Sodobnost - Maj 2008, letnik 72 natisni
Prispeval Mitja Gruber   
Ponedeljek, 02 Junij 2008 19:00
Sodobnost - Maj 2008, letnik 72Sodobnost  je najstarejša slovenska revija (mesečnik) za književnost in kulturo, ki vestno spremlja kulturno dogajanje pri nas in po svetu. Redno predstavlja svojim bralcem nove literarne obraze, poroča o knjižnih novostih, kritično analizira pomembna dela avtorjev, preko intervjujev in esejev osvetljuje znane in manj znane filozofske in alternative misli, komentira aktualno družbeno dogajanje, ter pri vsem tem skuša biti še informativna, zabavna, globalna in odprta, a vedno s poudarkom na visoki estetiki. V nadaljevanju pa na kratko o tem, kaj lahko najdete v najnovejši številki.

V uvodniku z naslovom “Kaj je evropska zavest?” Tone Peršak kritično razmišlja, kaj pojem sploh pomeni, se na kratko sprehodil skozi zgodovino Evrope ter pride do sklepa, da je obstoj evropske zavesti živel že preden so se vrhovni evropski politiki odločili za korak k evropskemu združevanju in posledično do hotenega (deloma prisiljnega) cilja skupne evropske zavesti. Peršak pa je do projekta evropske zavesti upravičeno skeptičen, saj se mu zdi obstoj nacionalne in jezikovne pripadnosti (skrb za diverziteto izražanja in bogatenje kulture in človeškega sveta) ena izmed ključnih človekovih pravic. Na koncu pa se avtor sprašuje, kaj bi lahko vzeli kot skupno mitološko jedro evropejstva, če bi že želeli ustvariti kolektivno evropsko zavest.

Naslednji prispevek ima naslov “Nietzsche danes”, ki ga je revija Sodobnost objavila po dogovoru s spletno revijo Eurozine, katere člani so, in s slovaško revijo Kritika & Kontekst, v kateri je prvič izšel. Osem filozofov (Peter Bergmann, Teodor Münz, František Novosad, Paul Patton, Richard Rorty, Jan Sokol, Leslie Paul Thiele, Alan D. Schrift) odgovarja na zanimiva vprašanja glede Nietzschejeve filozofije in njegovega vpliva na današnji svet.

Revija se nadaljuje z intervjujem z dr. Miho Pintaričem, nagrajencem za najboljši esej leta 2008 in profesorjem na Filozofski fakulteti. S Pintaričem razpravljajo o pisanju esejev, stanju in prihodnosti slovenske poezije ter iskanju rešitev iz tega, da se dandanašnji povprečni človek nima več časa zbrati in se posvetiti določenemu tekstu. Za dokaz o briljantnosti Pintaričevih esejev lahko beremo nekaj strani naprej tudi njegov esej “Gledališče in etika”.

V rubriki Estetika na Slovenskem je članek filozofinje Mojce Puncer z naslovom “Sodobna slovenska umetnost in estetika”, kjer se ukvarja tako s stanjem estetske misli pri nas (Slovensko društvo za estetiko) kot tudi širše.

Za ljubitelje slovenskega leposlovja so tukaj pesmi Josipa Ostija in Milana Vincetiča, kratka zgodba Mitje Šegine z naslovom “Prepisovalka sreče” ter precej obsežna radijska igra Igorja LikarjaPrivid na Rdečem otoku”, ki je dobitnica prve nagrade na anonimnem natečaju Radia Slovenije 2007.

Sodelavci Sodobnosti so ta mesec kritično ovrednotili sledeča leposlovna dela: Zlobčevo pesniško zbirko “V viharjih in zavetrjih srca”, “Nebesa v robidah” Nataše Kramberger, “Stanja darežljivosti” Primoža Reparja, “Neko noč, ko je v mestu snežilo” Katarine Minatti in delo Andreja Detele “Sanje v vzhodni sobi”.

Vesna Jurca Tadel in Jaša Drnovšek sta vsak posebej v oblikih dnevniških zapisov podala kritičen pogled na pred kratkim uprizorjene gledališke igre na naših odrih. Vsak s svojim stilom in vsak s svojim pogledom.

Več informacij o aktualni številki revije, nekaj v celoti objavljenih člankov, stare številke ter še kaj najdete na njihovi spletni strani: www.sodobnost.com

Revijo lahko naročite po pošti (Belokranjska ulica 5, 1000 Ljubljana), faksu (01 561 18 56), telefonu (01 563 55 50) ali elektronski pošti (sodobnost(at)guest.arnes.si).