Bajta Kšajtni Ostalo Potopisi in foto-pisi Potopis: Osrednje kraljestvo

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Potopis: Osrednje kraljestvo PDF natisni E-pošta
Prispeval Urban Osvald, foto: Urban Osvald, Urška Borko, Matjaž Vidmar   
Sreda, 10 Junij 2009 14:00
Indeks člankov
Potopis: Osrednje kraljestvo
Stran 2
Stran 3
Vse strani
Urban Osvald

Urban Osvald, 21-letni Prevaljčan, je študent sinologije in sociologije kulture na ljubljanski Filozofski fakulteti. Zaradi njegovega uspeha pri osvajanju jezika in dobrih ocen, mu je oddelek za azijske in afriške študije omogočil skoraj enoletni študij v tujini, natančneje na Kitajskem. Zdaj, približno mesec dni pred njegovo vrnitvijo domov, želi del svojih izkušenj deliti tudi z vami. Uživajte ob branju!Kitajska, ena izmed velesil na daljnem vzhodu, je v kitajščini imenovana  Zhongguo (poenostavljene pismenke: 中国 / tradicionalne pismenke: 中國), kar v dobesednem prevodu pomeni osrednje kraljestvo oziroma osrednja država, dežela. Država z 1,3 milijarde prebivalcev in ozemljem, skoraj tako velikim kot ZDA, je že od nekdaj igrala ključno vlogo ne samo v tem delu sveta, ampak tudi v svetovnem merilu.

Kitajska

V mojih očeh jo zaznamuje predvsem neskončna raznolikost; tako v geografskem in ekonomskem smislu, kot tudi po sestavi prebivalstva in jeziku. Sestavlja jo 56 narodnih manjšin in 29 jezikovnih podskupin. Ravno zaradi takšnih razlik je po združitvi v enotno cesarstvo vedno obstajala težnja po standardizaciji jezika in pisave. Danes je uradni jezik t.i. mandarinščina, kateri osnovo predstavlja pekinški dialekt. Prav tako se še vedno uporabljajo piktogrami, kitajske pismenke, katerih nabor je osupljiv. Skupno obstaja prek 56.000 pismenk, vendar jih je danes v vsakodnevni uporabi okrog 5000.

Urban Osvald pred odhodom na Kitajsko

Dogodivščina se je začela 25. avgusta 2008. Ne vedoč, kaj me čaka v skoraj 9000 km oddaljeni Kitajski, sem se po tednih pripravljanja in poslavljanja končno vkrcal na let številka QR893, Dunaj – Doha – Peking.

Jinan, Urbanovo študijsko mesto

Študiram v mestu Jinan (济南), ki je glavno mesto province Shandong (山东) in leži nekaj sto kilometrov pod Pekingom. Je eno izmed glavnih prometnih, predvsem železniških križišč v tem delu Kitajske.

Provinca Shandong, ki v direktnem prevodu pomeni »vzhodno od gora«, je danes ena izmed turistično bolj obiskanih regij. Kljub vsem hitrem razvoju ji je uspelo ohraniti nekaj avtentičnosti. Med turisti ima predvsem zgodovinski pomen, saj se tukaj nahaja tudi mestece Qufu (曲阜), rojstni kraj znamenitega Konfucija.

Univerza

Del univerze, v katerem študiram, se nahaja v severovzhodnem delu mesta. Skupno ima 7 kampusov, kjer trenutno študira okrog 95.000 študentov. Znana je predvsem po oddelku za znanost in tehnologijo. Prav tako gre za eno izmed najstarejših univerz na Kitajskem, ki je bila ustanovljena leta 1901. Tuji študentje živimo in študiramo na mednarodnem oddelku, ki obsega tri študentske domove in zgradbo z učilnicami.

Popotnika v soju uličnih luči

Glavni razlog, zakaj priti na Kitajsko, je seveda učenje jezika, vendar prav tako pomemben del je razumevanje kulture. Ta dva pojma se ne izključujeta, torej se z učenjem jezika naravno učiš tudi kulture. Vendar pravo razumevanje obeh se začne šele, ko stopiš na cesto in si sposoben komuniciranja z ljudmi. Tako je eden izmed najboljših načinov potovanje, saj s tem lahko spoznaš veliko različnih malih fragmentov kulture, ki so nujni za razumevanje celostne slike. Kitajska je ogromna država, ki prav za takšne podvige nudi neskončno možnosti. 

Naključno iz Kšajtnih

Charles Bukowski - Zapiski Starega Pokvarjenca (2007)
Rubrika: Knjiga
Če hočete izvedeti, kako plehko je vsakdanje življenje in hkrati ugotoviti, kako kratka, nezapletena in predvidljiva je razdalja oziroma praznina med...
Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla (14. del)
Rubrika: Leposlovne objave
Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmislaMnogo zgodb se tako trudi opredeliti čas, prostor dogajanja, natančno navesti...
Strip - V Bajti (št.2)
Rubrika: Ostalo
STRIP - V BAJTI (številka 2)
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti