Bajta Kšajtni Ostalo TV napovednik Bajtin TV napovednik (od 30.5 do 5.6)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Bajtin TV napovednik (od 30.5 do 5.6) PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Sobota, 30 Maj 2009 18:21

Bajtin TV napovednik (slika je iz filma Truman Show)
Bajtin TV napovednik je zopet tu in zagotovo  zopet nihče ni niti opazil, da ga ni bilo. Kakorkoli že, teden ponuja nekaj zanimivih tv vsebin, nekaj kvalitetnih filmov (predvsem dva mojstrska vesterna ne gre zamuditi). Vseeno pa smo si, zaradi osebnih preferenc dovolili izbrati za priporočilo tedna film Trumanov show (Truman Show), kjer Jim Carrey v ganljivi zgodbi dokaže, da ni samo mojster pačenja in norčij. p

 

 


Bolje ne bo nikoli
(As Good as it Gets, 1997)

Režija: James L. Brooks
Igrajo: Jack Nicholson, Helen Hunt, Greg Kinnear

New York. Pisatelj Melvin Udall (Jack Nicholson) je tečen, zadirčen, zbadljiv človek, ki se psihično spravlja na vse okrog sebe. Življenje se mu popolnoma spremeni, ko mu homoseksualni sosed zaupa v varstvo psa in ko natakarica Carol pri kateri vsak dan zajtrkuje, preneha delati... Nekateri kritiki pravijo, da je v tem filmu Nicholson odigral eno svojih najboljših vlog. (komedija/drama)


Sobota, POP TV,  20.00h
IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0119822/


Gospodar in bojevnik (Master and Commander: The Fasr SIde of the World, 2003)

Režija: Peter Weir
Igrajo: Russel Crowe, Paul Bettany, James D'Arcy

Zgodba je postavljena v leto začetek 19. stoletja, ko je Napoleon že osvojil večino Evrope. Angleška kraljeva mornarica, v kateri služi tudi v kateri služi tudi kapitan Jack Aubrey (Russel Crowe) je pred težko odločitvijo - ali se naj predajo ali se naj borijo do bridke smrti.
(vojna akcijska drama)

Sobota, POP TV, 22:25h
IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0311113/


Neoproščeno (Unforgiven, 1992)

Režija: Clint Eastwood
Igrajo: Clint Eastwood, Gene Hackman, Morgan Freeman

Clint Eastwood je pravzaprav s tem filmom zaslovel tudi kot odličen režiser. Glavno vlogo upokojenega revolveraša Williama Munnya sicer odigra tudi sam, vendar sta poleg njega v filmu še odlična Gene Hackman in Morgan Freeman. Že sama igralska zasedba govori o odličnosti, da pa je stvar dejansko odlična pa podkrepi samo še dejstvo, da je film med top 250 filmi vsega časa. Obvezno za vse ljubitelje vesterna. (vestern)

Nedelja, POP TV, 22:25h
IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0105695/


Sedem veličastnih (The Magnificent Seven, 1960)

Režija: John Sturges
Igrajo: Yul Brinner, Steve McQueen, Eli Wallach

Ta nedelja je očitno dan za vesterne. Če se ne morete odločiti katerega bi pogledali, starejšega ali novejšega, vam priporočamo, da si ogledate oba in tako primerjate kako se je žanr vesterna spremenil v več kot 40 letih. Veličastnih sedem govori o skupini sedmih ljudi, ki so poklicani, da obranijo majhno mehiško vasico pred roparskimi napadi, vendar ima vsak od sedmerice za sabo še osebno zgodbo. (vestern)

Nedelja, TV SLO 2, 00.00h

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0054047/


Rokomet - finale pokala EHF - Gummersbach: Gorenje (povratna tekma)

Režija: /
Igrajo: /

Igralci Gorenja so v Velenju na prvi tekmi pokala EHF proti nemškemu Gummersbachu igrali razmeroma slabo in izgubili z zadetkom razlike. V Koelnu bodo morali zagotovo dati vse od sebe, če želijo osvojiti pokal in tako daleč preseči vsa pričakovanja pred začetkom sezone. (šport)

Ponedeljek, TV SLO 2, 18.25h

IMDB: /


Dnevi radia (Radio Days, 1987)

Režija: Woody Allen
Igrajo: Mia Farrow, Seth Green, Michael Tucker

V 40-ih letih se je družinsko življenje, tako kot se dandanes okrog interneta ali televizije, vrtelo okrog radia. V filmu gre za duhovit prikaz povprečne družine iz Brooklyna in  kakšen efekt na njihovo življenje je dejansko imel radio. (glasbena komedija)

Ponedeljek, TV SLO 2, 22.50h

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0093818/


Šola pod fašizmom

Režija: Božo Grlj
Igrajo: /

Gre za prvi film, ki bolj podrobno govori o šolanju slovenskih otrok v času italijanskega fašizma. Obravnava obdobje italijanske okupacije zahodnega slovenskega etničnega ozemlja, ki so ga antantne sile podarile Italiji za njeno sodelovanje v prvi svetovni vojni. Pod Italijo je prišlo okrog pol milijona ljudi, Slovencev in Hrvatov, a Italija ni podpisala nobenega mednarodnega akta, ki bi jo zavezoval k spoštovanju in izvajanju pravic narodnostnih manjšin. Tako je v šolstvu zelo kmalu začela izvajati močan asimilacijski pritisk, ki se je spremenil v totalno italijanizacijo s šolsko reformo po letu 1923. Kako se je dogajal ta raznarodovalni proces, nam pripovedujejo nekdanji učenci na območju zahodnega etničnega ozemlja, ki je bilo »znotraj« Rapalske meje. (dokumentarec)

Torek, TV SLO 1, 21.00h

IMDB: /


Kraljica (The Queen, 2006)

Režija: Stephen Frears
Igrajo: Hellen Mirren, Micheal Sheen, James Cromwell

Biografska drama, ki govori o precej sodobni in aktualni tematiki - namreč o zakulisju britanske politike in osebnih odnosih med kraljico, Tonyem Blairom, pripravah za komemoracijo zaradi smrti princese Diane, itd.
(biografska drama)

Sreda, TV SLO 1, 20.05h

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0436697/


Trumanov show (Truman Show, 1998)

Režija: Peter Weir
Igralci: Jim Carrey, Laura Linney, Noah Emmerich

Truman je veliki zvezdnik reality showa, vendar se tega, da živi v gromozanskem studiu in da so vsi sovaščani, ki živijo poleg njega dejansko samo igralci, sploh ne zaveda. Trumana že več kot trideset let z zanimanjem vsak dan gledajo po televiziji, vendar se za 30. rojstni dan odloči, da bo mesto zapustil in s tem prekriža načrte producentov. (drama)

Četrtek, Kanal A 20.55h

IMDB:
http://www.imdb.com/title/tt0120382/


Pridna punca (The Good Girl, 2002)

Režija: Miguel Arteta
Igralci: Jennifer Aniston, Jake Gyllenhaal, Mike White

Če po službi ali šoli resnično nimate kaj za početi si lahko ogledate lahkoten film, v katerem se poročena ženska (Jennifer Aniston) zaplete v ljubezensko razmerje z mlajšim moškim. (romantična drama)


Petek, KANAL A, 14.55h

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0279113/
 

Naključno iz Kšajtnih

Marko Vezovišek - Kuba Libre (2009)
Rubrika: Knjiga
Pričujoča knjiga, ki nosi naslov Kuba Libre in pomenljiv podnaslov Pesem o svobodi je literarni prvenec Marka Vezoviška, vendar to...
Primož Karnar - Slovenc naj bo!
Rubrika: Leposlovne objave
Primož Karnar - Slovenc naj bo Ljudje si radi postavljate vprašanje: »Kdo sploh smo?« Antropocentrizem napeljuje na vrsto podvprašanj. Zakaj...
Potopis: Nizozemska
Rubrika: Potopis
Dežela cokel, sirov, tulipanov, diamantov, mlinov na veter, prepovedanih drog… Nizozemska slovi po izredni ravninski pokrajini, mlinih na veter, tulipanih, diamantih, siru,...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti