Bajta PR' NAS Zgodilo se je Nesreče na koroških smučiščih
Nesreče na koroških smučiščih PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, PU SG, foto: kokorowashinjin, flickr(cc)   
Četrtek, 04 Februar 2010 07:00

Policisti na območju Policijske uprave (PU) Slovenj Gradec so v zadnjih dveh dneh obravnavali tri nesreče na smučiščih, v kateri so se štirje smučarji hudo telesno poškodovali.

V ponedeljek, 1. 2. 2010, ob 15:19 uri, so bili policisti Operativno komunikacijskega centra PU Slovenj Gradec obveščeni, da se je na smučišču Ribnica na Pohorju zgodila nesreča, v kateri se je 11-letna smučarka hudo telesno poškodovala. Na kraj so bili napoteni policisti, ki so ugotovili, da se je navedena pod nadzorstvom učiteljev, smučala na urejenem delu smučišča. Med smučanjem je prekrižala smuči in padla. Pri tem si je poškodovala desno nogo. Po nudenju prve  pomoči je bila z reševalnim vozilom prepeljana v UKC Maribor. Utrpela je zlom golenice desne noge.

Smučanje - slika je simbolična, avtor: kokorowashinjin, flickr(cc)

Na isti dan ob ob 18.35 uri, so bili policisti Operativno komunikacijskega centra PU Slovenj Gradec obveščeni še o drugi nesreči na smučišču Ribnica na Pohorju. Na kraj so bili napoteni policisti, ki so pri ogledu kraja ugotovili,  da se je pri smučanju v spremstvu staršev hudo telesno poškodoval 7-letni smučar. Med smučanjem ga je zaneslo izven urejenega smučišča, kjer je padel. Po nudenju prve  pomoči ga je oče odpeljal v Zdravstveni  dom Radlje ob Dravi, od tam pa je bil napoten na zdravljenje v UKC Maribor. Utrpel je zlom golenice desne noge.

Ker policisti v obeh primerih nesreče na smučišču niso ugotovili znakov tuje krivde, bodo o dogodku podali poročilo na Okrožno državno tožilstvo Slovenj Gradec.

V torek, 2. 2. 2010, ob 11.20 uri, so bili policisti Operativno komunikacijskega centra PU Slovenj Gradec obveščeni, da se je na smučišču Kaštivnik na Kopah zgodila nesreča, v kateri sta se hudo poškodovala dva smučarja. Na kraj so bili napoteni policisti, ki so ugotovili, da je na spodnjem delu urejenega smučišča prišlo do trčenja med 31-letnim smučarjem iz Slovenj Gradca in 40-letnim smučarjem iz Maribora. Do trčenja je prišlo okoli 40 metrov pod prelomnico in okoli 10 metrov od desnega roba urejenega smučišča po tem, ko  je 31-letni smučar po pogovoru s prijateljem zapeljal nazaj na progo, po  kateri je smučal 40-letni smučar. Zagledala sta se na krajši razdalji, vendar trčenja nista uspela preprečiti. Po trčenju sta padla po smučišču in se hudo telesno poškodovala. Po nudeni prvi  pomoči sta bila z reševalnim vozilom prepeljana v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec. Ugotovljeno je bilo, da je 40-letni smučar utrpel zlom ključnice, 31-letni smučar pa hudo poškodbo ramenskih vezi.

Primerjave podatkov o obravnavanih nesrečah na smučiščih na območju PU Slovenj Gradec kažejo, da so policisti v obdobju od 1. 1. 20010 do 2. 2. 2010 obravnavali 16 nesreč, v enakem obdobju lanskega leta pa skupaj 15 nesreč, kar odraža skoraj identično stanje. Kljub temu ljubitelje smučanja policisti opozarjajo na previdnost in doslednejše spoštovanje določb Zakona o varnosti na smučiščih (ZVSmuč). 

 

Najbolj brano iz Zgodvo se je

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti