KKŠ Fest prijetno presenetil natisni
Prispeval Jure Lesjak, Foto: Jernej Prodnik.   
Ponedeljek, 05 Maj 2008 13:44

V petek, 2.5.2008, se je na Ravnah na Koroškem odvijal KKŠ Fest. Celodnevna prireditev je v veliki meri postregla z dobro kombinacijo športa in zabave. Na športnem področju so se udeleženci pomerili v štafetnem teku treh koroških dolin ter na turnirjih v košarki in odbojki. Po končanih tekmovanjih se je prireditev v manj tekmovalnem in rekreativnem duhu nadaljevala v KMKC KompleKS, kjer sta pred številčno publiko nastopili glasbeni skupini Tabu in Piksna

Začelo se je izjemno zgodaj. Vseskozi sem imel občutek oziroma sem bil prepričan, da celo prezgodaj. Nazadnje je bil štart prireditve ob deveti uri zjutraj več kot primeren. Skeptičen sem bil tudi do vremena. Ko se je KKŠ Fest začel je bilo vreme enkratno, pravzaprav daleč najlepše v zadnjem času. Se pravi, pogoji praktično idealni. Manjkala je samo še dobra izvedba. Na koncu sem ugotovil, da se tudi za to ne bi bilo potrebno bati. Vendar ne preskakujmo, raje lepo po vrsti.


Nejc Žagar, vodja prireditve
Nejc Žagar, vodja prireditve KKŠ Fest, z megafonom oznanja začetek prirediteve.


Štafeta treh dolin

Prihod na prizorišče prireditve, Športni park Ravne na Koroškem, je po pričakovanju prestregel vodja KKŠ Festa Nejc Žagar, ki je že navsezgodaj tulil z megafonom, da je ob deveti uri na sporedu prva disciplina na prireditvi. Zbrane, ki jih je takrat bilo zgolj za soliden vzorec, je pozval, da naj se izpred gostinskega lokala Spin (bivši Kroki) preselijo na atletski stadion, kjer se bo odvila štafeta treh koroških dolin. Še prejšnji dan mi je organizator na Ivarčkem jezeru tarnal, da ne ve točno, kako bo s tem, saj niso uspeli najti tekaških zastopnikov Mislinjske doline. Na koncu sta to vlogo prevzela Grega Matavž in Peter Zajc. Ko sem ju zagledal na stadionu, kjer sta si ravnokar zavezovala tekaške čevlje, sem zaradi svoje dokaj slabe forme pomislil, »da menda pa ja ne«. Zatem je vrhunski natakar iz KompleKSa dejal vrhunskemu fotografu iz istega mladinskega centra, če gresta za segrevanje en krog. Rekel sem si »samo, menda pa ja ne!«. Kakor koli že, tekmovanje med Mežiško, Dravsko in Mislinjsko dolino je potekalo tako, da je moral vsak posameznik iz ekipe preteči 400m in predati štafetno palico naslednjemu. Ekipa je štela 4 predstavnike. Torej, 4 x 400m. Najhitrejša ekipa bo zmagala, verjetno. Počen balon je oznanil začetek štafete. Povedla je Dravska dolina z Deanom Vivodom na čelu, ki je pokazal osupljivo formo. Vendar vodstvo ni trajalo več kot slaba dva kroga, ko sta tako Bojan Trost kot tudi Mirči Mavc praktično odločila zmagovalca. Moja malenkost je v zadnjem krogu po »hudih naporih« le še potrdila zmago Mežiške doline. Prvo tekmovanje je tako prineslo dober uvod in zanimivo disciplino pred nadaljevanjem športnih tekmovanj.


Dean Vivod
Dean Vivod je prikazal odlično pripravljenost.


Košarka v znamenju Bajte


Ob deseti uri so se zbrali košarkarji in odbojkarji. Prvih je bilo za pet ekip, drugih za osem. Po žrebu s pomočjo »kinder jajčk« sta se obe tekmovanji lahko začeli. Košarkarji so v rednem delu igrali vsak z vsakim, odbojkarji so igrali sistem »repasaž«, če me spomin ne vara. Naj omenim, da je na košarkarskem turnirju imela svojo ekipo tudi Bajta. Ultimat pred tem je bil jasen – »pobjeda ali nikad više za naš portal!«. S tem je bil seznanjen tudi kapetan Bajte Tit Borstner, kateremu smo obljubili gajbo pira. Ko gre za pir, se ta oseba nikoli ne šali. Na koncu se je izkazalo, da tudi tokrat ni nič prepustil naključju. Vendar ni bilo tako lahko kot bi si mislili, saj je bil turnir, kljub relativno majhnemu številu ekip, na dobri in kvalitetni ravni. Najbolj smo se bali ekipe Europalete, ki je bila že pred začetkom hendikepirana, saj zanjo zaradi težave z očesom ni mogel zaigrati ostrostrelec na »playmakerskem« položaju Andrej Kocen. Ostale ekipe, ki so nastopile na turnirju, so bile naslednje: Dravograd, Mežica ter Ravne-SG banda, ki je po rednem delu morala priznati premoč ostalim štirim ekipam, katere so se uvrstile v naslednji del tekmovanja oziroma že kar v polfinale. Prvi polfinalni obračun med Europaletami in Mežico so dobili prvi z rezultatom 21:8. V drugem polfinalnem paru so bili naši fantje – Bajta – boljši od Dravograda, ki so kasneje v borbi za tretje mesto premagali Mežičarje. V finalu je šlo zares. Trda tekma vse do zadnjega meta, ko je usodo Europalet s Tinetom Pušnikon na čelu zapečatil, hja, kdo drug kot Tit »Deda« Borstner s trojko. Končni rezultat je bil 21:14 za Bajto. V zmagovalni ekipi so se veselili še Adin Kavgič, Toni Drevenšek in Jure Štruc. Vsi našteti so prikazali kvalitetno igro. Nenazadnje smo to od njih tudi pričakovali, v nasprotnem primeru bi se kaj hitro lahko zgodilo, da Igor Ranc zaklene svoj prtljažnik, kjer se je celo popoldne grelo pivo.  
 

Ekipa Bajta.si

Košarkarski turnir je pripadel naši ekipi Bajta.si

  Odbojkarski turnir ekipi Rajserji

 
Priznati moramo, da smo odbojki namenili občutno manj časa kot košarki. Morda gre iskati razlog tudi v tem, da na tem tekmovanju Bajta ni imela svoje ekipe. Vseskozi smo bili ob košarkarskem igrišču. Ne vem, zakaj se ni nihče spomnil, da bi za nekaj časa odšel pogledat, kako poteka tekmovanje pri odbojkarjih. V bistvu beležim večinoma mojemu spominu neznane igralce, med katerimi je bilo zaslediti tudi predstavnice odbojkarske ekipe gimnazije Ravne na Koroškem, ki so nedavno osvojile prvo mesto na ŠKL tekmovanju v odbojki. No, vsaj mislim, da so bile, po majicah sodeč. Morda so imele zgolj te in niso članice gimnazijske ekipe, a dvomim. Občasno smo z odbojkarskega prizorišča slišali javljanje uradnega napovedovalca Petra Buhvalda, ki je svoje delo opravil z odliko. Edino minus točko mu lahko prisodimo zaradi enega in edinega cdja, ki ga je vrtel celo prireditev. Dopuščamo sicer možnost, da krivda ni samo na njegovi strani. Na odbojki je bilo, kot že rečeno, osem ekip, med katerimi si je zmago prislužila ekipa Rajserji. V finalu so premagali ekipo Trijo adijo z 2:1 v nizih. Finalista sta bila v polfinalu boljša od ekip Peč v hrbet (Rajserji so jih premagali z 2:0) in Gnile ptice (z 2:1 so bili boljši Trio adijo). Ostale ekipe, ki so nastopile na turnirju so bile: MSMM, Čufti, Kinder Jajčke in Partizani.

KKŠ piknik, zbiranje zamaškov in zabava v KompleKSu

Za dogajanje ob obeh glavnih tekmovanjih je bilo na KKŠ Festu dobro poskrbljeno. Pijača in jedača za vse udeležence ni bila pod vprašajem. Za dobro »košto« so za roštiljem poskrbeli Peter Grabner, Darko Ilievski in Miha Grudnik, glavni peki na KKŠ pikniku.

Tekom celotne prireditve so organizatorji zbirali tudi plastične zamaške za nakup posebne stopniščne vzpenjače za dijaka Srednje šole Ravne na Koroškem Sama Kunca.

Zvečer se je dogajanje KKŠ Festa preselilo v mladinski center KompleKS, kjer so dobro obiskano prireditev zaključili z glasbeno-zabavnem programom. Publiko so dodobra ogreli vedno boljši koroški rokerji Piksna. Nadaljevanje je pripadlo Tabujem, na katere so zabave željni morali čakati do polnoči, ko je v KompleKS direktno iz patetičnega Big Brotherja prispela pevka omenjene skupine. Prireditev se je končala okoli druge ure zjutraj. Zdelo se je, da so obiskovalci odhajali zadovoljni.

Kot zadnje: KKŠ Fest ima potencial

Kaj poreči o KKŠ Festu? Vsekakor je potrebno poudariti, da takšnih prireditev, kot tudi drugih, manjka. Predvsem pri študentih, ki so jim prireditve študentskih klubov namenjene v prvi vrsti. Dejstvo je, da ima ta prireditev velik potencial. Razvije se lahko v vsaj tako dobro prireditev kot je Koroška gavda, če ne boljšo. Škoda bi bilo, če je drugo leto ne bi bilo na programu KKŠ-ja. Organizatorji, predvsem pa Nejc Žagar, si zaslužijo vse pohvale za izvedbo prireditve. Večjega manjka pri vsem skupaj ne najdem. Morda je škripalo pri oglaševanju dogodka, ki bi s svojo vsebino lahko privabil še večje število tekmovalcev, sploh pa gledalcev, ki jih ni bilo prav veliko. Vendar pa kljub temu lahko zaključimo, da je bila prireditev dobra in lahko je še boljša. Moramo pa vedeti, da je bila letos prvič, zato je časa za izboljšavo in napredovanje še veliko.

Morda je najbolje in najpravičnejše, da zadnje besede reportaže prepustimo vodji prireditve Nejcu Žagarju, ki je za spletni portal Bajta takole povzel dogajanje na KKŠ Festu:

»Na KKŠ-ju smo se lotili projekta z namenom, da mladim ponudimo dvoje različnih vsebin hkrati – šport in zabavo. Sprva smo imeli v mislih še večji projekt, toda na koncu smo se odločili, da izvedemo raje več manjših, ki bodo potekali čez celo poletje. Tako je predviden konec maja podoben projekt v Slovenj Gradcu, v sodelovanju s študenti iz omenjenega kraja. Morda še z dodatnimi tekmovanji, na primer turnir v nogometu ali tenisu. Kar se tiče KKŠ Festa na Ravnah, lahko rečem, da smo s projektom izjemno zadovoljni. Obenem bi se na tem mestu rad zahvalil vsem sodelavcem na prireditvi, tako KKŠ-jevcem kot tudi zunanjim sodelavcem oziroma študentom, ki so pomagali tako ali drugače.«