Bajta
Zgodilo se je


Razstava: Mojstri slovenske grafike PDF natisni E-pošta
Prispeval Danica Hudrap   
Ponedeljek, 16 Januar 2012 22:05

V galeriji Kulturnega centra Ravne na Koroškem je potekala otvoritev razstave Mojstri slovenske grafike iz zbirke Koroške galerije likovnih umetnosti v organizaciji Zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti ter Koroške galerije likovnih umetnosti.

»Zbirka Koroške galerije likovnih umetnosti (KGLU), takrat še umetnostnega paviljona, je v glavnem nastajala z donacijami umetnikov, sodelujočih na mednarodnih razstavah, ki so jih pod vodstvom Karla Pečka organizirali od leta 1966 dalje. Zbirka obsega okoli 2000 enot likovnega gradiva različnih tehnik, od tega okoli 600 del na papirju.  

Razstava

Grafika je v Sloveniji v drugi polovici 20. stoletja dosegla nesluten razmah. Razlogov zato je več: Slovenska kultura je veliko bolj jezikovna kot vizualna in zato prepričana, da sta le jezik in posledično literatura tisto, kar jo ohranja pri življenju, kar ji daje razlog bivanja.  

Za razmah grafike v Sloveniji je bil ključen grafični bienale v Ljubljani, ki je od sredine prejšnjega stoletja naprej v Slovenijo vsake dve leti pritegnil najboljše umetnike tistega časa. In tako so Slovenci lahko iz prve roke spremljali razvoj sodobne umetnosti.  

Vzporedno z grafičnim bienalom se je razvijala tudi tako imenovana ljubljanska grafična šola. To je zgodovinski pojem in označuje skupino slovenskih umetnikov, ki so se v Ljubljani ukvarjali z grafiko in ustvarjali v enakem kulturnem okolju v tretji četrtini prejšnjega stoletja.  

Pred nami je 29 grafik in grafična mapa Zorana Mušiča s sedmimi litografijami iz zbirke KGLU. Poleg slovenskih so razstavljena tudi nekatera dela tujih avtorjev, ki tako omogočajo kvalitetno primerjavo in postavljajo tista prva v drugo luč,« je na otvoritvi povedal umetnostni zgodovinar Jernej Kožar.  

Prijeten večer je z igranjem na flavto sooblikovala akademska glasbenica in profesorica flavte Nadja Rečnik. Prisluhnili smo še pozdravnemu govoru direktorja Zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti mag. Aleksandru Kotniku.  

Razstavo s čudovitimi grafikami, ki jih je postavil Franc Kokal, si lahko v galeriji Kulturnega centra ogledate do 29. februarja 2012.


 
Premiera filma Plezalčev dnevnik: Rocklands PDF natisni E-pošta
Prispeval Jan Klančnik   
Ponedeljek, 16 Januar 2012 21:15

V sredo, 18. 1. ob 19:00 si boste lahko v kulturnem domu Slovenj Gradec ogledali premierno predvajanje diplomskega filma študenta NTF iz Slovenj Gradca, Roka Klančnika. V prostem času velik ljubitelj balvanskega, pa tudi plezanja nasploh, se je s še petimi kolegi (David Stepanjan, Miha Jazbec, Andrej Kokalj, Miha Hribar, Tomaž Bevk) odpravil v Južno Afriko, kjer so se 28 dni potepali po divjini in okušali tamkajšnje stene in balvane.


Napovednik filma Plezalčev dnevnik: Rocklands.

To sicer ni Rokovo prvo srečanje s filmom - do sedaj je zmontiral in posnel že kar nekaj materiala (med drugim tudi "Boulder line", prvi koroški plezalni film), a je Rocklands še vseeno nekaj posebnega, saj je prvič v film vpletel tudi zgodbo in imel že pred snemanjem postavljene njene okvire. Še letos pa naj bi odpotoval na 10 mesečni road trip po Evropi in kot pravi, kamere ne bo pozabil doma ...

Vabljeni!

In še odstavek za bolj tehnično navdušen del našega občinstva. Rok se je pri snemanju svojega filma zanašal predvsem na svoj digitalni zrcalno refleksni fotoaparat in sicer Canon 550D, nekaj pa mu je pomagal tudi član ekipe v Afriki Tomaž Bevk, s svojim Canon 7D. Poleg tega je zraven nesel še majhno FullHD kamero GoPro, ki je zelo priročna za snemanje športnih posnetkov in dodatno opremo, ki jo je naredil sam - ang. Dolly (tračnice z vozičkom), za horizontalno premikanje fotoaparata in pa snemalno roko (crane). Skupaj je bilo opreme za okoli 25kg.

Rocklands

 
Letos že 20. Gradovi Kralja Matjaža PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, foto: gradovikraljamatjaza.com   
Četrtek, 12 Januar 2012 15:52

Konec januarja je na sporedu ena najboljših in najbolj obiskanih prireditev na Koroškem in v Sloveniji: 27., 28. in 29. januarja se bodo odvili jubilejni, 20. Gradovi Kralja Matjaža, ki bodo tudi tokrat potekali v Črni na Koroškem, natančneje v Podpeci oziroma tamkajšnjem Mitneku.

Prireditveni prostor
Prireditveni prostor v Mitneku vsako leti gosti veliko število graditeljev in obiskovalcev.

Prireditev vsako leto ponudi pestro dogajanje, glavni dogodek pa predstavlja celodnevna gradnja snežnih gradov. Lani se je v Podpeci zbralo 86 ekip (reportažo s prireditve najdete tukaj), največ jih je bilo leta 2006, ko se je številka ustavila pri 109.

Program


*(klikni za povečavo)

Na uradni spletni strani "Gradovi Kralja Matjaža" lahko najdete tudi ostale informacije o prireditvi: fotogalerijo, dostop do prizorišča, pravila tekmovanja, informacije o prenočiščih in seveda elektronsko prijavnico, s katero se boste prijavili na nepozabno gradnjo snežnih gradov.

V petek, 27. januarja, se bo v okviru prireditve na črnjanskem smučišču odvil nočni slalom z baklami za Pokal Kralja Matjaža.
 
Odpri vrata, čaka te knjiga PDF natisni E-pošta
Prispeval Blažka Čas, foto: Bojan Mijatovič   
Torek, 03 Januar 2012 08:19

Lanskoletno kulturno dogajanje v prestolnici je v veliki meri zaznamoval program Ljubljana – Svetovna prestolnica knjige.  Pod okriljem Mestne občine Ljubljane je k programu prispeval tudi Inštitut za Inspiracijo, Raziskovanje, Inovacijo in Umetnost (IRIU) z eksperimentalno-inovativnimi projekti  Mišelovka 2, »Eno kepico poezije,  prosim« in Romanje knjig  pod skupnim imenom Literatura prečka tvojo pot.

Kepico poezije, prosim.

Popotovanje knjig se zaradi  pozitivnega odziva odvija letos že četrtič – prvič je projekt potekal  pod naslovom Romanje poezije, drugič so knjige trkale na vrata študentov v Rožni dolini pod imenom Rožna bere, lani v obliki Romanja knjig, letošnji projekt je pa poimenovan Slovenija bere.

Del romanja lahko postaneš kot bralec (Romarski knjižničar), avtor (Romarski avtor) ali založba (Romarska založba). Prvi bodo prejeli knjigo in vanjo (ali preko internetne aplikacije) vpisali komentar ter jo nato podarili dalje. Romarski avtorji lahko s pomočjo IRIU-ja brezplačno pošljejo na romanje lastne knjige,  prav tako lahko drzne Romarske založbe v pokušino ponudijo del svoje knjižne ponudbe, ki jo bo Inštitut brezplačno priključil Romarski knjižnici. Popotovanje knjig bo letos vseskozi vidno skozi internetno aplikacijo Romarska zasledovalnica knjig. Osnovali so tudi podprojekt Šole berejo, kamor se lahko vključijo vse osnovne in srednje šole, s čimer omogočajo romanje znotraj šole (vse prijave zbirajo na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ).

IRIU si prizadeva s projektom prispevati k nacionalni vzgoji  in izobraževanju na področju literature z inovativnimi prijemi ter na ta način navdušiti in navdahniti čim več ljudi k  literarnemu popotovanju. V središču projekta je aktiven bralec, neformalni knjižničar, ki svetuje in podarja knjige iz Romarske knjižnice  izbranemu naslednjemu bralcu ter se skozi zapisani komentar z njim poveže v literarno romarsko  skupnost. Tretji imetnik knjigo vrne na podlagi priložene kuverte s plačano poštnino. Ob koncu projekta – 30. Marca 2012 - si bo 10 avtorjev najboljših komentarjev med sabo razdelilo vse knjige iz Romarske knjižnice.

 
In še uradna otvoritev šajbanja (VIDEO) PDF natisni E-pošta
Prispeval Jure Lesjak   
Četrtek, 29 December 2011 21:42

Zdaj pa res še zadnjič o šajbanju. Za letos. Zadnjo nedeljo dvatisočenajstega leta se je šajbarska steza z novo konstrukcijo tudi uradno otvorila. Vse je končano, projekt je dobesedno pod streho, ki se je pokazala kot odlična pridobitev za vse mojstre tega športa in ostale, ki so kakorkoli povezani s to dejavnostjo.

Šajbanje, prva noč

Na gala prireditvi, kjer ni manjkal niti ognjemet, so "čoki" prvič v sezoni drseli po ledeni ploskvi, ki se zaenkrat zdi brezhibna. Zbralo se je ravno pravšnje število metalcev in gledalcev, ki so na črnjanskem stadionu dali zeleno luč za nove šajbarske podvige. Teh je bilo v prejšnjih dneh že kar nekaj, številni sledijo v naslednjih tednih in mesecih. Ne bo jih malo.

 
<< Začetek < Prejšnja 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Naslednja > Konec >>

Stran 23 od 137
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti