Bajta PR' NAS Zgodilo se je Bodo pijanemu Vuzeničanu uničili avto?
Bodo pijanemu Vuzeničanu uničili avto? PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte, foto: flickr(CC): TelPortfolio   
Torek, 08 December 2009 13:20

Možje postave so v noči na soboto v preži za pijanimi vozniki zasačili 24-letnega Vuzeničana, ki je v domači vasi napihal solidnih 0,75 miligrama na liter izdihanega zraka oziroma 1,5 promila po starem.

Ko so policisti preverili dokumente Vuzeničana, so ugotovili, da nima veljavnega vozniškega dovoljenja. Ko pa so pobrskali še po njegovi „kartoteki“, so zavihali rokave in mu zasegli avtomobil, njega pa pridržali. Izkazalo se je namreč, da je bil predrzni Vuzeničan v zadnjih dveh letih že desetkrat pravnomočno kaznovan za storitev hujših kršitev cestno prometnih predpisov.

Uničeni avto, foto (flickr, CC): TELPortfolio. Slika je simbolična.

In kaj se zgodi z zaseženi vozili? O njihovi usodi odločajo na pristojnem okrajnem sodišču, na Koroškem torej v Slovenj Gradcu. Pretehtati morajo, ali gre za vozilo, ki je v pretežni meri namenjeno za izvrševanje cestnoprometnih prekrškov (trdovratno povratništvo), in ali ima lastnosti, zaradi katerih je podana splošna nevarnost (poškodovana vozila in vozila, ki niso tehnično brezhibna, ter vozila majhne vrednosti). Izbirajo lahko med dvema možnostima. Vozilo lahko vrnejo lastniku ali mu ga za vedno odvzamejo.

Podatki okrajnih sodišč kažejo, da se v več kot polovici primerov odločijo za odvzem. Sodišča se lahko nato odločijo, da trajno odvzete avtomobile in motorje prodajo na dražbi ali pa jih uničijo. V praksi se je izkazalo, da takšna vozila prodajo zelo redko, saj gre pogosto za tehnično pomanjkljiva in zanemarjena vozila nizke vrednosti, kar pa povzroči nesorazmerno visoke stroške.

Kot zanimivost dodajmo, da daleč največ vozil v Sloveniji zasežejo in uničijo na Dolenjskem.

 

Najbolj brano iz Zgodvo se je

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti