Matjaž Zanoškar v New Yorku za prepoved jedrskega orožja natisni
Prispeval Uredništvo Bajte, foto: MOSG   
Petek, 07 Maj 2010 11:28

Matjaž Zanoškar, župan MOSG, se je v torek, 4.5., vrnil iz New Yorka, iz Združenih držav Amerike, kjer se je kot generalni sekretar udeležil sestanka Izvršnega odbora mednarodne organizacije mest glasnikov miru. V New Yorku je v teh dneh namreč potekal protestni shod nevladnih organizacij, ki so s protestnim maršem do palače OZN v New Yorku zaokrožile desetletja trajajočo kampanjo, v kateri se zavzemajo za abolicijo oziroma popolno prepoved jedrskega orožja na našem planetu. Shoda se je udeležilo preko 10.000 ljudi iz vsega sveta, še posebej iz Japonske, ki je doslej edina država, ki jo je prizadela strahotna uničevalna moč jedrske bombe.

Matjaž Zanoškar med protestnim shodom

Zanoškar se je na sedežu Organizacije združenih narodov udeležil tudi otvoritve pregledne konference o neširjenju jedrskega orožja, na kateri je govornik, generalni sekretar OZN, Ban Ki-Moon, pozval države, ki imajo jedrski arzenal, naj se mu odrečejo in se jasno zavežejo k njegovem zmanjšanju oziroma uničenju.

Nevladne organizacije so protestni shod organizirale neposredno pred začetkom omenjene konference, ki še vedno poteka na Združenih narodih v New Yorku, z namenom opozoriti udeležence zasedanja na nujnost konkretnih korakov, ki jih je potrebno narediti do leta 2020, ko bi naj jedrskega orožja ne bilo več na našem planetu.