Bajta
Zgodilo se je


Martin Stanišič in Iza Sila zmagala na Hrvaškem PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Nedelja, 02 Oktober 2011 19:17

Iza in MartinPlesalci Koroškega plesnega kluba Devžej s svojimi uspehi nadaljuje tudi na plesnih parketih v tujini. Včeraj so se v Petrinji na Hrvaškem koroški plesalci pomerili na močnem plesnem turnirju, na katerem je nastopilo več kot 162 plesnih parov iz vseh hrvaških plesnih klubov in iz Slovenije. Med štirimi plesnimi pari iz KPK Devžej sta bila najboljša Martin Stanišič in Iza Sila, ki sta med mladinci B v latinskoameriških plesih premagala kar 17 parov in osvojila zlato medaljo. Tudi v standardnih plesih sta se v konkurenci 17 parov uvrstila v finale in bila na koncu  šesta. V izredno močni konkurenci v njuni kategoriji sta za svoj uspeh morala pred sodniki v šestih kolih zaplesati kar tridesetkrat.

Med mlajšimi mladinci B sta v finalu standardnih plesov plesala tudi Žan Čakš in Luša Karner, ki sta bila na koncu šesta, v latinskomeriških plesih pa sta plesala v polfinalu. Pionirska para Timotej Šlaher in Blaška Vranarčič ter Teo Trost in Tia Sudar so plesali v četrtfinalih.

Plesalce Koroškega plesnega kluba Devžej naslednjo soboto čaka državno prvenstvo v desetih plesih, ki bo v športni dvorani v Medvodah.

 
Študentje še kaj športajo? (FOTO) PDF natisni E-pošta
Prispeval Ana Pisar, foto: Ana Pisar in Tilen Štraser   
Sreda, 28 September 2011 09:47

Vprašanje se mi je porajalo s koncem prejšnjega tedna, ko je relativno slabo obiskan KKŠ Fest v Radljah pospremilo le nekaj ekip, prijavljenih na turnirje, kljub visokim nagradam za prvo mesto. A sprva nekaj več o KKŠ Festu.

V petek, 23. septembra, se je v popoldanskih urah pred osnovno šolo Radlje od Dravi pričelo zbirati nekaj športnih navdušencev oz. predvsem tistih ljubiteljev športa, ki ga ne zgolj spremljajo izpred ekranov, temveč se tudi sami aktivno športno udejstvujejo. Prvotno so organizatorji – Klub koroških študentov – predvideli tekmovanja v štirih disciplinah, vendar je zaradi premajhnega števila prijav turnir v bowlingu odpadel.

KKŠ Fest

V malem nogometu se je preizkusilo sedem ekip, prvo mesto so osvojili domačini; fantje, ki so se poimenovali Ludo društvo. V odbojki na mivki sta se najbolje odrezala Grega Vidmar in Tadej Breznik, tekmovale pa so 3 ekipe. V paintball-u se je pomerilo 5 ekip, zmagala pa je ekipa iz Radelj.

Športne užitke so pospremili DJ ritmi, udeleženci turnirja pa so prejeli tudi brezplačen obrok in vodo. Dogajanje se je razvnelo v večernih urah, ko so finalne tekme privabile nekaj več obiskovalcev. Ob koncu tekmovanja so bile podeljene tako praktične kot tudi denarne nagrade, ki so bile visoke, še posebej, če vzamemo v obzir, da je KKŠ Fest študentskega duha. Danes študente očitno ne vzpodbudi niti finančna motivacija. Izkazalo se je, da ljudi še vedno bolj pritegne pozna ura oz. da »privrejo« na plano, ko se zmrači, k temu pa je vsekakor pripomogla glasnejša DJ glasba in predvsem čas za popivanje mladih. Ob koncu športnega turnirja je namreč prostor ob in na siceršnji lokaciji turnirjev bil poplavljen z mladino, ki je gasila žejo in se tako pripravljala na zabavni del KKŠ Festa.

Kot tradicionalno je namreč športnemu delu dogodka sledilo sproščanje v šotoru – nastopile so skupine IS, Coverlover ter Zaklonišče prepeva. Da se je dogajanje razživelo in zavleklo v zgodnje jutranje ure najbrž ni potrebno posebno pojasnjevati. Tekmovanja v raznih »pivskih disciplinah« pač ostajajo vselej dobro obiskana in priljubljena. Očitno mnogo bolj kot športna.

 
Na Ravnah nastopil Pižama [video] PDF natisni E-pošta
Prispeval Krispam Poleti   
Petek, 23 September 2011 00:20

Na Ravnah je včeraj nastopil stand-up komik Boštjan Gorenc, večini bolje poznan pod vzdevkom Pižama. Človek s črkami - prevajalec, pisatelj, igralec in še kaj - je dobro uro zabaval številčno množico pred Pop barom. Med drugim se je pošalil na račun Ivana Cankarja, pri čemer je v zobe vzel predvsem njegovo mladinsko zgodbo Pehar suhih hrušk, ki jo navkljub večji primernosti za psihiatrično analizo v rosnih letih vsiljujejo mladeži, natrosil je nekaj konkretnih [sic!] zavoljo svoje teže, spričo okolja pa je vključil tudi Prežihovega Voranca s Solzicami, Kralja Matjaža in za povrh še stavo dveh članov skupine Pop Design v Črni na Koroškem.

Kot velik ljubitelj pisane besede se je najpogosteje zadržal prav na tem področju, pri čemer je zbranim toplo priporočal v branje avtobiografijo Urške Čepin ter knjigo o Damjanu Murku, a je istočasno inteligentno drezal tudi na druga področja; za konec večera je na primer v slogu Mirana Ališiča pokomentiral partijo šaha. Krajši posnetek njegovega včerajšnjega nastopa si lahko ogledate na koncu te novice.

Pižama, sliko smo maznili iz internetov

Dogodek je organiziralo Koroško kulturno društvo, zanj Dalibor Božić a.k.a. Buco (tudi sam komik) in čeprav ste, draga bralka oziroma bralec, včerajšnji nastop Pižame morda zamudili, nič ne de. Že 22. oktobra bo v Kulturnem domu Ravne namreč potekal festival komedije naslovljen "Creme de la creme". Kot organizatorji nakazujejo že z imenom prireditve, bodo na njem nastopili najboljši slovenski stand-up komiki, poleg Pižame še Tin Vodopivec, Ranko Babić - Ranc, Anamarija Mitić in drugi.

Na Koroškem se je v zadnjem času odvilo kar nekaj stand-up večerov, ki so sicer v zadnjih letih postali že stalnica v večjih slovenskih mestih, predvsem seveda v Ljubljani (konec avgusta se je na primer odvil četrti festival Stand-up komedije, Panč, enkrat na mesec potekajo tudi stand-up večeri). Glede na splošen entuziazem organizatorjev, ki ga z vedno bolj množičnim obiskom vračamo tudi obični plebejci, je povsem na mestu ugotovitev, da je stand-up komedija v Sloveniji v zadnjih letih naredila kar nekaj skokov naprej in se pričela dodobra uveljavljati v širšem kulturnem prostoru ... In brez dvoma je ta razvoj mogoče le pozdraviti: zdravo.


Če video slučajno štrajka, si ga oglejte na tej povezavi.

 
Prebarvali so forma vivo PDF natisni E-pošta
Prispeval Danica Hudrap   
Četrtek, 22 September 2011 14:50


Minulo soboto zjutraj so si številni mimoidoči z zanimanjem ogledovali skupino mladih oziroma podmladek SDM, ki se je pred OŠ Koroških jeklarjev odločil urediti in prebarvati tamkajšnjo Forma vivo.

Prenovljena forma viva

Člani podmladka SDM so se z akcijo, ki so jo poimenovali »Bodi faca, naredi nekaj za svoj kraj«, želeli aktivno vključiti v obnovo mestne kulturne dediščine, kamor kot identiteta mesta ali kulturni biser spada tudi Forma viva. Urejeno arhitekturno podobo mesta Ravne na Koroškem namreč bogatijo jeklene skulpture Forma vive, enkratne umetnine umetnikov iz različnih držav, ki so nastale v okviru mednarodnih kiparskih simpozijev vse od leta 1964 do danes.

V dogovoru s Koroškim pokrajinskim muzejem, kustodinjo zbirke Forma vive mag. Simono Javornik Ristič, ki skrbi za zbirko več kot tridesetih skulptur od leta 2000 in restavratorko Vanjo Ferk, so se odločili, da kot prvo uredijo Forma vivo pred šolo na Javorniku.

Mladi so se aktivno vključili v prenovo v smislu delovne sile, seveda pod strokovnim vodstvom in navodilih restavratorke Vanje Ferk, ki je v muzeju zadolžena za strokovni nadzor pri obnovi. Namen same obnove je bila predvsem zaščita in rekonstrukcija seveda pa tudi vizualni efekt. Ob odstranitvi stare že precej dotrajane bele barve so se pokazale prvotne barve.

Kiparska kompozicija, bi naj predstavljala ptico, izdelala jo je Irmtraud Olga Ohne leta 1981. Prvotno je bila pobarvana v belih, modrih in rumenih barvah in v takšnih barvah se je rekonstruirala zdaj.

V KPM so bili zelo veseli pobude članov podmladka SDM in vabijo tudi ostale mlade, da se pridružijo takšnim in podobnim akcijam. Predvidena je še obnova kiparske kompozicije na Čečovju. 

 
Pri Radljah ob Dravi nesreča s smrtnim izidom PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Ponedeljek, 19 September 2011 15:18

Slika je simboličnaDanes ob 8. uri zjutraj, se je na območju Policijske postaje Radlje ob Dravi zgodila prometna nesreča v kateri je ena oseba umrla, najmanj tri pa so po prvem poročanju policije spoškodovane.

Prometna nesreča se je zgodila v kraju Vurmat. Voznica osebnega vozila, ki je vozila iz smeri Radelj ob Dravi proti Mariboru, je trčila v nasproti vozeče vozilo in na kraju nesreče umrla. Po prvih podatkih s kraja prometne nesreče so se v trčenju poškodovale še najmanj tri osebe.

Promet med Dravogradom in Mariborom je bil na osrednji cesti zaprt več ur, za osebna vozila je bil urejen obvoz preko Lovrenca na Pohorju.

Dodano ob 17. uri:

20-letna voznica osebnega vozila Fiat Punto doma iz območja Upravne enote Radlje ob Dravi, je vozila iz smeri Radelj ob Dravi proti Mariboru. Izven naselja Vurmat del je v desnem nepreglednem ovinku izgubila oblast nad vozilom in zapeljala na nasprotno smerno vozišče po katerem je pravilno pripeljal 40-letni voznik osebnega vozila doma iz območja Upravne enote Slovenska Bistrica.

V silovitem trčenju se je 20-letna voznica tako hudo poškodovala, da je na kraju nesreče umrla. Njena 20-letna sopotnica se je v prometni nesreči huje poškodovala. Lažje poškodovana sta bila še 40- letni voznik drugega udeleženega vozila in njegov 50-letni sopotnik.

 
<< Začetek < Prejšnja 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Naslednja > Konec >>

Stran 30 od 137
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti