Predavanje o mobilnosti za osnovnošolce natisni
Prispeval Danica Hudrap   
Petek, 18 Februar 2011 20:44

Na Osnovni šoli Koroški jeklarji je vodja Informacijske točke Europe Direct A.L.P. Peca Borut Iršič predaval o mobilnosti. Predavanje je bilo namenjeno petošolcem oziroma učencem, ki bodo opravljali kolesarski izpit. Mladim bodočim kolesarjem je predstavil pravila v cestnem prometu. Opozoril jih je predvsem na varnost kolesarjev in poudarili koristi, ki jih ima posameznik s kolesarjenjem (skrb za okolje, zdrav način življenja itd.).

Osnovnošolci v "Zeleni dvorani" na OŠ Koroški jeklarji na Ravnah

Kolo je optimalno prevozno sredstvo za premagovanje kratkih in daljših razdalj. Ne povzroča emisij in zavzema malo prostora. Kolo je velikokrat tudi edino prevozno sredstvo za tiste, ki nimajo avtomobila. Dejstvo pa je, da v več kot 50 % primerov osebni avtomobil uporabljamo za poti, ki so krajše od 5 km. Če bi takšno razdaljo prekolesarili, bi to pomenilo precej nižje stroške, saj ob tem, da nas prevoz s kolesom stane manj, povzročamo manj zastojev in z njimi povezanih ekonomskih stroškov ter posredno vplivamo tudi na zmanjšanje stroškov za zdravstvo.

Zmanjšanje mobilne diskriminacije in s tem socialne izključenosti, saj kolo omogoča večjo neodvisnost, je dostopno mladim in starim, bogatim ali revnim, z omogočanjem mobilnosti tudi tistim, ki ne vozijo avtomobila. Uspešno tudi varujemo okolje, saj kolo povzroča manj emisij in hrupa, nižjo porabo ne-obnovljivih naravnih virov in boljšo izrabo prostora. Izboljšamo tudi naše počutje, saj uporaba kolesa predstavlja redno, spontano rekreacijo, ki lahko pripomore k boljšemu zdravstvenemu stanju.

Ob tej priložnosti so bodočim mladim kolesarjem podarili kolesarski leksikon in odsevno samolepilno nalepko za kolesa s preprostim, a jasnim sporočilom »En avto manj«.