Proslava pri spomeniku Franja Malgaja natisni
Prispeval Danica Hudrap   
Četrtek, 13 Maj 2010 21:49

Občina Ravne na Koroškem in Koroško domoljubno društvo Franjo Malgaj sta ob 91. obletnici smrti Franja Malgaja organizirala svečano spominsko slovesnost in odprtje spominskega parka pri Malgajevemu spomeniku na Dobrijah. Spomenik Maistrovemu borcu, nadporočniku, borcu za severno mejo in pesniku Franju Malgaju ter njegovim soborcem so prestavili na primernejšo lokacijo na Dobrijah, kjer se bo v prihodnosti v okolici uredil spominski park.

Utrinek s proslave

Osrednji govornik, župan Občine Ravne na Koroškem, mag. Tomaž Rožen, ki je povedal, da se je spomenik iz prejšnje, nekoliko manj primerne lokacije, preselili na novo, ki nudi boljše pogoje za prireditve in izgradnjo spominskega parka ter da je sedaj končana prva faza, sledile bodo še druge, predvsem v smislu ohranjanja trajnega spomina na ljudi in dogodke iz takratnih časov.

Poudaril pa je, da na imamo Ravnah in v celotni koroški regiji posameznike, ki se združujejo v Koroško domoljubno društvo Franja Malgaja in so le-oni tisti, ki so v največji meri zaslužni, da se spomin na Franja Malgaja in takratne dogodke na svež in aktualen način ohranja v naši občini in na Koroškem. S prihodom Častne garde Slovenske vojske in praporščaki se je uradna slovesnost pričela.

Govorniki na dobrijski prireditvi so bili še predsednik Občinske organizacije ZZB za vrednote NOB Ravne na Koroškem, g. Maksimilijan Večko, podpredsednik Koroškega domoljubnega društva, g. Mirko Rozman, in predsednik Zveze društev »general Maister«, mag. Milan Lovrenčič.

Kulturni program proslave so sooblikovali Pihalna godba Dobrije, Koroški oktet KD Prežihov Voranc, Pevski zbor Gimnazije Ravne na Koroškem ter moderator Aljaž Verhovnik s prebiranjem Kajuhovih pesmi in branjem poročila iz Malgajevih dnevniških zapisov.

Več fotografij lahko najdete v Albumu.