Bajta PR' NAS Zgodilo se je Kresovanje in oživitev "trim steze"
Kresovanje in oživitev "trim steze" PDF natisni E-pošta
Prispeval Jure Lesjak, foto: Pavel Pušnik, Romana Lesjak, Mirko Rajzer - Marka   
Ponedeljek, 04 Maj 2009 13:27

Tudi v Črni na Koroškem so minuli teden prižgali kres in tudi tam je prireditev za nekaj časa zmotil nepridiprav dež. Navkljub slabemu vremenu se je na kresovanju zbralo lepo število obiskovalcev, najbolj vztrajni so čakali vse do tretje ure zjutraj, ko je goreči kres moral dočakati svoj konec.

Kresovanje v Črni na Koroškem
Kresovanje na stadionu v Črni na Koroškem (na sliki desno Štefan Rebernik, skrbnik črnjanskega nogometnega igrišča).
 

Kresovanje v Črni na KoroškemPrireditev se je v Črni na Koroškem odvijala na tamkajšnjem stadionu nogometnega kluba Peca, ki je eden izmed redkih krajev, kjer se različni dogodki vrstijo skozi celotno leto - od valentinovega plesa, kresovanja, praznovanja dneva mladosti, halloweena ... pa vse do novoletne zabave.

Obiskovalce je tudi tokrat zabaval skoraj da že črnjanski glasbenik Stipe, ki je v noči na petek zaigral in zapel ob prižiganju kresa. Prireditve so se za krajši čas, sicer po uradni dolžnosti, udeležili tudi možje v modrem, ki so se na kresovanju ustavili iz preventivnih razlogov (glede na to, da so se pustili tudi fotografirati - žal tega nimamo dokumentirano -, bi lahko sklepali, da jim je zabava za odtenek popestrila sicer deževni večer).

 

Kres so letos ponovno prižgali tudi v Podpeci, kjer je bilo, po besedah, ki nekaj veljajo sodeč, kot vedno polno zabave in dobre volje. Prebivalci Podpece se kresovali na "Olmu", od koder je tudi spodnja fotografija, kjer sicer (zaenkrat še) krajani sedijo pred večernim kresovanjem.

Kresovanje v Podpeci
Kresovanje na "Olmu" v Podpeci je tudi letos prineslo dobro voljo in zabavo.
 

V Črni na Koroškem so v prejšnjem tednu izvedli tudi čistilno akcijo pod organizatorstvom Športne zveze Črna. Krajani so očistili del tako imenovane "trim steze", ki je bila nekoč zelo priljubljena rekreacijska pot, kamor so športniki, rekreativci in ostali obiskovalci radi zahajali.

Črnjanska "trim steza" sicer poteka jugovhodno nad Črno oziroma natančneje nad naseljem Pristava (s startom na smučišču). Na čistilni akciji so, kot rečeno, udeležnci delovne akcije uredili del športno-rekreacijske poti v naravi, pri čemer so odstranili odpadke, vejevje in ostale ovire na poti. Drugi del "trim steze", ki poteka nad zgornjim koncem Pristave, bodo uredili na naslednji delovni akciji, saj je zaradi prevelike zaraščenosti na poti v gozdu potreben večji in temeljitejši poseg.

Urejanje trim steze
Urejanje "trim steze" nad naseljem Pristava.
 

S projektom "celostne obnove črnjanske trim steze" se bo Športna zveza Črna (z vodjem projekta in predsednikom zveze Samom Vidovičem) prijavila na evropski razpis (namenjen spodbujanju razvoja podeželja - LEADER) za nabor projektnih predlogov za izvajanje "Lokalne razvojne strategije občin Ravne na Koroškem, Prevalje, Mežica, Črna na Koroškem 2007-2013", ki ga objavlja Lokalna akcijska skupina (LAS) Mežiške doline. Na trim stezi bodo tako poleg popolne urejenosti tekaške in pohodne poti postavili tudi različne vadbene postaje (poligon), kot smo jih vajeni iz večjih športno-rekreacijskih centrov. Skratka, projekt, ki je vreden pozornosti in ki bo Črni na Koroškem dodal novo (in staro) športno ter rekreacijsko dimenzijo.

 

Več fotografij s kresovanj lahko najdete v Albumu.

Preberite tudi, kako so kresovali na Ravnah na Koroškem.
 

Najbolj brano iz Zgodvo se je

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti