Bajta Kšajtni Ostalo Kulturniški profil Tjaša Razdevšek, pesnica in voditeljica

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Tjaša Razdevšek, pesnica in voditeljica PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Petek, 17 April 2009 21:00

Tjaša Razdevšek, Foto: Maša PfeiferTjaša Razdevšek je uspešna pesnica, voditeljica literarnih večerov in prepoznaven glas na Koroškem radiu.  Ima tudi bogate izkušnje z igralstvom, saj je igrala eno glavnih vlog v slovenskem filmu Življenje kot v filmu. Študira primerjalno književnost. 

 

Pod pojmom kulture razumemo mnogo stvari od filmov, glasbe, knjig, gledališča, pa vse do vizualnih umetnosti in drugih oblik kreativnega izražanja. Nas pa zanima katera vrsta kulturne dejavnosti vam je najbližja in zakaj.

Gotovo mi je najbližja literatura, takoj za njo pa film in gledališče. Zaradi neke posredovane genialnosti, ki jo lahko začutim.  

Se aktivno kulturno udejstvujete oziroma ali ste se kdaj?

Mislim, da se.  

Kakšne knjige berete, kako pogosto in ali bi lahko izbrali vašo najljubšo knjigo?

Knjige so pod mojimi prsti zelo pogosto, tudi po študijski dolžnosti. Seveda pa še vedno, kolikor se le da, še za dušo, za filing, in nenazadnje za kakšen intervju in vsake toliko še za kakšno drugo Airbeletrinino 'obveznost'. Mojih (naj)ljubših je za cel nabor, od poezije do proze, tudi esejistike. Zadnje dni so mi blizu Bivškove še neobjavljene, Deklevovo Zmagoslavje podgan in Čandrova Kuvertirana poteza.

Katera zvrst glasbe je vam najbolj pri srcu? Kupujete originalne CD-je ali poslušate MP3-je? Kateri koncert ste obiskali nazadnje?

Blizu mi je rock, ker je ati velik navdušenec rock muzike in so mi Slade že zgodaj intuitivno zlezli pod kožo. Glasba mi je nasploh všeč, tudi filmska, ne morem se odločiti za kakšno specifično zvrst. Vsaka dobra glasba mi lahko naježi kožo. Večji zadnji koncert – poletni Rock in Rio v Madridu, na odru v istem večeru Amy Winehouse, Jamiroquai, za vrhunec pa bosa Shakira; večji osebni pa Anjin in ruski pevski zbor.

Kako pogosto si privoščite ogled filma? Kakšno je vaše mnenje o slovenskem TV programu? Obstaja v vašem življenju kak film, ki je na vas naredil izreden vtis?

Sem 'filmofilka'. Moje mnenje o slovenskem TV programu in tudi o slovenskem filmu je včasih bolj prizanesljivo, včasih pa ravno narobe, bolj kritično. Sem 'naporna' tv gledalka, a tudi otroško vesela dobrega filma, dokumentarca, oddaje, tudi potopisa; če je slovenski, toliko bolj. Blizu mi je evropski film že zaradi snemalne tehnike, obožujem filme, posnete na filmski trak, ker se mi zdi slika preprosto bolj subtilna. Zdi se, da je tudi sporočilo v evropskem filmu bolj poetično, trpko, v tak film je velikokrat vpeta tista občutljivost, ki je komu v tem vrvečem se svetu dandanes zlahka zmanjka. Težko bi med filmi, ki me po ogledu niso pustili ravnodušne, izbrala zgolj enega oz. naštevala imena (s filmi je podobno kot s knjigam). V nekih momentih sem si zavrtela skoraj vse slovenske filme, ker me je zanimalo, kako se to dela ali kako ne, in že med slovenskimi se jih po mojem okusu najde gotovo vsaj deset in več dobrih. Kljub temu da Almodóvarja Španci niti ne gledajo zelo navdušeno, sem v nekem obdobju pogledala tudi vse njegove, zmešane in manj zmešane.

Kako ste zadovoljni s kulturno ponudbo na Koroškem in kaj najbolj pogrešate? Kaj so glavne prednosti in slabosti koroškega kulturnega prostora?

Če na koroški kulturni prostor pogledam bolj osebno, imam v mislih predvsem naša pesniška druženja, ki so v tem času že prerastla v zanimive bližine (z Barbaro, Ano, Majo, Gašperjem, včasih tudi s Primožem, Tomažem na kitari). Zadnje čase se dobivamo kar intenzivno, lokacij pa nikoli ne zmanjka. Poleg pesniških srečanj, ki mi veliko pomenijo, mislim, da je za literarno in kulturno ponudbo pri nas (vsaj za moj okus) zaslužna zlasti Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika, ki je v zadnjih dveh, treh letih v Koroških kulturnih mozaikih in ostalih literarnih pogovorih in gostovanjih gostila odlična peresa (nazadnje prevajalca Štefana Vevarja v vprašanjih Mitje Čandra). Visoke stene knjižnice, skupaj z mojimi ušesi, so slišale in vase vpile že kar nekaj dobrih, vrednih sintagem. Prav tako se mi zdi zelo fajn glasbeno dogajanje v Kompleksu, gledališko v Mežici.

 

Naključno iz Kšajtnih

Aldous Huxley - Mirovništvo In Filozofija (2006)
Rubrika: Knjiga
Knjiga za tiste, ki ne marajo vojne. Knjiga za tiste, ki ne pristajajo na tezo o globalnem vojnem stanju kot naravnem...
Poezija udeležencev 11. Pesniške olimpijade
Rubrika: Leposlovne objave
Lanska Pesniška olimpijada (Dravograd, 13. in 14. november 2010) je bila že 11. po vrsti in za razliko od predlanske, jubilejne...
Milčin kotiček - Mi gremo pa na morje ...
Rubrika: Leposlovne objave
Milčin kotiček - Mi gremo pa na morje ... Danes je moje razmišljanje slano, vroče in brez obveznosti. Nič ne...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti