Bajta PR' NAS Zgodilo se je Bo letošnji december na Koroškem bolj tih?
Bo letošnji december na Koroškem bolj tih? PDF natisni E-pošta
Prispeval Mitja Gruber   
Sreda, 03 December 2008 00:00

Letos je začel veljati nov zakon o eksplozivnih in pirotehničnih izdelkih. Zakon, ki sicer velja že od letošnjega aprila, bo pokazal svojo praktično vrednost še ta mesec. Novi zakon prepoveduje uporabo, posest in prodajo ognjemetnih izdelkov druge in tretje kategorije, katerih glavni učinek je pok in kamor spadajo tudi najpopularnejše "piratke", rdeče petarde, "dinamitke" in druga sredstva. To pomeni, da bodo dovoljena le pirotehnična sredstva prve kategorije, kamor spadajo pasjim bombicam podobna "strašila", ki so praktično nenevarna za človeka. Poleg tega pa bo uporaba tudi teh sredstev dovoljena samo v omejenem časovnem obdobju od 26. decembra do 2. januarja.

Glede na dejstvo, da je Slovenj Gradec bil v lanskem letu drugouvrščen po številu kršitev zakona o eksplozivih, se lahko opravičeno sprašujemo, če bo letos kaj drugače. Problem je predvsem v lahki dostopnosti pirotehničnih sredstev, ki jih lahko dobimo domala vsepovsod (črni trg), po zakonu pa bi se s prodajo pirotehničnih sredstev lahko ukvarjale le strokovno usposobljene osebe, s primernim certifikatom. Po novem je popularna tudi prodaja pirotehnike preko spleta, kjer prodajalci ne preverjajo starosti kupcev preveč dosledno.

Navkljub temu, da je novi zakon vsekakor korak na bolje, se avtorju prispevka zdi, da to vsekakor ne bo preprečilo nadležnega in nevarnega pokanja na vsakem koraku, ki ne prinaša nobenih pozitivnih rezultatov, a vsako leto prinese nekaj tragičnih nesreč.

Smiselno bi bilo razmisliti o popolni ukinitvi pirotehnike za osebno uporabo in drastičnem zvišanju kazni za uporabo le te. Deloma pa so za takšno stanje krivi tudi organi pregona, ki ne opravljajo svoje službe dovolj dosledno, da bi kaznovali vsakega pirotehničnega prestopnika, kajti že prve dni v decembru je moč na ulicah slišati veselo pokanje, a zdi se, da jo ljudje vedno odnesejo brez kazni. Da bi pa pomislili na domače in divje živali, ki so domala celoten veseli december zaradi pokanja zbegane in preplašene, pa zaenkrat še očitno še nismo dovolj zreli.

 

Najbolj brano iz Zgodvo se je

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti