Bajta PR' NAS Šport Dravograd, Fužinar, Korotan in sezona 2012/13
Dravograd, Fužinar, Korotan in sezona 2012/13 PDF natisni E-pošta
Prispeval Korošec   
Sreda, 26 Junij 2013 18:25

NogometPregled uspešnosti ekip treh koroških nogometnih klubov v sezoni 2012/13

Za ljubitelji koroškega nogometa je precej pestra sezona, ki bi za seboj lahko pustila pomemben pečat in s svojim dogajanjem že v prihodnji sezoni prinesla določene spremembe. Poglejmo, kako so se v članskih in mlajših selekcijah letos rezultatsko odrezali trije klubi, ki na zemljevidu ležijo v razmaku 15 kilometrov. Govorimo o Dravogradu, Fužinarju in Korotanu.

Začnimo s klubom, ki že nekaj let drži glavni primat v koroškem nogometnem prostoru - Koroška Dravograd s podmladkom, Nogometno šolo Roberta Korena. Koroška Dravograd je v letošnji sezoni nastopala v 3. SNL vzhod, pri čemer je pred pričetkom sezone doživela prevetritev in pomladitev moštva. Kljub temu so ostali nadvse ambiciozni in slišati je bilo govorice o želji po preboju v 2. slovensko ligo. Če so lahko na to po prvem delu sezone s 3 točkami zaostanka za tedaj vodilno ekipo Šmarja pri Jelšah še upali na prvo mesto, pa jih je v drugem delu nekaj spodrsljajev oddaljilo od tako želenega cilja. S petimi točkami zaostanka za ekipo Farmtech Veržeja so osvojili končno peto mesto, kar je sicer lep uspeh, a pod vprašaj postavlja smisel nadaljnjega nastopanja v tretji ligi. Tako gledalci kot tudi igralci so na nek način že naveličani igranja v isti ligi, ki je zato v kraju izgubila na svoji atraktivnosti. Posledica tega je precej reven obisk domačih tekem (za primerjavo naj omenimo, da tako Radlje, Peca, Fužinar in Korotan v nižjih ligah na domačih stadionih dosegajo tudi po trikrat večji obisk). Glede na to, da bodo v Štajerski ligi v prihodnji sezoni nastopali Peca, Radlje in Fužinar (govori se celo o tem, da bi iz 1. MNZ napredoval tudi drugouvrščeni Korotan), se lahko upravičeno vprašamo, če ne bi Koroška Dravograd imela več od nastopanja v Štajerski ligi, kjer bi lahko potem spremljali derbije med kar petimi koroškimi ekipami. Na stadionih bi gotovo beležili porast števila gledalcev, koroški nogomet pa bi postal še bolj priljubljen. Kot uspeh dravograjske ekipe lahko štejemo osvojitev pokala MNZ Maribor, s čimer so si za naslednjo sezono zagotovili vstopnico za Pokal Slovenije. Mlajše selekcije Dravograda imajo za seboj prav tako uspešno sezono. Tako kadeti kot tudi mladinci so osvojili naslov prvakov v 2. SKL in SML vzhod, s čimer so s skupnim prvim mestom napredovali v 1. SML in Koroški prinesli novega prvoligaša. V kategoriji starejših dečkov so v 1. ligi vzhod osvojili 11. mesto in sezono končali malo pod sredino lestvice. Ekipa U12 je v svoji ligi osvojila odlično 2. mesto in tako zaostala le za prvim Mariborom 1. Starejši cicibani U10 so osvojili 2. mesto, 2. pa so bili tudi v Zimski koroški ligi U10, kar je lep uspeh. Mlajši cicibani U8 so prepričljivo osvojili tako letno kot tudi zimsko ligo in pokazali, da gre za izjemno nadarjeno in številčno močno selekcijo.

Naslednji klub, ki ga bomo analizirali, je KNK Fužinar z Raven na Koroškem. Članska ekipa je pred sezono doživela veliko sprememb, ki so se hitro pokazale za uspešne. V 1. MNZ ligi so premagovali tekmeca za tekmecem in na koncu povsem zasluženo ligo osvojili brez poraza ter si tako zagotovili nastop v Štajerski ligi. Uvrstili so se v polfinale pokala MNZ Maribor, kjer pa so nase vrgli slabo luč. Od vodstva tekmovanja so na vsak način želeli izsiliti, da bi se tekma z Dravogradom odigrala na Ravnah. S svojim ravnanjem so šli preko meje dobrega okusa, na koncu so bili kaznovani s porazom 3:0 za zeleno mizo in denarno kaznijo. Zdelo se je, da se vendarle premalo zavedajo, da igrajo v 5. slovenski ligi in da če zveza ne popušča niti prvoligaškim ekipam, tudi njim ne bo. Če je Fužinarjeva članska ekipa žela uspehe, pa tega ne moremo trditi za njihovo mladinsko šolo. Z izjemo oblikovanja ženskih selekcij, ki se je pokazalo za dobro marketinško potezo, ostale ekipe niso zabeležile omembe vrednih rezultatov. Ekipa mladincev U18 se je, potem ko je po prvem delu med 11 ekipami v MNZ ligi zasedala 10. mesto, v drugem delu sezone nekoliko pobrala in s 7. mestom končala nekoliko pod sredino lestvice. Ekipe kadetov U16 Fužinar v letošnji sezoni ni imel, saj očitno niso imeli dovolj igralcev, da bi jo lahko oblikovali. Njihova ekipa U14 je v Koroški ligi zasedla zadnje, 5. mesto, v oči pa bode zlasti sramoten poraz iz drugega dela sezone, ko jim je prevaljski Korotan na Prevaljah nasul kar 17 zadetkov. Ekipa U12 je med 11 ekipami v MNZ ligi osvojila 9. mesto. V ligi starejših cicibanov so nastopali z dvema ekipama, ki pa sta končali pri dnu, saj sta med 8 ekipami zasedli 6. in zadnje 8. mesto. Pri mlajših cicibanih so prav tako imeli dve ekipi, ki pa sta se odrezali še nekoliko slabše, saj sta med 8 ekipami zasedli povsem zadnji mesti.

Zadnji v naši analizi bo NK Korotan s Prevalj. Korotan je ob Dravogradu edini koroški klub, ki se lahko ponaša s celotno nogometno piramido, saj so letos v ligah nastopali s prav vsemi možnimi selekcijami (člani, U18, U16, U14, U12, U10 in U8). Pregled pričnimo pri članski ekipi, ki je nastopala v 1. MNZ ligi. Pred sezono so tihe želje kluba segale proti Štajerski ligi, a že v prvem krogu jih je »prizemljil« visok poraz na Ravnah. Malokdo si je upal napovedati, da se bodo po porazu pobrali tako, kot so se, in po prvem delu prvenstva osvojili odlično drugo mesto. V drugem delu sezone je točkovna razlika s Fužinarjem naraščala, a ekipa je na koncu vendarle nabrala dovolj točk za končno drugo mesto v ligi. Manjši padec v drugem delu prvenstva bi gotovo lahko pripisali tudi krajši klopi, ki jo je Korotan imel v primerjavi z ravenskim Fužinarjem. V zadnjem času se govori, da bi zaradi razširitve Štajerske lige drugo mesto lahko pomenilo celo napredovanje, s čimer bi verjetno bila presežena vsa realna pričakovanja. Korotan si je pred sezono postavil visoke cilje tudi glede selekcij v mladinski šoli. Cilj je bil preboj v 2. slovensko kadetsko in mladinsko ligo ter v 1. slovensko ligo v kategoriji starejših dečkov. Žal jim je za to malo zmanjkalo. V kategoriji mladincev U18 so v ligi osvojili 4. mesto, v kategoriji kadetov pa 2. mesto (v zadnjih 15 tekmah so zabeležili 15 zmag), kar jih je skupno uvrstilo na 2. mesto. V kvalifikacije se je tako uvrstil NK Kovinar Tezno. V kategoriji starejših dečkov U14 je prevaljska ekipa brez težav osvojila Koroško ligo U14, nato pa je v tekmah proti ekipama Zlatoličja/Starš in Pohorja osvojila še naslov prvaka MNZ Maribor. Na ta način so se uvrstili v kvalifikacije za 1. slovensko ligo vzhod. Žal so obstali na zadnji stopnici, na Prevaljah so z ekipo Slovenske Bistrice remizirali 1:1, v Bistrici pa so klonili s 3:0. Na ta način bodo tako v kategoriji mladincev in kadetov kot tudi starejših dečkov preboj v višjo ligo iskali v naslednji sezoni. V kategoriji U12 je ekipa med 11 ekipami osvojila 10. mesto, kar je bilo najslabše med vsemi selekcijami kluba. Korotanovi starejši cicibani U10 so osvojili tako letno kot tudi Zimsko ligo U10 in pokazali, da se za prihodnost nogometa na Prevaljah ni potrebno bati. Selekcija U8 se je po nekoliko slabšem prvem delu prvenstva (7. mesto med 8 ekipami) v drugem delu pobrala in s 5 zmagami na 7 tekmah osvojila končno 5. mesto.

Če povzamemo: Koroški nogomet ima potencial, da bi v članski konkurenci imel vsaj drugoligaša, standardno ekipo v 1. SML in 1. SKL, dve ekipi v 1. U14 ligi vzhod. Za dosego tega bi se morali klubi med seboj bolj povezati in pričeti sodelovati. Kakovost med igralci obstaja, žal pa se vse preveč gleda na lastne interese. S tem so tovrstne želje le utopija, saj je v našem prostoru enostavno prisotnega preveč »lokalpatriotizma«, da bi se to lahko razmišljali v tej smeri.

Kakorkoli, med obravnavanimi klubi Dravograd še vedno drži primat koroškega nogometa tako v članski kot tudi mlajših selekcijah. Kljub vsemu vse težje shajajo, saj se pri kadetih in mladincih iz sezone v sezono selijo iz prve v drugo ligo in obratno. Sledi jim Korotan, ki ima jasno postavljene cilje, a jim je za njihovo uresničitev letos malo zmanjkalo. Fužinar je v zadnjih dveh sezonah očitno vse upe položil na člansko ekipo, mladinska šola, ki naj bi bila najhitreje rastoča šola nogometa na Koroškem (tako je še nedavno pisalo na njihovi spletni strani), pa tega v zadnjih dveh sezonah ni uspela upravičiti.

 

Najbolj brano iz športa

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti