Izlet na otok Šolto (FOTO) natisni
Prispeval Gvido Jančar, Ivanka Šušel   
Sobota, 29 Junij 2013 11:57

Gostovanje MePZ Markovič Kristl - Mato in Klekjarske sekcije iz Črna na Koroškem na Šolti (6. junij - 10. junij)

Zamisel o skupnem obisku MePZ Markovič Kristl – Mato in Klekljarske sekcije na otoku Šolti je predlagal g. Željko Burica, predsednik MePZ Mato, katerega korenine se prepletajo na tem lepem, sončnem otoku. Ideja je bila zelo dobra, predstavitev naše pesmi in ustvarjanje čipk prek meja in promoviranje naše Črne in njene lepote. Občina Črna je namreč pobratena z občino Šolta.


Po dolgi, a umirjeni vožnji se je za klekljarice pričel delovni obisk v Domu kulture v Grohotah, kjer je bilo potrebnega veliko truda in iznajdljivosti, da se je lepa, a za članice klekljarske sekcije in njihove spremljevalce neznana dvorana spremenila v čudovit razstavni prostor. Ob enem pa je bila predvidena tudi degustacija koroških jedi in pijač. Ni manjkalo sladkih pogač, keksov in peciv, domačega črnega in sadnega kruha (v večini primerov so te sladke dobrote spekle klekljarice in pevke ter ga. Burica), suho mesnatih specialitet, skute, raznih namazov, drobnih grumpov ….

Na otvoritvi, ki se je pričela 7. junija ob 19. uri, so lepo zapeli pevci in pevke MePZ Mato, s harmoniko pa nas je razveselila Ana Zoja Dobnik. Bilo je prisrčno in izbrano.

Obiskovalci razstave niso mogli skriti občudovanja nad lepimi izdelki. Veliko zanimanje pa so pokazali tudi ob sami predstavitvi klekljanja. Vse skupaj pa je pozdravila predsednica sekcije ga. Ivanka Sušel. Kulinarični kotiček pa je razvajal s svojo pestrostjo in kljub dolgi vožnji z avtobusom s svojo svežino. Dan se je končal utrujeno, a veselo in ponosno.

Naslednjega dne, v soboto 8. junija so prišle že navsezgodaj zjutraj na obisk članice Slovenskega kulturnega društva Triglav iz Splita in članice njihove klekljarske sekcije. Z velikim veseljem so si ogledale razstavo in hitro so stekle prijateljske vezi. Tudi gostje so se okrepčale s koroško malico, potem pa smo se skupaj s pevci MePZ Mato in ostalimi odpravili na izlet in si ogledali znamenitosti otoka Šolte, kjer se je g. Burica potrudil in nam podrobno razlagal zgodovino otoka in naselij. Med drugim smo obiskali najvišjo točko otoka in se ob toplem in sončnem vremenu sprehodili ob križevem potu, ki ga je oblikovala Slovenka, živeča na otoku ga. Marija Brunsko. Konec dneva je prišel prehitro. Stiski rok, obljube na ponovno snidenje, morda tokrat v Črni.

V nedeljo 9. junija dopoldan so si razstavo klekljaric ogledali tudi učenci OŠ Črna na Koroškem, ki so prispeli s prvim trajektom zgodaj zjutraj na Šolto v spremstvu županje, mag. Romane Lesjak, ravnateljice OŠ Črna prof. Romane Košutnik in učiteljic ga. Kovačič in ga. Pečnik. Učenci in mentorici so sodelovali v projektu z naslovom »Turizmu pomaga lastna glava« in predstavili kulinarično različnost in podobnost občin Črna in Šolta.

V nedeljo, ob 19. uri, je bil vrhunec gostovanja Črnjanov na otoku Šolta. V novi, moderni marini v mestecu Maslenica, v prekrasnem ambijentu ob morju je ubrano zazvenela pesem MePZ Markovič Kristl – Mato in mlade Ane Zoje Dobnik. Svoj projekt pa so zbrani množici predstavili tudi učenci OŠ Črna. Na prireditvi so sodelovali tudi domačini z žensko vokalno skupino in mladinsko folklorno skupino. Vrhunec koncerta pa je bila skupna pesem. Bilo je res lepo in navdušujoče. Bogat večer smo zaključili z domačini, na obali, ob pečenih ribah in pesmi, dalmatinski in koroški.

Naslednji dan je načelnik opčine Šolta sprejel predstavnike občine Črna, ravnateljico OŠ Črna, predsednika MePZ Mato ter predsenico društva kleklaric. Pred odhodom na trajekt so učenci obiskali osnovno šolo na Šolti.

Pesem in bele nitke so znova spletle prijateljske vezi preko meja. Za pesem in čipke meje ne obstajajo, potujejo po širnem svetu in združujejo ljudi. Mladi pa tako govorijo svoj jezik zbliževanja in razumevanja.

Vsi sodelujoči v tej uspešni zgodbi smo ponosni, da smo lahko zastopali svoj kraj, našo Črno na Koroškem in tako veliko prispevali k nadaljnjemu uspešnemu sodelovanju pobratenih občin.

Zapisal Gvido Jančar 

Poročilo Kljekljarske sekcije Črna na obisku na Šolti

Klekljarska sekcija je le eno izmed mnogih društev, ki uspešno delujejo v občini Črna na  Koroškem.

Ker tudi društva sodelujemo med seboj, je nastala zamisel o skupnem obisku MePZ Mato in klekljarsko sekcijo na otok Šolto, kjer je njihova občina pobratena z občino Črna na  Koroškem. Ideja, ki nam jo je predlagal g. Željko Burica, se nam je zdela dobra in takoj smo se odločile za sodelovanje, saj rade pokažemo naše čipke tudi prek meja, promoviramo Črno in njene lepote.Torej čakal nas je delovni obisk Šolte, kjer smo planirale razstavo čipk in srečanje s Slovenskim kultrunim društvom Triglav iz Splita, kjer imajo prav tako klekljarsko sekcijo.


Po naporni vožnji  smo se klekljarice skupaj z možmi lotile postavljanja razstave v Domu kulture v Grohotah, kjer smo imeli otvoritev ob 19.00 uri. Ker se obiska niso mogle  udeležiti vse klekljarice, je bila seveda dobrodošla pomoč moških, ki so dela že vajeni, saj nam morajo na naših razstavah pomagati pri fizičnih in drugih delih. Ker je bila planirana tudi degustacija koroških jedi, smo imele veliko priprav tudi že doma, saj smo skupaj z članicami MePZ in gospo Burica napekle veliko dobrot  (od raznih pogač, keksov, peciv ...) do domačega in sadnega kruha in suhomesnatih izdekov, skute, raznih namazov. Na otvoritvi so nam lepo zapeli člani MePZ Mato, na harmoniko pa nam je zaigrala Ana Zoja iz Glasbene šole Ravne, tako da je bilo prav prisrčno.

Obiskovalci razstave niso mogli skriti občudovanja nad našimi izdelki. Ker smo prikazovale tudi, kako se kleklja, so pokazali precej zanimanja za to vrsto ročnega dela. Na razstavi smo prikazale le delček našega 15-letnega dela oziroma le nekaj novejših izdelkov, saj smo morale zaradi prostorske stiske v avtobusu skrčiti izdelke na minimum.                   .

Naslednji dan, v soboto, smo že zelo zgodaj sprejele na obisk nekaj članic Slovenskega kulturnega društva Triglav iz Splita in članice Kleklarske sekcije. Ni treba posebej poudariti, kako hitro smo navezale prijateljske stike z njimi. Njihova sekcija je bila ustanovljena leta 1996, kjer so pod vodstvom Idrijčanke Anke Šebenik Perak začele z  klekljanjem idrijske čipke. Od leta 2004 pa je njihova mentorica gospa Katica Kaštelan. Bile so začudene nad našimi tehnikami in so zelo pohvalno ocenile našo razstavo. Mi poleg idrijske čipke delamo še po drugih vzorcih iz tujih revij (italijanskim, nemških, lepoglavsko čipko in druge). Veliko obiskujemo tudi razstave čipk po drugih krajih Slovenije in dobimo nove navdihe in ideje, tako da imamo vedno nekaj novega .

Tudi njih smo pogostili z našimi dobrotami, potem pa smo skupaj z MePZ in njimi odšle na ogled Šolte, kjer nam je Željko Burica pričaral lepote Šolte. Povabile so nas tudi, da bi razstavljale pri njih v Splitu, a žal to za nas ni izvedljivo zaradi financ. Možno je le, če bo kdaj prišlo do nastopa MePZ Mato v Splitu in bi zopet naredili skupen obisk.

V nedeljo dopoldan so si našo razstavo ogledali tudi učenci naše Osnovne šole Črna, ki so prišli na Šolto zgodaj zjutraj in predstavili svoj projekt o Šolti, z njimi pa je prišla tudi županja Romana Lesjak, ravnateljica Romana Košutnik in dve učiteljici. Med učenci je bila tudi učenka, ki obiskuje krožek klekljanja na osnovni šoli.  Zvečer pa smo skupno uživali v Maslenici, kjer je imel nastop MePZ Mato, v prekrasnem ambientu ob morju so se predstavljali tudi učenci s svojim projektom.

In če sklenemo naše poslanstvo. Naše bele nitke so zopet spletle prijateljske vezi onstran meje. Za našo čipko meje na obstajajo, saj potuje po širnem svetu, združuje ljudi, ki znajo ceniti naše delo, ga občudovati, ga prenašati na poznejše rodove. Ponosne smo, da smo lahko zastopale Črno in tako doprinesle k nadaljnjemu sodelovanju obeh  pobratenih občin.

Hvala vsem, ki ste nam omogočili ta obisk.

Za klekljarsko sekcijo Črna zapisala Ivanka Šušel

Klekljarska sekcija

Gornje selo

Grohote

Maslenica

Nečujam

Na trajektu in na poti domov