Bajta PR' NAS Zgodilo se je Primož Suhodolčan dobitnik priznanja ob državnem prazniku
Primož Suhodolčan dobitnik priznanja ob državnem prazniku PDF natisni E-pošta
Prispeval Danica Hudrap   
Sreda, 08 Februar 2012 18:52

8. februar je slovenski kulturni in državni praznik, na ta dan obeležujemo obletnico smrti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna (umrl je leta 1849, rodil se je 3. 12. 1800). Na ta dan (pa tudi pred tem in po tem datumu) potekajo v naši občini številne prireditve in proslave.

Primož Suhodolčan z županom Raven Tomažen Roženom

V Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika je potekal zanimiv kulturni program pod naslovom »Ker ne verjamem v telo, rad bi te videl v srce«. V programu so se prepletali samospevi tako na Prešernove verze kot številna druga prozna dela, ki so jih prebirale knjižničarke KOK, dijaki Gimnazije Ravne in drugi. V pestrem kulturnem programu nam je zapel pevski zbor profesorjev ravenske gimnazije pod vodstvom Suzane Makič. V uvodu je zbrane pozdravila Blanka Kasper, vodja knjižničnega projekta »Korošci pa bukve beremo«.

Letošnji kulturni praznik bo ostal v lepem spominu predvsem zaradi podelitve posebnega priznanja Občine Ravne na Koroškem – listine o priznanju za dosežke na kulturnem področju pisatelju Primožu Suhodolčanu.

Primož je osnovno šolo je obiskoval na Prevaljah, kjer je tudi preživel otroška in mladeniška leta. Gimnazijo je končal na Ravnah na Koroškem. Kasneje je študiral na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo v Ljubljani. Prve korake v svet literature mu je pokazal oče Leopold Suhodolčan, eden najbolj priljubljenih slovenskih mladinskih pisateljev. Po očetovi smrti je Primož nadaljeval zgodbe o Naočniku in Očalniku v Pionirskem listu in zgodbe o Petru Nosu v Cicibanu. Leta 1994 je izdal svoj prvi samostojni tisk z naslovom Košarkar naj bo!, ki je doživel dva ponatisa, nato pa še številne druge uspešnice. Primož Suhodolčan je eden najbolj branih slovenskih pisateljev za otroke in mladino. S svojo knjigo Košarkar naj bo! je kar štiri leta zapored zmagal v akciji Moja najljubša knjiga. Prejel je tudi zlato Prežihovo priznanje Občine Ravne na Koroškem  za dolgoletno delo in razdajanje na področju kulture leta 2001.


»Njegove knjige so med najbolj branimi in izposojanimi. V letu 2011 se je zavihtel na sam vrh priljubljenosti, saj so si bralci njegova dela v slovenskih knjižnicah največkrat izposojali. Statistika je v lanskem letu zabeležila kar 57.844 izposoj njegovih knjig. To pa je dosežek, ki je v ponos tudi naši lokalni skupnosti in vsem občanom – dokaz, da ob vseh športnih uspehih nekaj zmoremo in znamo tudi na drugi področjih, v tem primeru v umetniško ustvarjalni dejavnosti. Z gotovostjo lahko trdimo, da je Primož Suhodolčan eden izmed naših najbolj branih avtorjev del za mladino. Njegov slog pisanja jim je blizu in ravno to jih znova in znova privablja, da berejo njegove knjige in se ob njih od srca nasmejijo,« je na podelitvi posebnega priznanja Občine Ravne na Koroškem dejal Vojko Močnik.

Listino mu je podelil župan Občine Ravne na Koroškem mag. Tomaž Rožen ter mu čestital ob dosežku. Posebno priznanje Občine Ravne na Koroškem – listino o priznanju za dosežke na kulturnem področju je pisatelj Primož Suhodolčan iz rok župana prejel za izjemen kulturni dosežek, vrh v priljubljenosti pri slovenskih bralcih in za prvo mesto na lestvici največkrat izposojenih izvirnih monografskih publikacij v vseh slovenskih knjižnicah.

Prisluhnili smo še prejemniku posebnega priznanja, ki je bil zelo vesel priznanja; vesel, da je potomec uspešnega pisatelja, omenil je tudi, da se je oče Leopold Suhodolčan rodil na isti dan kot naš pisatelj Prežihov Voranc in umrl na isti dan kot France Prešeren, ter obljubil, da bo še naprej ustvarjal.


 

Najbolj brano iz Zgodvo se je

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti