Petdeset let Koroškega okteta (FOTO) natisni
Prispeval Danica Hudrap   
Ponedeljek, 21 Februar 2011 20:11

Ravenski Koroški oktet je 18. februarja svečano proslavil svojo 50. obletnico, svojega pevskega Abrahama. Ob tej slovesni priložnosti je v Kulturnem centru Ravne na Koroškem v organizaciji Kulturnega društva Prežihov Voranc Ravne na Koroškem potekal »an liep večier«, ki pa ni bil posvečen samo častitljivi obletnici, ampak tudi spominu na 61. obletnico smrti našega velikega rojaka, pisatelja Lovra Kuharja-Prežihovega Voranca.

Koroški oktet

Na koncertu smo v prvem delu prisluhnili Koroškemu oktetu, ki pa se mu je v drugem delu sporeda pridružil še znameniti Slovenski oktet, ki je najbolj znan ambasador slovenske ljudske pesmi domala po vsem svetu. Prisluhnili smo številnim lepim ljudskim pesmim in tudi koroški ljudski »Nocoj je pa an liep večier«, ki so jo zapeli pevci Koroškega okteta v sedanji zasedbi: Marjan Obretan, Nejc Polenik, Mirko Gerdej, Jože Plohl, Marjan Dirntiš, Drago Bec, Florjan Hovnik in Edvard Osojnik pod umetniškim vodstvom gospoda Janeza Koleriča.

Pozdravni nagovor je na prireditvi ob 50-letnici Koroškega okteta opravil župan Občine Ravne na Koroškem mag. Tomaž Rožen, ki je čestital pevcem in jim podelil posebno listino, priznanje Občine Ravne na Koroškem za posebne zasluge na kulturnem področju. Slavnostni govornik je bil predsednik Kulturnega društva Prežihov Voranc Mirko Osojnik. Zgoščeno je predstavil to lepo dejavnost, ki so se ji zavezali naši pevci v teh 50 letih in omenil, da se je v teh letih v oktetu zamenjalo kar 39 pevcev, ki sta jim bili pesem in glasba »vrelca lepote«. Dejal je, da bo najbrž sedanja generacija počasi »izpregla«, saj nekateri pevci pojejo pri oktetu že več kot dve desetletji, in jim zaželel, da bi le nadaljevali to lepo in svetlo kulturno tradicijo.

Jožica Pušnik iz Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti – območne izpostave Ravne je pevcem podelila častne značke in jubilejno priznanje območne izpostave Ravne Koroškemu oktetu. Čestitkam in dobrim željam pa so pridružile tudi številne druge organizacije, med njimi tudi prevaljski MPZ Vres, Ajda, ŽVS Deteljica in domača folklorna skupina.

Kot zadnjo pesem pa so pevci Koroškega in Slovenskega okteta skupaj zapeli koroško ljudsko Čej so tiste stazice. Kulturni program je sooblikovala moderatorka Arijana Rojko.

Ob tej priložnosti so pevci izdali tudi bogat almanah s predstavitvijo dejavnosti okteta in zgoščenko »Nocoj je pa an liep večier« z 18 ljudskimi pesmimi.