Bajta PR' NAS Zgodilo se je Čez Durce na Raduho po novi poti
Čez Durce na Raduho po novi poti PDF natisni E-pošta
Prispeval Roman Močnik   
Četrtek, 22 Julij 2010 09:36

Del Slovenske transverzalne poti čez Durce pod Raduho je bil močno poškodovan in nevaren za obiskovalce Raduhe. Obnovo smo pripravljali več let - zbirali material, soglasja lastnikov, naravovarstvenikov in se posvetovali o najboljši varianti poteka obnovljene trase.

 Delovna akcija na Raduhi

S Komisijo za planinske poti pri PZS smo pripravili postavitev poti po najboljšem možnem delu, levo od Durc v rušju Laneža. Pot je odmaknjena od stene kjer plezajo alpinisti, z dvigom poti čez grušč pa se izognemo zdrsom in padcem pri hoji čez melišče.

Planinsko društvo Mežica je del materiala zbralo pri sponzorjih, del materiala pa smo s pogodbo o financiranju s PZS pridobili pri Komisiji za planinske poti.

Zbrali smo 950 tekočih metrov okroglega lesa, tesarske spone, žeblje, kovinske stebre za smerne table, bencin in olje ter izdelali 900 kostanjevih in akacijevih količkov.

Kovinske kline, jeklenice, orodje, rovnice, macole, sekire, agregat za vrtanje, motorne žage in drugo orodje je s seboj prinesla ekipa PZS. Pri prenosu materiala z Grohota na Durce nam je PZS KPP pomagala s helikopterjem Slovenske vojske, ki je za prenos materiala vzletel kar štirinajstkrat.

Durce

V ponedeljek, 28. junija, smo pričeli z obnovo poškodovane poti od Bukovnika do Koče v Grohotu nato smo pričeli z izdelavo poti Durce. Delovna akcija je trajala pet dni po dvanajst ur na dan med sedmo jutranjo in sedmo večerno, v akciji pa je sodelovalo povprečno 15 ljudi.

Prenočevali in večerjali smo na koči, vsako jutro smo natovorjeni eno uro pešačili do delovišča. Ves les, količke in orodje smo z garaškim delom na ramenih znosili na kraj vgradnje.

V teh dneh smo opravili 882 prostovoljnih ur, vgradili 848 tekočih metrov okroglega lesa, zabili 527 lesenih količkov,  postavili 110 stopnic, zabili 25 varovalnih  kovinskih klinov, vso pot smo skopali z rovnicami. Po opravljenem delu smo še odstranili kline in jeklenice na stari poti in postavili nove smerne table. Za nemoten potek akcije smo v pripravo materiala vložili 245 ur, vse skupaj smo opravili 1127 ur prostovoljnega dela.

Durce - ekipa

Pri delih so sodelovali markacisti in planinci iz vseh treh koroških dolin, gre pa za največjo letošnjo akcijo odbora za planinske poti meddruštvenega odbora planinskih društev Koroške.

Šestčlansko ekipo Komisije za planinske poti pri PZS je vodil Stane Gašparič, organizacijska in pripravljalna dela sem vodil vodja OPP MDO Koroške Roman Močnik, povezavo in pripravo pa načelnik OPP Jože Oprešnik.

Vsem planincem smo pripravili novo varno pot čez Durce na Raduho, zato vas vabimo, da pot preizkusite.Vsem ki so sodelovali pri obnovi pot in kakorkoli pomagali, se jim zahvaljujemo, saj so pripomogli k varnejšemu obisku prelepe Raduhe.

Durce

 

Najbolj brano iz Zgodvo se je

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti