Bajta PR' NAS Zgodilo se je Na Olmu v Podpeci prižgali kres
Na Olmu v Podpeci prižgali kres PDF natisni E-pošta
Prispeval Jure Lesjak, foto: Grega Vrabič, Romana Lesjak   
Ponedeljek, 03 Maj 2010 01:40

V petek so v Podpeci, v občini Črna na Koroškem, že tradicionalno prižgali kres, ki je ob večernih urah zagorel na tako imenovanem Olmu. Na prizorišču, ki so ga prejšnje dni pod vodstvom Mirka Rajzerja - Markana (na spodnji fotografiji), predsednika tamkajšnje vaške skupnosti, pripravljali domačimi, se je zbralo lepo število obiskovalcev.

Kres, Podpeca

Le ti so se iskreno zabavali do jutranjih ur, četudi so po besedah krajana iz Rudarjevega, ki se je prireditve letos udeležil prvikrat, organizatorji točili malenkost pretoplo pivo. Kar jim vsekakor ne gre zameriti, saj na prireditvenem prostoru pijače pravzaprav ne moreš hladiti nikjer. Morda na tem mestu ni odveč opozoriti na staro "gasilsko foro": pir se zlahka ohladi s pomočjo gasilskega aparata, drži pa, da lahko zaradi tega nastane problem, če je kasneje potrebno tudi kaj dejansko pogasiti. K sreči tega na Olmu ni bilo potrebno početi, spet pa drži, da je pivo zaradi tega ostalo toplo. Skratka, začaran krog.

Kres, ki na zgornji fotografiji ostaja še v surovi obliki, je bil sestavljen iz mnogih materialov: baje je bila v vsebina tudi - reci in piši - sedežna garnitura, ki so jo domačini pred brutalno smrtjo v ognju uporabili za zaslužen počitek po napornem pripravljanju kresnega večera. Seveda pa tudi ta veselica ni smela trajati predolgo, saj je bil zjutraj na sporedu obisk koče na Pikovem, ki je ob prvem maju znova gostila delavski praznik. In če v zaključek zgodbe znova vpeljem glavnega junaka iz delavskega naselja, moram dodati, da bi lahko kresovanje v Podpeci trajalo tudi celo noč, saj "se lahk zgodi ma tut karkol, na Pika bomo pa zihr orali".

Več fotografij lahko najdete v Albumu.

 

Najbolj brano iz Zgodvo se je

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti