Bajta PR' NAS Zgodilo se je Proslava ob dnevu upora proti okupatorju
Proslava ob dnevu upora proti okupatorju PDF natisni E-pošta
Prispeval Jernej Prodnik   
Torek, 22 April 2008 02:56

V Slovenj Gradcu so v nedeljo, 20. aprila, obeležili dan upora proti okupatorju. Slavnostni govornik na prireditvi, ki se je zgodila v Športni hali, je bil bivši predsednik Republike Slovenije, Milan Kučan.

Milan Kučan

Za kulturni del prireditve je poskrbel Pihalni orkester Slovenj Gradec pod vodstvom Petra Valtla. Nekaj sto zbranim so zaigrali Pomladni koncert. 

Občina se je odločila za obeležitev že teden pred samim praznikom, prireditev pa je zagotovo najbolj zaznamoval bivši predsednik. Slavnostni govornik je prišel v spremstvu žene Štefke Kučan, sicer častne občanke občine Slovenj Gradec, in župana Matjaža Zanoškarja.

Kučan je na prireditvi, ki so jo spremljali lokalni in tudi nekateri nacionalni mediji, spregovoril o pomenu boja proti okupatorju, govor pa je spretno navezal tudi na prihajajoče volitve. Na RTV Slovenija so dali poudarek predvsem na Kučanovo pozivanje k ravnotežju med gospodarsko rastjo in socialno pravičnostjo ter njegovo skrb za socialni dialog. Slovenci po njegovih besedah tudi nismo nikoli sprejemali želja tistih, ki so nas hoteli podrediti, izpostavil pa je še vrednote kot so svoboda, človekove pravice, čast in delo. Več v video-posnetku tukaj.

Bivši predsednik republike in ustanovitelj Foruma 21 ima še danes neizmerno simbolno moč ter ogromen političen kapital. Kot že večkrat ga je tudi tokrat porabil za precej očitno agitacijo za odločanje na prihajajočih parlamentarnih volitvah.


Značilno za slovensko družbeno-politično srenjo je naslikal črno-belo podobo Slovenije in njenega stanja. Če smo malce cinični, bi človek ob nekaterih besedah pomislil, da je iz raja na zemlji, kjer ni bilo družbenih krivic, v pičlih treh letih sestopil v drugi Irak.

Notranje in zunanje sovražnike v folklornih obredih zabavno iščeta obe strani, prav tako pa imata obe pomembne apologete, ki pomagajo zmanjševati pomen storjenih traparij na eni strani ter hektično napihujejo bedarije storjene na drugem polu. S tem še dodatno lajšajo odločitev že odločenim volivcem ... In najbrž tudi nevolivcem.

 

Več fotografij lahko najdete v Albumu.

 

Najbolj brano iz Zgodvo se je

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti