Prva letna konferenca koroških nevladnih organizacij natisni
Prispeval Uredništvo Bajte   
Ponedeljek, 27 Februar 2012 16:54

V okviru projekta „Koroško regionalno stičišče nevladnih organizacij – KOROCIV.SI“ je prejšnji petek na Ravnah potekala prva letna konferenca koroških nevladnih organizacij, po besedah vodje projekta Janka Pešla pa je konferenca z udeležbo slabih trideset predstavnikov društev dobro uspela.

Konferenca Korociv

Udeleženci so se ukvarjali z osnutkom Strategije razvoja nevladnega sektorja v Koroški regiji za naslednje programsko obdobje in vključevanju nevladnih organizacij v regionalni razvojni program. Z delom po skupinah so udeleženci podali svoje predloge in pripombe. Zaključek okrogle mize je bil, da se potrebuje močan servis nevladnih organizacij in več tovrstnih srečanj med NVO po posameznih občinah.

Po skupinskem delu je sledil še zaključni dogodek, kjer sta se kot osrednja gosta pridružila še evropska poslanka Tanja Fajon ter Dejan Židan, poslanec DZ. Evropska poslanka Tanja Fajon je spregovorila o socialnem podjetništvu in neizkoriščenih potencialih ki se skrivajo v nevladnem sektorju. Gospod Židan pa je spregovoril o energetski in prihajajoči prehranski krizi ter pomenu nevladnih organizacij. Izpostavil je pomembnost naravnih virov, novih tehnologij in opozoril da hrana ne sme končati v smeteh, kot se to v preveliki meri dogaja sedaj.

V drugem delu je projekt Jazz Ravne kot dobro prakso predstavil tudi Robi Jamnik. Na slikovit in neposredne način je predstavil v kakšnem neprijaznem okolju delujejo nevladne organizacije in predvsem opozoril na neustrezno financiranje nevladnih organizacij. Zvečer pa je sledil še koncert New York, New York, pogostitev pa sta pripravila Kmetija Dvornik in Kmetija Mivc.

Dopoldan je bil podpisan tudi sporazum o sodelovanju med občino Ravne na Koroškem in posameznimi nevladnimi organizacijami iz občine Raven na Koroškem.