Ribiška sobota na Brdinjah natisni
Prispeval Mitja Gruber, foto: Mitja Gruber   
Sobota, 13 Junij 2009 21:21
Na današnjo lepo in sončno soboto so ribiči iz vseh vetrov Koroške iz mladega umetnega jezera Brdinje, ki se nahaja v neposredni bližini Raven na Koroškem, povlekli iz vode za okrog 150 kilogramov rib .

Ribiško tekmovanje, ki se ga je udeležilo zavidljivo število ribičev, če sem natančen in natančen sem - bilo jih je 49, se je začelo ob pol devetih zjutraj, trajalo pa do pol enih popoldne. Tekmovalce so na pozicije okoli jezera razporedili z žrebom. Pri tem naj omenim kratko anekdoto: v zgodnjih jutranjih urah mi je kolega, ki se je tudi udeležil tekmovanja, med vožnjo iz Ljubljane potožil, da bi silno rad dobil pozicijo blizu koče, ker tam bojda ribe najbolj prijemljejo. Ko sem se kasneje vrnil na prizorišče, jo je res dobil, vendar je bil njegov končni izkupiček slab, mogoče celo tako slab, da je dobil klobaso. Nauk? Ribe so očitno nepredvidljive.

Z zadnjim naukom se zagotovo ne more strinjati absolutni zmagovalec današnjega tekmovanja, gospod Filač iz Dravograda, ki je suvereno zmagal na tekmovanju. O njegovi več kot upravičeni zmagi naj spregovorijo številke: Filač je ulovil
za kar 21 kilogramov rib, dočim je njegov prvi zasledovalec zmogel uloviti “komaj” 9 kilogramov. Kakšna je gospodova posebna taktika ne vem: sam sem sicer imel čast nekaj časa opazovati tega zmagovalca, vendar se mi je zdelo, da ne počne nič kaj posebnega. Leno je posedal in čakal, da prime riba, tako kot vsi ostali, in ja, tudi on je, tako kot vsi ostali, nosil na glavi čepico. Kasneje sem sicer v pogovoru z gospodom Marjanom Šumahom iz Mežice, ki je član Ribiške družine že od leta 1981, izvedel, da je dosti današnjih tekmovalcev pravih profesionalcev in verjetno je eden od takšnih tudi današnji zmagovalec.

Zmagovalec gospod Filač (v ozadju) in v ospredju Marjan Šumnik
V ozadju je zmagovalec tekmovanja gospod Filač iz Dravograda, v ospredju pa izkušeni ribič iz Mežice Marjan Šumah

Tekmovanje pa je postreglo še z zmagovalcem znotraj Koroške ribiške družine Aktiva Mežica-Črna. Lovoriko je z 4,5 kilogrami rib uplenila Mihaela Brezovnik in s tem dokazala, da so na Koroškem tudi ženske dobre v ribarjenju.

Za konec samo še nekaj besed. Če ste vsi mislili, da je ribarjanje zelo umirjen šport, potem se motite - po videzu in po kretnjah so bili nekateri zelo jezni. Poleg tega je očitno, da ribarjenje pritiska na mehur, saj so na koncu vsi vihravo zdirjali odtočit za prvo primerno (ali ne) smreko.

Treba je priznati, da je ribiško tekmovanje v Brdinjah uspelo. Ribiči so bili v glavnem zadovoljni, ribe pa še bolj, saj so jih vrgli nazaj v vodo.

Več fotografij lahko najdete v Albumu.