Bajta PR' NAS Zgodilo se je Prvomajsko praznovanje na Ivarčkem jezeru (FOTO)
Prvomajsko praznovanje na Ivarčkem jezeru (FOTO) PDF natisni E-pošta
Prispeval Danica Hudrap, foto: Matevž Hudrap   
Torek, 08 Maj 2012 19:03

Prvi maj je mednarodni praznik delavstva, ki se ga vsako leto v večini držav sveta, praznuje v spomin na krvave demonstracije v Chicagu leta 1886, ko so delavci zahtevali osemurni delovni čas. Za delavski praznik je bil razglašen leta 1889, na zasedanju Druge internacionale v spomin na žrtve med delavci, ki so leta 1886 v Chicagu med splošno stavko zahtevali več pravic, v prvi vrsti uzakonitev osemurnega delavnika. Pravzaprav je eksplozija bombe na trgu Haymarket, kjer so se zbrali, najprej ubila osem policistov, v vsesplošnem streljanju, ki je sledilo, pa je umrlo šest delavcev, na obeh straneh pa je bilo še veliko ranjenih. Pozneje se je krvavo končalo še mnogo praznovanj 1. maja po svetu. Najhuje je bilo leta 1929 v Berlinu, ko je socialdemokratska vlada nad komunistično povorko poslala policijo, ki je ubila 36 in ranila 80 delavcev.

Utrip prvega maja letos na Ivarčkem jezeru.

V današnjem času je obeleževanje prvega maja še vedno močno povezano z velikimi zborovanji in tradicionalnimi shodi po mnogih mestih celotnega sveta, navadno pa jih organizirajo delavske organizacije, kakršne so sindikati. Tudi letos je tradicionalno prvomajsko praznovanje na Ravnah na Koroškem, kot že dolga leta do sedaj, potekalo pod mogočno Uršljo goro, ob Ivarčkem jezeru nad Kotljami.

Že v zgodnjih jutranjih urah pa so nas prebudili zvoki Pihalnega orkestra ravenskih železarjev z igranjem budnic. Pri Ivarčkem jezeru se je slovesnost začela točno opoldne. Številni pohodniki iz Raven na Koroškem, kot tudi iz Prevalj in širše okolice, so se že v jutranjih urah podali peš proti jezeru. Na praznovanje prvega maja jih je prišlo okoli pet tisoč.  

Voditelji sindikata SKEI so vlogo slavnostnega govornika na prireditvi ob praznovanju 1. Maja, kot delavskega praznika, podelili Zlatku Haliloviču, občinskemu svetniku in predsedniku združenja veteranov vojne za Slovenijo. V svojem govoru je med drugim povedal:»Danes 1. maj praznujemo tisti, ki se zavedamo, da delavski boj ni bil končan z boji industrijskega delavstva, da se je treba danes boriti za brezposelne, za začasno ali delno zaposlene, predvsem mlade, ki skorajda ne morejo računati na redno zaposlitev ter za tiste, ki so odrinjeni v bedo svojega socialnega okolja, v katerem so se rodili.«

Zbrane pohodnike sta na prizorišču najštevilnejšega praznovanja na Koroškem ob Ivarčkem jezeru nagovorila tudi podžupan Občine Ravne na Koroškem Peter Oder in župan Prevalj dr. Matic Tasič. Tradicionalna mednarodna slovesnost delavskega praznika ob Ivarčkem jezeru je tudi letos potekala v organizaciji Sindikata kovinske in elektroindustrije (SKEI).

Za zabavo, dobro razpoloženje in ples je poskrbel ansambel Koroški kvintet, za hrano in pijačo pa je poskrbelo podjetje Peca Commerce. Kulturni program so sooblikovali moderatorka programa Janja Širnik in mežiški »Movžnarji«, ki so po starem običaju streljali z »movžnarji«. Slavje ob jezeru pa je s svojimi koračnicami popestril tudi Pihalni orkester železarjev Ravne.


 

Najbolj brano iz Zgodvo se je

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti