Tudi med počitnicami ne pozabite na malico natisni
Prispeval Jure Lesjak, foto: Jernej Prodnik   
Petek, 12 Junij 2009 10:32

V torek so na Osnovni šoli Franja Goloba Prevalje predstavili projekt "Malica otroka v času počitnic", s katerim želijo izvajalci projekta - Zavod za zdravstevno varstvo Ravne in OŠ Franja Goloba Prevalje - pomagati učencem, da si bodo lahko med zasluženimi počitnicami pripravili malico kar sami. Na tak način bodo otroci razvili pozitiven odnos do hrane in se hkrati navadili na samostojnost pri izbiri zdravih živil.

Malica otroka v času počitnic

Projekt je bil zasnovan že dlje časa, saj se je Zavod za zdravstveno varsto Ravne (ZZVR) v mesecu februarju z njim prijavil na javni razpis Ministrstva za šolstvo in šport za sofinancirnaje promocijskih projketov, ki s svojo vsebino zagotavljajo promocijo vzgoje in izobraževanja.

Malica otroka v času počitnic

 Izvajalci projekta (ZZVR: Helena Pavlič, Petra Božič, Marjana Simetinger) so s pomočjo učencev šestega razreda in gospe Jelke Kranjc, učiteljice gospospodinjstva in vodje prehrane na OŠ Franja Goloba Prevalje, na podlagi prehranske piramide sestavili enotedenske malice, pri čemer so izbrali sedem najpogostejših in hkrati najbolj zdravih malic. Le te so zapisali na posebne magnetke, ki bodo otrokom (in tudi staršem) služili kot opomniki pri pripravi zdravega jutranjega obroka. Helena Pavlič, vodja projekta na ZZVR, je bila nad skupnim projektom zelo zadovoljna in zbranim povedala, da so otroci sodelovali z velikim veseljem, saj so lahko izrazili svoja mnenja in hkrati zaupali, kaj najraje zajtrkujejo, to pa so uskladili z načeli zdrave prehrane.

Malica otroka v času počitnic

Na skupnem roditeljskem sestanku na OŠ Franja Goloba Prevalje so s projektom želeli opozoriti na izjemen pomen zdrave malice pri osnovnošolcih (tako v času pouka kot tudi med počitnicami), pri čemer morajo pomembno vlogo odigrati tudi starši, ki naj bi svojim otrokom pri tem predstavljati vzor. Poleg zdrave prehrane pa je hkrati pomembno tudi gibanje in različne športne aktivnosti, ki prav tako vplivajo na naše zdravje in počutje.

Malica otroka v času počitnic