Bajta Kšajtni Ostalo Kulturniški profil Stojan Brezočnik, slikar

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Stojan Brezočnik, slikar PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Četrtek, 19 Marec 2009 23:55

Stojan BrezočnikStojan Brezočnik je slikar, ki je diplomiral na Pedagoški akademiji. Dela kot likovni pedagog na osnovni šoli, kjer mnoge mlade navduši za likovno umetnost. Priredil je že mnogo samostojnih, kot tudi skupinskih razstav ter grafično opremenil tudi nekaj knjig.

 

Pod pojmom kulture razumemo mnogo stvari od filmov, glasbe, knjig, gledališča, pa vse do vizualnih umetnosti in drugih oblik kreativnega izražanja. Nas pa zanima katera vrsta kulturne dejavnosti vam je najbližja in zakaj.

V uvodni špici oddaje Umetnost 20. stoletja se nizajo pojmi: moderna, abstraktna, revolucionarna, nova, strastna, sestavljena, lepa, ironična, vsakdanja, jasna, skrita, odkrita… Zajeto je pravzaprav vse, s čemer se srečujemo in živimo v vsakem dnevu. Prijaznem, manj prijaznem, vzpodbudnem, manj vzpodbudnem okolju, ožjem ali širšem prostoru v raztežaju med urbanimi in podeželskimi navadami. Raznolika področja človekovega umetniškega delovanja  - likovna, filmska, glasbena kultura itd.-  pa nam v svojem specifičnem jeziku spregovorijo in pokažejo to pestrost in raznolikost življenja. Vprašanje pa je, kdo in koliko se sploh  ustavi ob tej »produkciji kulture« v času potrošništva, recesij, političnih turbulenc in globalnih tokov.

Podoba prstov, obrisi rok v jami Castillo (Španija) nam kažejo in sporočajo željo, da v tem svetu človek želi zapisati sled. Sem likovnik in če mi uspe narediti kaj dobrega, pustiti zanimivo sled na papirju, platnu ali kje drugje, bo dovolj. Pa četudi učinkuje zgolj v prostoru ateljeja in ljudi, ki so blizu.

Se aktivno kulturno udejstvujete oziroma ali ste se kdaj?

Z veseljem in radovednostjo pogledam vsako razstavo tukaj pri nas.

Kakšne knjige berete, kako pogosto in ali bi lahko izbrali vašo najljubšo knjigo?

Večina branih knjig se dotika vprašanj razumevanja likovne umetnosti. Je pa še ena - Orfejev spev.

Katera zvrst glasbe je vam najbolj pri srcu? Kupujete originalne CD-je ali poslušate MP3-je? Kateri koncert ste obiskali nazadnje?

Kolega Franci (soavtor dogodkov – Jazz v Kompleksu) me je preskrbel z odličnim izborom glasbe. Je pa tretji radijski program – ARS »zakon«.

Kako pogosto si privoščite ogled filma? Kakšno je vaše mnenje o slovenskem TV programu? Obstaja v vašem življenju kak film, ki je na vas naredil izreden vtis?

Zadnji film, ki sem ga videl (TV) Apokalipsa danes (Francis Ford Coppola), ki je tako velik, da lahko z njim začnete vojno. Obenem pa je tudi tako velik, da lahko z njim vojno končate, je zapisal Marcel Stefančič, jr. 

Kako ste zadovoljni s kulturno ponudbo na Koroškem in kaj najbolj pogrešate? Kaj so glavne prednosti in slabosti koroškega kulturnega prostora?

Kakšna manjša galerija, ki bi bolj pogosto predstavljala dela mlajših likovnih ustvarjalcev, pa še nizkoproračunska bi lahko bila. Zagotovo bi naredili dobre dogodke.

Stojan Brezočnik, Izgubljene sanje (2006)
Stojan Brezočnik - Izgubljene sanje (2006), suha igla

 

 

Naključno iz Kšajtnih

Mesec v sliki, oktober 2008
Rubrika: Ostalo
Oktober je za nami, pred vami pa nova serija slik naših fotografov. Poglejte si, kako smo mesec preživeli skozi objektiv.Iron Median,...
Colin Straus, Greg Straus - Aliens vs Predator - Requiem (2007)
Rubrika: Film
Vesoljska ladja, ki v svoji notranjosti nosi najnevarnejša ubijalska bitja v vesolju, strmoglavi v gozd poleg majhnega idiličnega mesteca v ZDA....
Mesec v sliki, marec 2009
Rubrika: Ostalo
Kot ste najbrž že vajeni, sledi pregled nekaj najbolših fotografij meseca marca s kratkim komentarjem preteklih dogodkov.Jasmina in Aljoša sta lani...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti