, saj so osvojili kar štiri medalje.

Najvišje od plesalcev KPK Devžej sta se med mladinci B uvrstila Martin Stanišič in Iza Sila, ki sta v standardnih plesih osvojila srebrno medaljo, v latinskoameriških plesih pa sta bila četrta. Uspeh med mladinci B sta dopolnila Kumer Anže in Lea Krošel, z bronasto medaljo v standardnih plesih in šestim mestom v latinskoameriških plesih. Bronasto medaljo med mlajšimi mladinci C sta osvojila tudi Čakš Žan in Luša Karner, kar je še posebej velik uspeh, saj je bil to šele njun prvi tekmovalni nastop v standardnih plesih. V latinu sta bila peta. Bero medalj KPK Devžej sta dopolnila še Timotej Šlaher in Blaška Vranarčič z bronasto medaljo med pionirji B v latinskoameriških plesih in petim mestom v standardnih.

KPK Devžej - Slovenska plesna liga

Tudi ostali plesalci KPK Devžej so v svojih kategorijah osvojili odlične uvrstitve. Alen Štalekar in Suzana Krevh sta med mlajšimi mladinci osvojila dve četrti mesti v obeh plesih, nato sta zaradi doseženega števila točk za prehod v višjo kategorijo, v latinskoameriških plesih plesala še v kategoriji mlajših mladincev A in tu osvojila solidno šesto mesto. Njuna klubska kolega Lovro Jakopec in Gaja Šimič, ki plešeta med mlajšimi mladinci A v obeh plesih, sta v močni konkurenci na koncu osvojila četrto mesto v standardnih plesih in peto mesto v latinskoameriških plesih. Dobro sta se med pionirji B odrezala tudi Teo Trost in Tia Sudar s četrtim mestom v latinskoameriških plesih in petim mestom v standardu. Timetjan Lesjak in Etijana Lesjak sta med mladinci B v obeh zvrsteh plesala v polfinalu.

Plesalci KPK Devžej se bodo sedaj začeli intenzivno pripravljati na državno prvenstvo v 10 plesih, ki bo 8. oktobra v Medvodah, še prej pa jih čaka še en kvalifikacijski turnir v standardnih in latinskoameriških plesih, 1. oktobra, v Petrinji na Hrvaškem.


 
Nesreča jadralnega letala PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Sobota, 10 September 2011 11:23


Včeraj popoldan je v Turiški vasi strmoglavilo jadralno letalo. V nesreči je umrl 36 letnik iz Šentjanža pri Dravogradu, 35 letni kopilot iz Šentjanža na Dravskem Polju pa se je huje poškodoval.


Po dosedanjih podatkih PU Celje je pilot jadralnega letala priletel nizko nad gozd in strmoglavil na travnik.

Kraj nesreče so poleg policistov in  kriminalistov pregledali še preiskovalna sodnica, državna tožilka in letalski inšpektor. Vzrok nesreče še ni potrjen, saj preiskava še poteka.


 
Svetovni dan preprečevanja samomora PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, ZZV Ravne   
Četrtek, 08 September 2011 17:08

Svetovna zveza za preprečevanje samomora (IASP) in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sta 10. september razglasili za Svetovni dan preprečevanja samomora. Deveta obeležitev tega dneva se  osredotoča na  multikulturalizem z geslom "Preprečevanje samomora v večkulturnih družbah". Tema je bila izbrana glede na  dejstvo, da se v vseh državah povečuje etnična oz. kulturna heterogenost, ta pa je žal pogosto povezana z odsotnostjo dialoga in strpnosti, z nesprejemanjem drugačne etnične, verske, kulturne, jezikovne pripadnosti. Pogosto gre za prikrit dejavnik tveganja, ki lahko poveča stres in stisko marsikaterega posameznika in družine.


Samomor je posledica prepleta različnih dejavnikov, ki vključujejo biološke, psihološke in socialne obremenitve. Raziskave kažejo, da je razmišljanje o samomoru pogosto močno povezano z občutkom ujetosti posameznika v neznosne razmere, iz katerih ne vidi izhoda. Ne gre toliko za črnogledost, kot za nezmožnost predvidevanja in pričakovanja pozitivih dogodkov v prihodnosti. S tega vidika lahko rečemo, da je samomor odraz duševne bolečine ter ujetosti v lastne misli ter občutenja.

Preventiva bi se zato morala spopadati s celotno paleto različnih dejavnikov, ki vplivajo na stiske posameznikov in njihovih bližnjih. Pri tem smo pomembni vsi, ne le strokovnjaki. Le prepoznati in odzvati se moramo na stiske soljudi, jim pokazati  razumevanje, jih poslušati in ponuditi pomoč. To lahko nudi vsak od nas in s tem pripomore k zmanjševanju občutka, da za težave ni rešitve.

KAJ POVE STATISTIKA?

Umrljivost zaradi samomora v Sloveniji v zadnjih letih nekoliko upada. Rahel padec opažamo tudi na Koroškem. Leta 2009 je na Koroškem storilo samomor 21 oseb, v letu 2010 pa 18, in sicer 15 moških in 3 ženske, kar pomeni 24 smrti zaradi samomora na 100.000 prebivalcev. Koeficient samomorilnosti (število samomorov na 100.000 prebivalcev) za celotno Slovenijo je nižji in sicer 20.

Po podatkih Policijske uprave Celje je v obdobju od 1.1. do 31.8. 2011 storilo samomor 12 oseb, kar je primerljivo z letoma 2009 in 2010.

V zadnjih petih letih (2006-2010) je na Koroškem zaradi samomora umrlo 98 ljudi, od tega 84 moških in 14 žensk. Koeficient samomorilnosti je bil najvišji v letu 2006 in sicer 37, nato pa se je gibal med 19 in 24.  Primerjava med upravnimi enotami Koroške je pokazala, da je samomor pogostejši med prebivalci Upravne enote Radlje ob Dravi.

AKTIVNOSTI V TEM MESECU

Preventivne aktivnosti na temo krepitve duševnega zdravja in preprečevanja samomora potekajo na Koroškem tekom celega leta. V tem mesecu bi izpostavili predvsem dve aktivnosti:

- 19. septembra 2011 bo na ZZV Ravne potekalo izobraževanje pedagoških delavcev in drugih strokovnih sodelavcev koroških osnovnih in srednjih šol na temo krepitve duševnega zdravja mladostnikov;

- 15. septembra 2011 bodo imeli akterji, ki se pri svojem delu srečujejo s starejšimi, možnost strokovnega izobraževanja na temo preprečevanja, prepoznavanja in zdravljenja depresije pri starejših. Izobraževanje bo potekalo na nacionalnem nivoju, in sicer v Ljubljani.

Do konca leta bo ZZV Ravne v sodelovanju s Psihiatrično bolnišnico Ormož izvedel tudi interaktivne delavnice za zdravstvene delavce na temo preprečevanja samomora.

-----

Pripravila:
Marijana Kašnik Janet, univ. dipl. soc.

Viri

International Association for Suicide Prevention (IASP) http://www.iasp.info/wspd/
Branko, Sovinc. Poročilo o samomorilnosti na Koroškem. Policijska uprava Celje.
Podatkovna zbirka umrlih 2010. Inštitut za varovanje zdravja.

 
Pogrešana Nada Lipovnik se je vrnila domov PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Petek, 26 Avgust 2011 09:20

Od 25. avgusta pogrešana 52 letna Nada Lipovnik se je včeraj zvečer živa in zdrava vrnila domov. S policijske uprave Celje so sporočili, da so s tem preklicali iskanje pogrešane.

 
Pogrešana Nada Lipovnik PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Četrtek, 25 Avgust 2011 16:20

Nada LipovnikOd včeraj, 25. avgusta 2011, je pogrešana 52 letna Nada Lipovnik, stanujoča na Ribiški poti 4, v Dravogradu. Pogrešana se je včeraj zjutraj iz Radelj ob Dravi napotila proti Dravogradu.

Ob odhodu je bila oblečena modre jeans hlače in temno modro majico ter obuta  v lesene cokle. S seboj ima rjavo usnjeno žensko torbico. Pogrešana Nada Lipovnik je visoka med 160 in 170 cm, je vitke postave in ima črne,  gladke do ramen segajoče lase.

Vse, ki so pogrešano opazili, prosimo, da pokličejo na telefonsko številko 113,  oziroma  na anonimni telefon policije  080–1200.

 
<< Začetek < Prejšnja 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 Naslednja > Konec >>

Stran 31 od 137
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti