Bajta PR' NAS Zgodilo se je 23. Matjažev pohod na Peco
23. Matjažev pohod na Peco PDF natisni E-pošta
Prispeval Mirko Tovšak   
Torek, 15 Februar 2011 20:39

Planinsko društvo Mežica je leto pripravilo že 23. tradicionalni zimski pohod na Peco. Ta pohod je nadaljevanje nekdaj popularnih zimskih pohodov na Stol, ki pa so jih morali organizatorji kasneje odpovedati zaradi nevarnosti snežnih plazov, ki so v času pohodov ogrožali varnost pohodnikov. Tako je postala Peca na Matjaževem pohodu zbirališče zimskih pohodnikov iz vseh koncev Slovenije, veliko pa jih prispe tudi iz sosednje Avstrije.

Matjažev pohod na Peco, 2011
Znane osebe iz planinskega življenja: Horjak Drago, predsednik MOD PZS za Koroško, Adi Vidmajer, nekdanji podpredsednik PZS, Vili Blatnik, predsednik PD Mežica.

Letos je bilo sicer nekaj manj pohodnikov kot prejšnja leta. Vremenska napoved za soboto, ko je bil organiziran pohod, ni bila najbolj obetavna. Manjšemu številu udeležencev pohoda pa je verjetno botrovala tudi lanskoletna odpoved tega pohoda, tako da so nekateri zvesti pohodniki že sklepali, da se bo usoda Stola ponovila tudi na Peci. Predsednik PD Mežica Vili Blatnik nam je zagotovil, da se z Matjaževim pohodom na Peco to ne bo zgodilo in da bodo s tradicijo teh pohodov tudi v prihodnjih letih nadaljevali.

Matjažev pohod na Peco, februar 2011
Na vrhu nas je pričakal čudovit razgled proti Kamniškim alpam.

Kljub vsemu tistim, ki so se v soboto podali na Peco, prav gotovo ni žal, da so se pohoda udeležili. Pri Domu pod Peco pa tudi na vrhu jih je pričakalo lepo sončno vreme s čudovitimi razgledom po avstrijskih in slovenskih pogorjih. Snega skorajda ni bilo, malo bolj je bilo potrebno paziti pri hoji zaradi poledenelih delov poti, vendar je bila večina pohodnikov opremljena tudi z derezami, zato večjih zdrsov tudi ni bilo. Za varnost pohodnikov je poskrbela skupina reševalcev iz GRS Prevalje, sodelovali pa so tudi pripadniki slovenske policije.

Matjažev pohod na Peco
Proti vrhu Pece.


 

Najbolj brano iz Zgodvo se je

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti