Pri Kumru gostili srečanje koroških markacistov natisni
Prispeval Jure Lesjak, foto: Maksimiljan Kotnik, Romana Lesjak   
Ponedeljek, 08 Februar 2010 23:58

V soboto se je na kmetiji pri Kumru v Koprivni, v občini Črna na Koroškem, odvilo srečanje koroških markacistov - le ti označujejo gorske poti s posebnim znamenjem, ki ga nedvomno pozna vsak ljubitelj gora. Okoli petdeset postavljalcev markacij in drugih gostov - srečanja so se udeležili tudi Tone Tomše, načelnik komisije za planinske poti pri PZS, Drago Horjak, načelnik MDO planinskih društev za Koroško in Romana Lesjak, podžupanja občine Črna na Koroškem - je na srečanju Odbora za planinske poti Koroške, ki ga vodi Roman Močnik, pozdravil predsednik PK Peca-Olševa Marko Kumer.

naj markacist koroške 2009 bojan šipek z dobitnikoma knafeljčevega priznanja
Bojan Šipek (na sredini fotografije), NAJ markacist koroške 2009, z dobitnikoma Knafeljčevega priznanja - levo Janez Juvančič (PD Bricnik Muta), desno Friderik Weiss (PD Dolga pot).


V pozdravnem govoru se je Kumer spomnil začetkov PK Peca-Olševa, ki je svojo pot začel pred petnajstimi leti. Takrat ga je ustanovil že pokojni Jože Kumer, ki je organiziral organiziral ureditev dveh (nekoč vojaških) poti na Peco in Olševo. Predsednik tamkajšnjega planinskega kluba je poudaril velik pomen sekcije markacistov, ki je prepogosto prezrta in premalokrat pohvaljena.

Dosedanji NAJ markacisti Koroške
Dosedanji NAJ markacisti Koroške (z desne proti levi): Malči Kvasnik 2004 - PD Ožbalt Kapla, Maks Kotnik 2005 - PD Dravograd, Vinko Kvasnik 2006 - PD Ožbalt Kapla, Roman Močnik - 2007 PD Prevalje, Roman Škrube 2008 - PD Mežica in Bojan Šipek 2009 - PD Črna na Koroškem.


Na srečanju koroških markacistov so med drugim razpravljali o poročilu vodje OPP Koroška, planu za leto 2010, delu komisije za pota pri PZS ter zakonu o planinskih poteh in katastru planinskih poti. Podelili so tudi priznanja za prejšnje leto: NAJ markacist Koroške za leto 2009 je postal Bojan Šipek (PD Črna na Koroškem), Knafeljčevo priznanje pa sta prijela Janez Juvančič (PD Bricnik Muta) in  Friderik Weiss (PD Dolga pot).


Več fotografij lahko najdete v Albumu.