Bajta PR' NAS Šport Pregled leta: Šport na Koroškem
Pregled leta: Šport na Koroškem PDF natisni E-pošta
Prispeval Jan Klančnik   
Četrtek, 31 December 2009 00:00

Kot smo pobližje pregledali mejnike v koroški kulturi v preteklem letu, smo na Bajti za vas pripravili še kratek presek najpomembnejših oseb in dogodkov v koroškem športu, ki so po našem mnenju najbolj zaznamovali ta prostor. Na površje je splavalo nekaj novih šampionov, svoje mojstrstvo so potrdili stari znanci, športni delavci so nadaljevali in še nadgradili svoje požrtvovalno delo, navsezadnje pa smo dobili tudi športni štirinajstdnevnik!


Presežek leta:
Tina Maze

Sezona 2008/2009 je bila za Tino prelomna. Po sporu s smučarsko zvezo se je odločila za samostojno pot z lastnim trenerskim štabom, kar se ji je obrestovalo. Po dveh sušnih sezonah (vmes je sicer dosegla zmago v smuku) ji je uspelo zmagati na domači tekmi v veleslalomu, s čimer je po številu zmag presegla legendarno Matejo Svet. V tej disciplini je na koncu leta pristala tudi na tretjem mestu v skupnem seštevku, med vsemi disciplinami pa na šestem. Vrhunec sezone pa je gotovo bila srebrna medalja na svetovnem prvenstvu v Val d'Iseru, ki si jo je priborila z vrhunsko vožnjo v drugem teku.

Sprememba v trenerskem delu in, tako se zdi, Tinina novo pridobljena zmagovalna miselnost je skupaj z dobrimi rezultati, ki jih kaže v aktualni sezoni, več kot dober obet pred bližajočimi se olimpijskimi igrami. V Vancouvru bi Korošci lahko dobili prvo pravo olimpijsko šampionko ...

Prognoza: Tina v Vancouvru za las zgreši stopničke v superveleslalomu, dobi bronasto medaljo v slalomu  in stopi na najvišjo stopničko v veleslalomu. Sezono zaključi z malim globusom v veleslalomu, v skupnem seštevku vseh disciplin pa za 80 točk zaostane le za Lindsey Vonn.

Tina Maze

Robert Koren, Marko Šuler, Nejc Pečnik

V najbolj kompetitivnem športu na svetu (torej nogometu) so letos s svojimi nastopi zasijali kar trije Korošci. Slovenska reprezentanca je uprizorila manjši čudež in se proti vsem napovedim uvrstila na svetovno nogometno prvenstvo v JAR. Slovenske fante, ki so si priborili večno slavo, je na igrišču pogumno vodil kapetan Robert Koren iz Radelj ob Dravi, ki je letos gole zabijal tudi v angleški Premier ligi. Tudi Slovenjgračan Marko Šuler je kot steber obrambe naše izbrane vrste izdatno pripomogel k uvrstitvi, jeziček na tehtnici (beri pomembne gole) pa je v odločilnih igrah v slogu Milenka Ačimoviča dodal še Dravograjčan Nejc Pečnik. In kaj imajo poleg regije in igranja v reprezentanci omenjeni nogometaši še skupnega? Vsi so nekoč igrali v NK Dravograd.

Prognoza: Robert Koren, nezadovoljen na klopi WBA, v zimskem prestopnem roku odide v škotski Celtic njegovega nekdanjega trenerja Tonyja Mowbraya, kjer do konca sezone zabije 6 golov. Na SP v JAR Marko Šuler po podaji Nejca Pečnika iz prekinitve zabije odločilen gol za zmago proti reprezentanci Anglije, katera po porazu z ZDA izpade iz tekmovanja.

Naši nogometaši

Nogometni klub Peca

Lahko bi izpostavil tudi katerega izmed drugih nogometnih klubov na Koroškem, kjer ali postavljajo temelje za kvalitetno delo v prihodnje (Slovenj Gradec, Radlje) ali nadaljujejo z odličnim delom in tudi žanjejo dobre rezultate (Dravograd). Pa sem se odločil za »ponos Črne«. Zakaj? Lanskim investicijam v razsvetljavo in obnovitev tribune sta se letos pridružila tudi obnovi klubskih prostorov in atletske steze, s katerima stadion na robu Črne (p)ostaja center športnih in družabnih dejavnosti v kraju, za kar v veliki meri z organiziranjem takšnih in drugačnih dogodkov poskrbi ravno klub. Vse to jim je lahko uspelo le z veliko entuziazma in prostovoljnega dela ter jasno vizijo.

Prognoza: V nadaljevanju prvenstva NK Peca ostane neporažena in se zavihti na končno prvo mesto. Drugo sezono zaigra v 3.ligi skupaj z NK Dravograd.

NK Peca

Plavalni klub Fužinar

Dolgoletna želja ravenskih plavalcev, olimpijski bazen, je v letu 2004 postala realnost. Plavalni klub Fužinar z dolgoletno tradicijo je z novo infrastrukturo dobil polet tako na strokovnem kot kadrovskem področju in Korošci smo iz njihovih vrst v razmaku nekaj sezon dobili dva šampiona svetovne klase – Damirja Dugonjiča in Tjašo Oder – ob vrhunskem delu in pogojih pa se lahko v prihodnje gotovo nadejamo še več vrhunskih plavalcev.

Prognoza:
Damir Dugonjič bo v letu 2010 na 100m prsno postavil nov evropski rekord, Tjaša Oder pa ne bo nikoli več zbolela za gripo H1N1.

Tjaša Oder

Košarkarski klub Dravograd

Leto 2009 je bilo očitno naklonjeno slovenskim ekipnim športom, saj so poleg nogometašev zgodovinski uspeh na EP na Poljskem pod taktirko Jureta Zdovca dosegli tudi naši košarkaši. V rojstnem kraju edinega koroškega reprezentanta Boštjana Nachbarja (ki je na Poljskem blestel) pa smo tudi lahko bili priča manjšemu čudežu, ki pa je pravzaprav rezultat trdega in sistematičnega dela Mihe Čopa in ostalih entuziastov, ki so od mrtvih obudili dravograjsko košarko in dali zagon tudi drugim klubom. Uspehom članske ekipe, ki se je lansko leto prebila v drugo slovensko ligo, več kot uspešno sledijo tudi mlajše selekcije, ki kljub odlivu najboljših članskih igralcev obetajo svetlo prihodnost košarki na Koroškem.

Prognoza: KK Dravograd se v sezoni 2010/2011 okrepi s Sandijem Čebularjem in Janom Močnikom ter se uvrsti v 1.B ligo. Najboljši strelec prvenstva postane Tit Borstner.

Pionirji KK Dravograd

Tekmovanje v plezanju CCCT

Srečanje malce prismuknjenih (pozitivno) ljubiteljev adrenalinskega plezanja v naravni skali je zadnja leta že stalnica v dolini Tople, kjer je letos potekal že tretji Cahn (po koroško) Climbing Competition Topla. Dogodek, za katerega organizacijo so skupaj poskrbeli trije alpinistični klubi iz področja Koroške (AK Slovenj Gradec, AK Ravne, AK Črna na Koroškem), je izvrsten primer zglednega in plodnega sodelovanja med klubi, ki se zaradi takšnih ali drugačnih lokalnih interesov na Koroškem včasih zdi nemogoč (če jih k sodelovanju ne prisili tudi nuja, kot v primeru skupnih mladih selekcij NK Korotana in NK Akumulatorja).

Prognoza: Leta 2016 bo CCCT po številu tekmovalcev in obiskovalcev daleč najbolj obiskana prireditev na Koroškem, ki bo za dva dni ohromila promet v centru Črne, kamor se bodo iz smeri Mežice in Šoštanja vozile nepregledne trume kolesarjev in avtomobilistov.

CCCT plezanje po boulderjih

Polom leta: RK Prevent

Leto 2009 bodo želeli v rokometnem klubu Prevent najbrž čimprej pozabiti. Po razprodaji igralcev po koncu sezone in odstavitvi trenerja je v letošnji sezoni sledila še razprodaja ugleda tega nekoč v rokometni srenji zelo spoštovanega kluba. Lahko privrženci in podporniki rokometa kljub zapletom v klubu in pri glavnem sponzorju  še upajo na spremembe na bolje? Najbrž res, saj so pobudo za revitalizacijo kluba prevzeli ravno omenjeni. Držimo pesti!

Prognoza: RK Prevent naslednji dve sezoni z mladinci v ekipi preživi pri dnu tabele v prvi slovenski ligi, čez tri sezone pa z vstopom novega sponzorja in nekaj okrepitvami postanejo pokalni prvaki Slovenije in s četrtim mestom v ligi ponovno stopijo na pota stare slave.

RK Prevent

Častna omemba: Športni entuziasti

Častno omembo si poleg vseh prej izpostavljenih zaslužijo tudi tisti, ki ves čas trdo garajo za to, da šport na Koroškem živi in prosperira. Entuziastični športni delavci marsikdaj v nemogočih razmerah in brez omembe vrednih finančnih sredstev (ponavadi kar s prostovoljnim delom), dosegajo tisto, kar bi se marsikomu zdelo skoraj utopično. Tako jim uspe poskrbeti za vzgojo, zabavo in zdravje Korošcev in Korošic ter za brušenje vedno novih »diamantov«, na katere smo lahko ponosni. Prav tako ne smemo pozabiti na razne donatorje in sponzorje športa, ki znajo prepoznati potencial v mladih Korošcih in Korošicah in ceniti trdo delo vpletenih v športno sfero ter tako igrajo pomembno vlogo pri ohranjanju koroškega športa.

Kaj vse smo v pregledu zgrešili, kaj bi nujno morali vključiti? Povejte svoje mnenje na Bajtinem forumu, ki je že lep čas največji Koroški forum, vsakodnevno pa se na njem krešejo mnenja.


 

Najbolj brano iz športa

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti