Bajta PR' NAS Zgodilo se je Komemorativna slovesnost pri Sv. Neži
Komemorativna slovesnost pri Sv. Neži PDF natisni E-pošta
Prispeval Danica Hudrap   
Četrtek, 19 Januar 2012 11:31

Na Koroškem Selovcu je na mestu, kjer je kri talcev pred 67 leti napojila zmrznjeno zemljo, potekala komemoracija v spomin na sedem ustreljenih talcev, ki so jih 12. januarja 1945 iz dravograjskih zaporov prignali gestapovci. Naprtili so jim zaboje z municijo in jih prisilili, da so jih nesli k Sveti Neži na Selovcu. Tam so jih mučili in zverinsko pobili.

Komemoracija pri Sv. Neži

Na tem mestu v gozdu nad cerkvijo sv. Neže stoji spomenik, zasnovan iz sedmih grobo obdelanih granitnih kamnov z imeni pobitih talcev: domačina Ivana  Menarta - Čiča, Alojza Kavtičnika - Toma, Pavla Stropnika, Ferdinanda Gostenčnika - Brka in njegovega sina Ferdinanda, Andrejčka Kotnika - Juričevega Drejčka ter neznanega partizana.

Veliko število pohodnikov se je že v jutranjih urah podalo na pot, - pot, ki  jo je moralo prehoditi tudi sedem talcev. Na pot se je podalo Planinsko društvo Ravne, DU Ravne, taborniki Roda Koroških Jeklarjev Ravne ter številni drugi posamezni pohodniki.

Tradicionalne prireditve v spomin na žrtvovana življenja za domovino, svobodo, mir in lepši boljši jutri, ki jo organizirata Občinska organizacija ZB za vrednote narodnoosvobodilnega boja Ravne na Koroškem in OŠ Juričevega Drejčka, se je tudi letos udeležilo več kot dvesto ljudi, med njimi svojci padlih, člani borčevskih organizacij, veteranov, združenja Sever, pa taborniki, učenci OŠ Juričevega Drejčka in drugi, ki spoštujejo vrednote NOB.

Slavnostni govornik je bil sorodnik padlega talca v takratni zimi 1945. leta Adi Gostenčnik, sin in brat dveh padlih talcev – očeta Ferdinanda Gostenčnika - Brka in brata Ferdinanda je orisal in opisal dogodke tistih dni.

Vse prisotne udeležence zbora pa je pozdravil tudi predsednik občinske organizacije ZB za vrednote NOB Maksimilijan Večko, ki je skupaj z govornikom Adijem Gostenčnikom položil venec k spomeniku talcev za svobodo.

Kulturni program pri spomeniku sedmih talcev so sooblikovali pevski zbor OŠ Juričevega Drejčka pod vodstvom Urške Vezonik ter učenci šole z recitali, Pihalni orkester ravenskih železarjev, moderatorka programa Mojca Prašnički ter praporščaki. Vse prisotne udeležence zbora je pozdravil župan občine Ravne na Koroškem mag. Tomaž Rožen.

O spominih na grozote tiste mrzlega januarskega dne so spregovorili tudi drugi udeleženci komomerativne slovesnosti pri sv. Neži.

 

Najbolj brano iz Zgodvo se je

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti