Bajta PR' NAS Šport Aikido - borilne veščine malo drugače
Aikido - borilne veščine malo drugače PDF natisni E-pošta
Prispeval Aikido klub Koroške   
Ponedeljek, 15 September 2014 10:53

Kaj je aikido? Aikido je po nastanku mlada borilna veščina. Dokončno se je izoblikovala po drugi svetovni vojni pod vodstvom Moriheja Ueshibe, legendarne figure na področju borilnih veščin na Japonskem. Je veščina, ne šport. Ne pozna tekmovanj in borb. Edino tekmovanje je tekmovanje s samim sabo, kako izpiliti veščino in kako preko veščine izpiliti svoj karakter. Poimenovanje veščine - aikido - je težko prevedljivo iz japonščine, grobo prevedeno pomeni “pot harmonije energije”. Japonci so po uničenju svoje dežele v drugi svetovni vojni, ki so jo priklicali sami, poskušali spremeniti pogled na življenje. Tudi to je pripomoglo k izoblikovanju aikida - veščine, kjer se učimo iskati harmonijo, kjer sodelujemo, kjer ne želimo zmagati, ampak postati boljši.


O-sensei, Morihei Ueshiba (December 14, 1883 – April 26, 1969)

Zakaj aikido? Za najstnike je aikido odlična alternativa intenzivnim športnim borilnim veščinam. Ni pritiska, tekmovanj, ogromnih stroškov, odsotnosti, poškodb - samo trening in napredovanje. Ponujamo varno okolje, otroke učimo sodelovanja in harmonije. Vendar ne razumeti tega narobe, trening je trd in disciplina mora biti.

Za mlade ljudi je aikido odličen način, kako se izoblikovati v življenju. Na telesni ravni pridobiti gibljivost, moč, koordinacijo in vse, kar prinaša redna telesna aktivnost. Na duševni ravni pomeni piljenje karakterja, razvijanje empatije, kontroliranje jeze in agresivnosti, sproščanje napetosti in obvladovanje stresa.

Za vse, ki ste v srednjih letih, je aikido odlična vadba, ki ni samo rekreacija. Omogoča varno vadbo, ki lahko traja tudi do pozne starosti. Omogoča napredek in učenje novih principov, nova spoznanja in prijatelje. Vadba ni odvisna od predznanja, za vse, ki ste v mladih letih trenirali borilne veščine ali katerikoli šport, pa lahko pomeni novo priložnost za intenziven trening.


Aikido klub Koroške je pridružen največji in edini uradno priznani aikido zvezi v Sloveniji, Aikikai zvezi Slovenije. Vodi ga licenciran Inštruktor aikida Tadej Pačnik, 2. dan aikikai, z večletnimi izkušnjami pri poučevanju otrok in odraslih, vodi tudi klub na Vrhniki. Zveza omogoča hitro napredovanje do visokih rangov, organizira državne in mednarodne seminarje z najboljšimi učitelji aikida v Evropi. Aikido klub Koroške vadi na DTK-ju na Ravnah na Koroškem.

Za več informacij obiščite spletno stran www.aikido-koroska.info, pišite na  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali pokličite na 040 745 892.

 

Najbolj brano iz športa

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti