Bajta PR' NAS Zgodilo se je V Metalu uradni zagon nove stiskalnice
V Metalu uradni zagon nove stiskalnice PDF natisni E-pošta
Prispeval Igor Ranc, Foto: Matej Golob   
Četrtek, 05 Junij 2008 17:26

Včeraj je na Ravnah v Metalu potekal slovesni uradni zagon nove stiskalnice v težki kovačnici. Dvofazni projekt investicije v novo kovačnico težkih odkovkov je težak skoraj 29 milijonov evrov, slavnostne otvoritve pa so med drugim udeležili - minister za gospodarstvo Andrej Vizjak, predsednik uprave Slovenske industrije jekla (SIJ) Tibor Šimonka ter predstavnik večinskega lastnika, namestnik direktorja ruskega holdinga IMH, Andrej Zubitski.

Metal Ravne, nova stiskalnica

V Metalu Ravne nameravajo z investicijo v novo kovačnico razširiti proizvodni program kovaškega programa, povečati težo odkovkov iz dosedanjih 24 ton na 45 ton ter povečati proizvodnjo kovanih izdelkov za dodatnih 25.000 ton. Ravno kovaški program je najhitreje rastoč program, saj prodaja izdelkov raste v povprečju za deset odstotkov letno.

V novem obratu bodo zaposlili
29 delavcev, projekt pa se sedaj seli v drugo fazo, vredno slabih sedem milijonov evrov, v kateri bodo dograjene ogrevalne kapacitete, kapacitete za toplotno obdelavo in mehanska obdelava težkih odkovkov.

Gre za
eno izmed devetih podobnih stiskalnic na svetu, stiskalnica pa zaradi svoje kapacitete proizvodnje večjih odkovkov, po katerih je trenutno povpraševanje večje od ponudbe, omogoča Metalu pomembno konkurenčno prednost na trgu, je za Večer povedal Alojz Buhvald, izvršni direktor proizvodnje. Metalu je v zadnjih letih uspelo podvojiti dodano vrednost na zaposlenega, ki je lani znašala 44.940€. Lanska realizacija je znašala preko 163 milijonov evrov, ustvarjenega pa je bilo za slabih 13 milijonov čistega dobička.

Dan prej so na maratonski izredni seji posvečeni problematiki koncentracije kapitala in medijskega lastništva v Državnem zboru poslanci, predvsem iz opozicijskih vrst, med drugim razglabljali tudi o smotrnosti prodaje SIJ, za katerega 55,35% delež je ruski Industrial Metallurgical Holding (IMH) oziroma OAO Koks, ki spada pod IMH, odštel 105 milijonov evrov. Država je sicer v SIJ ohranila 25 odstotni delež. Glavni direktor Metala, Andrej Gradišnik je pričakovano poudaril, da so novi lastniki njihove načrte podprli, ter da jih spodbujajo tako, da nekatere načrtovane cilje celo presegajo. Delno privatizacijo sta podprla tudi minister Vizjak in Tibor Šimonka.

Investicije Metala bodo v triletnem obdobju (2007 do 2009) znašale
111 milijonov evrov. IMH je sicer holding, ki pod sabo združuje 14 večjih ruskih podjetij, v večini rudnike ter SIJ. SIJ je sicer prva naložba IMH v jeklarsko industrijo, po ocenah strokovnjakov pa jih bo v prihodnosti še več, saj želi IMH s pomočjo vertikalne širitve svojo rudo ustrezno predelati in dobavljati svojim jeklarnam.

 

Več fotografij lahko najdete v Albumu.

 

Najbolj brano iz Zgodvo se je

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti