Bajta
Zgodilo se je


Jaz lahko berem. Kaj pa ti? PDF natisni E-pošta
Prispeval Barbara Žvirc, foto: Benjamin Kotnik, Barbara Žvirc   
Sreda, 07 December 2011 11:00

Čajanka ob zaključku spletne licitacije Unikati za lahko branje 2011 Zavoda RISA

Letošnji prvi decembrski petek se je dvorana slovenjegraškega Gasilskega doma spremenila v toplo dnevno sobo, kamor je Zavod RISA, Center za splošno, funkcionalno in kulturno opismenjevanje, na čajanko ob zaključku licitacije Unikati za lahko branje 2011, povabil vse tiste, ki radi pomagajo drugim.

Cajanka

Zavod RISA je nevladna organizacija, ki promovira lahko branje, se trudi za njegov razvoj ter se zavzema za enakopraven dostop do kulturnih vsebin in za enakopravnost izhodišč. V RISI pravijo, da imajo vsi ljudje, ne glede na različne sposobnosti, pridobljene z rojstvom, pravico do branja. Zato poleg ostale promocije lahkega branja izdajajo tudi časopis za lahko branje, ki so ga poimenovali 20 MINUT. Njegove vsebine so prilagojene bralno omejenim osebam, ki v časopisu najdejo različne koristne informacije napisane tako, da jih lahko razumejo. Ker je izdajanje časopisa precejšen finančni zalogaj, so v začetku novembra organizirali spletno licitacijo Unikati za lahko branje 2011, da bi tudi v prihodnje zagotovili njegovo izhajanje. Dobre ljudi so prosili, naj jim darujejo svoj unikat – bodisi unikatni predmet ali storitev, s katero se ukvarjajo. Za 57 unikatov, ki so jih podarili različni ustvarjalci in ustanove, so v času trajanja spletne licitacije, od 14. do 28. novembra 2011, zbrali 690 evrov. Unikati so bili zelo raznoliki, od domače čokolade, pirinega kruha, medu, tort, kosil, domačih borovničk do skoka s padalom, jahanja, masaže, beljenja prostorov, lekture, nakita, knjig, stripov in
različnih ročnih del.


Na čajanki, kjer nas je na mizah pričakalo domače pecivo, suho in sveže sadje, oreščki in dišeč čaj, sta se organizatorici, Tatjana Knapp in Saška Fužir v imenu Zavoda RISA vsem donatorjem, licitatorjem in obiskovalcem iskreno zahvalili ter v znak zahvale z mladimi pomočniki iz vrst obiskovalcev in gojencev CUDV Črna na Koroškem med obiskovalci izžrebali še prejemnike unikatov, ki se na spletni licitaciji niso prodali. Sodelovali smo lahko tudi na licitaciji v živo, ki se je razvila v pravo malo tekmovanje za simpatične majice z logom Zavoda Risa. Licitacija v živo je v mošnjiček za časopis 20 MINUT dodala 70 evrov.

Prijeten večer sta z glasbo popestrila Drago in Vita Repnik, dodobra pa so nas ogrele mlade orientalske plesalke skupine SAYYIDAH iz Celja. Celotna čajanka je bila v duhu prostovoljstva, saj so vsi nastopajoči nastopili prostovoljno in tako tudi oni podarili svoj unikat. Prostor, v katerem se je
čajanka v sproščenem klepetu in ob skodelici čaja odvila do konca, so prispevali slovenjegraški gasilci, pecivo pa je bilo delo pridnih rok sodelavcev in prijateljev Rise.

Moja želja v teh čarobnih prazničnih dneh za vse nas je, da bi znali pomagati tistim, ki potrebujejo našo pomoč. Ni treba pogledati daleč, samo čez prag stanovanja, v sosednjo ulico ali sosednji kraj. Lahko pa začnete na spletni strani Zavoda RISA, kjer dobite vse informacije, kako jim lahko pomagate.

 
Plesalci KPK Devžej iz Murske Sobote z novimi uspehi PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, foto: Romana Jakopec   
Nedelja, 27 November 2011 19:26

Plesalci Koroškega plesnega kluba Devžej so na plesnem turnirju v Murski Soboti, ki ga je v soboto organiziral plesni klub Urška, osvojili dve tretji, dve četrti, peto in sedmo mesto.

Najvišje sta se iz KPK Devžej uvrstila dva najmlajša para. Timotej Šlaher in Blažka Vranaričić sta bila med pionirji B tretja v standardnih in četrta v latinskoameriških plesih, Teo Trost in Tia Sudar pa sta bila v isti kategoriji tretja v latinskoameriških in četrta v standardnih plesih.

KPK Devžej - Murska Sobota

Med starejšimi plesnimi pari sta v finalih včeraj plesala Martin Stanišič in Iza Sila, ki sta bila v kategoriji mladincev B v standardnih plesih peta, v najmočnejši kategoriji mladincev A pa sta bila v latinskoameriških plesih na koncu sedma.

Para Lovro Jakopec in Gaja Šimič ter Alen Štalker in Suzana Krevh, ki plešeta v obeh zvrsteh v kategoriji mlajših mladincev A, sta plesala v polfinalih.

Naslednja tekma v okviru slovenske plesne lige bo naslednjo soboto v Kočevju.

 
Hočemo razvojno 3. os! PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Petek, 25 November 2011 12:07


Civilna iniciativa za razvoj KoroškeCivilna iniciativa za razvoj Koroške vabi vse zainteresirane, posebej pa še vse kandidate za poslance iz regije, da se udeležijo predvolilnega soočenja, ki bo potekalo v torek, 29. 11. 2011 ob 13.00 v prostorih Knjižnice F. Ksaverja Meška v Slovenj Gradcu.

Kot glavno temo soočenja želijo izpostaviti po njihovem mnenju sporen projekt hitre ceste v okviru t.i. 3. razvojne osi. Morebitni poslanci državnega zbora bodo dolžni delovati v dobro našega okolja in širše, v dobro države. Zato jih v iniciatici želijo izzvati in slišati njihovo mnenje o razvojnih ali ne-razvojnih učinkih omenjenega projekta, soočiti različne poglede in morda v strpnem dialogu poenotiti ideje, ki bodo osnova za čim hitrejšo izvedbo RAZVOJNE 3. osi.

In še mnenje organizatorja soočenja:

Člani civilne iniciative smo kritični do projekta izgradnje hitre ceste na Koroško. Organizirali smo več pogovorov na to temo in skupaj z javnostjo podali pripombe na javno razgirnitev državnega lokacijskega načrta za odsek Velenje – Slovenj Gradec jug. Traso hitre ceste smo zavrnili, saj bi načrtovan potek trajno uničil prvovrstna kmetijska zemljišča v dolini, ločil naselji Šmartno in Slovenj Gradec in trajno degradiral bivanjsko okolje.

V novejšem času pa se porajajo še druga vprašanja v zvezi s t.i. 3. razvojno osjo. Člani civilne iniciative se sprašujemo ali gradnja drage, prometno predimenzionirane in plačljive hitre ceste, ki verjetno ne bi bila končana prej kot v desetih ali petnajstih letih, res prinaša razvoj v naše okolje. Prometna infrastruktura je seveda eden izmed dejavnikov razvoja, vendar ne edini. Ustrezno  prometno razvitost bi lahko, po mnenju CIRKA-a, v nekaj letih dosegli veliko ceneje s temeljito obnovo in modernizacijo obstoječe infrastrukture, t.j. državnih in lokalnih neplačljivih cest, ki jih bomo še naprej največ uporabljali:

Če pa si samo zamislimo, da bi enaka sredstva kot bi jih država vložila v izgradnjo hitre ceste, po ocenah Darsa bi stal odsek do Velenja 480 miljonov, od Velenja do Slovenj Gradca okrog 520 miljonov, vložili v cenejšo obnovo obstoječih cest, s tem takoj zagnali naložbeni ciklus v gradbeništvu in zagotovili delo manjšim domačim gradbenim podjetjem, že v dveh ali treh letih pa dobili prometno ustrezno učinkovite prometnice, preostala sredstva pa investirali  v drugo lokalno infrastrukturo, oživljanje tukajšnega gospodarstva, v okoljske projekte  itd.., potem ni dvoma da takšen koncept prinaša tistega razvoja, ki si ga želimo, medtem ko je politični projekt hitre cete ekonomsko neupravičen, s predlagano traso okoljsko nesprejemljiv in razen prometne učinkovitosti ne prineša nobenih razvojnih učinkov.

 
Fotografije z lan partya na Srednji šoli Ravne PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, foto: Matjaž Kavtičnik   
Sreda, 23 November 2011 15:08

Na Srednji šoli Ravne so prejšnji mesec že peto leto zapored pripravili tekmovanje v igranju računalniških iger za dijake vseh srednjih šol Koroške regije.


"Dijaki so prevzeli vso organizacijo, od predpriprav do izvedbe, potrebno jih je bilo le usmerjati," je povedala Petra Lipuš, ki vodi dijaško skupnost. ''Tekmovanja se je udeležilo okoli stopetdeset dijakov, letos pa se lahko ponašamo tudi z udeležbo prve dijakinje in sicer z Gimnazije Ravne,'' je še poudarila Lipuševa.

Dijaki se tekmovanja veselijo že od začetka šolskega leta, še bolj pa se veselijo nagrad, za katere so tudi letos poskrbeli sponzorji: Sestavi.si, Infosys, Aliansa, Lečnik, In-sert.si, Računalniški servis Pik, Gostišče Boombar, Pizzeria Krebs, Gostišče M, Okrepčevalnica Meža, 123, Lipa, Freak, Spar, Interdiskont ter drugi.

Tekmovanje je potekalo v prijetnem vzdušju s hrano in pijačo, za kar gre zahvala ravnateljici Ivanki Stopar, prof., ki podpira idejo tega tekmovanja. ''Mladi bodo igrali računalniške igre, če nam je všeč ali ne. Zato je smotrno, da jih pri nečem, kar imajo radi in to z veseljem počnejo, tudi spodbujamo,'' sta povedali ravnateljica Ivanka Stopar in Petra Lipuš.

 
Martin in Iza na Hrvaškem premagala vso konkurenco PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Nedelja, 20 November 2011 21:40

Iza in Martin ob zmagiPlesalci Koroškega plesnega kluba Devžej nadaljujejo s svojimi uspehi tudi na plesnih tekmovanjih v tujini. V soboto, 20. novembra, so se v Samoboru na Hrvaškem pomerili na močnem plesnem turnirju, na katerem je nastopilo več kot 160 plesnih parov iz Hrvaške, Slovenije, Madžarske ter Bosne in Hercegovine.

Med štirimi plesnimi pari iz KPK Devžej sta bila najboljša Martin Stanišič in Iza Sila, ki sta med mladinci B v latinskoameriških plesih premagala 17 parov in osvojila zlato medaljo. V standardnih plesih sta bila v konkurenci 21 parov na koncu sedma. Z včerajšnjim prvim mestom v latinskoameriških plesih sta Martin in Iza zbrala dovolj točk za prehod v najvišjo - A kakovostno kategorijo med mladinci.

Med mlajšimi mladinci A sta plesala dva koroška para. Lovro Jakopec in Gaja Šimič sta v standardnih plesih osvojila nehvaležno četrto mesto, v latinskoameriških plesih pa sta bila peta. Alen Štaleker in Suzana Krevh sta bila v isti skupini v standardnih plesih peta, v latinskoameriških pa šesta.

Med mlajšimi mladinci B sta v finalu standardnih plesov plesala tudi Žan Čakš in Luša Karner, ki sta bila na koncu peta, v latinskomeriških plesih pa sta plesala v polfinalu.

Plesalce Koroškega plesnega kluba Devžej naslednjo soboto čaka kvalifikacijska tekma v okviru slovenske plesne lige v Murski Soboti.

 
<< Začetek < Prejšnja 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Naslednja > Konec >>

Stran 25 od 137
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti