Bajta PR' NAS Zgodilo se je Kmečka godba Pernice na Poljani
Kmečka godba Pernice na Poljani PDF natisni E-pošta
Prispeval Lucija Kac   
Nedelja, 13 September 2009 06:52

V sklopu Jesenskih srečanj, ki letos že 23. leto potekajo na Prevaljah, se je včeraj odvilo tudi srečanje pihalnih orkestrov v organizaciji Pihalnega orkestra Prevalje. Tako se je več orkestrov najprej podalo po bližnjih zaselkih in s svojim nastopom otvorilo omenjeno srečanje. Eden izmed orkestrov se je pred srečanjem ustavil pri baru Kocka na Poljani pri Prevaljah, kjer smo bili krajani priča nastopu Kmečke godbe Pernice s Pernic nad Muto.

Kmečka godba Pernice


Začetki omenjene godbe segajo v leto 1903 (to leto so določili za ustanovitveno leto, čeprav se je kasneje izkazalo, da je godba dejansko še starejša, o čemer pričajo zapisi v cerkveni kroniki), danes pa šteje že 40 članov. Zasedba ima urejen glasbeni dom v Bistriškem jarku, kjer imajo dobre pogoje za delo, druženje ter dovolj vaje, kar jim omogoča kakovostne nastope in tudi uspehe na različnih tekmovanjih. Kot pove že ime samo, prihajajo člani godbe s hribov nad Muto – Pernic.

Povezuje jih ljubezen do glasbe, čemur je dodanega še ogromno dela in truda, kar zasedbo dela uspešno. Godbo sestavljajo moški in ženske, pri čemer moški še vedno rahlo prevladujejo. Starost članov pa je izredno raznolika, od otrok, ki še obiskujejo osnovno šolo, do starejših, ki so že v pokoju. Godba se skozi leta vztrajno veča, uspešno pa deluje že mnogo let, zdaj že precej časa pod taktirko kapelnika Sandija Pungartnika.

Na Poljani je zbranim zaigralo 22 članov in članic (pri eni izmed pesmi je skupaj z njimi zaigral tudi član prevaljškega orkestra, ki je sicer Perničanom kazal pot), ki so v svoj repertoar za včerajšnji dan vključili šest pesmi. Nastop je sicer maloštevilne gledalce navdušil, tako smo Perničane nagradili z glasnimi aplavzi.

Dogodek je bil prijetna popestritev dogajanja na tem delu Koroške in hkrati odlična priložnost za krajšo izmenjavo novic med sokrajani. Tudi člani orkestra so bili z nastopom zadovoljni, malo jih je jezila le vročina, o čemer pričajo večkrat slišane besede »kaka hica je«.

Po nastopu na Poljani so se Perničani odpeljali na Prevalje, kjer jih je čakalo srečanje z drugimi orkestri. Po navedbah članov naj bi tam sledil še en nastop ter druženje in izmenjava izkušenj z drugimi godbeniki.

 

Najbolj brano iz Zgodvo se je

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti