Bajta Kšajtni Ostalo Potopisi in foto-pisi Fotozgodba: Po poteh testnega voznika

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Fotozgodba: Po poteh testnega voznika PDF natisni E-pošta
Prispeval Igor Ranc   
Torek, 24 Februar 2009 18:53
Indeks člankov
Fotozgodba: Po poteh testnega voznika
Stran 2
Vse strani
Računalnik je glavni povod za vse kar v tem trenutku vidite in kar trenutno čitate. Ampak! Pustimo ob strani avtorjeve tendence po razlagi vzrokov, ki bi nas bržkone pripeljali vse do nastanka Bajte in podobnih, za fotozgodbo popolnoma nesmiselnih podatkov in faktov. No, tako nekako je izgledal računalnik na katerem se je dan pred odhodom izpisalo vabilo na sodelovanje pri predstavitvi  Kie Soul, popolnoma nove mašine iz Koreje, kakopak Južne. Avanturizma tukaj ne gre zaslediti, saj je bil potek dela preprost – »slikat, se mavo furat, pa mavo jest.«

Foto zgodba: Po poteh testnega voznika


Foto zgodba: Po poteh testnega voznika

Za obrazložitev - Tit Borstner (na desni), marsikdaj dober partner v različnih zločinih in dobrih delih zoper razum in um, si že kakšna dva meseca služi kruh kot testni voznik oziroma novinar, ki se ukvarja s testiranjem avtomobilov. Ura je bila zgodnja, vstati je bilo potrebno že ob 8.00, kar zna biti kar dobra poškodba, če prejšnji večer bediš do treh. Pričakalo naju je deset avtomobilov, popolnoma novih Kia Soul. Kako bova vozila vseh 10???

Foto zgodba: Po poteh testnega voznika

Slabi šali v prejšnjem odstavku verjetno niste nasedli. Ker je šlo za prvo uradno predstavitev avtomobila v Sloveniji so bili povabljeni tudi drugi novinarji, se-ve. Stari mački se med sabo zelo dobro poznajo, novinca ali bolje jaz (gost) in pa novinec pa sva se ob začetni pogostitvi in zboru držala bolj ob strani.

Foto zgodba: Po poteh testnega voznika

Ciljna postaja je bila Vila Otočec, vmes pa sva opravila še fotošut z najino črno Kio. Naključje ali pa ponotranjeno zavedanje o tem, da sva še čist frišna, je hotelo, da sva izbrala edinega črnega Soula in morda izpadla kot črni ovci. Neizpodbitno dejstvo je, da sva bila najmlajša in najmanj izkušena na predstavitvi. Testirani avtomobil je potrebno pred slikanjem dodobra zloščiti, za kar pride prav predvsem spretna roka novinarja.

Foto zgodba: Po poteh testnega voznika

Vreme je bilo mrko in neprijazno, kar pa s sledečim stavkom nima bistvene veze. Skoraj vse ekipe novinarjev so za slikanje izbrale okolico grada Otočec. Na posnetku vidimo dvojico, ki se intenzivno loteva notranjosti.

Foto zgodba: Po poteh testnega voznika

Ena izmed fotografij iz najine lokacije, tik ob bencinski črpalki. V ozadju grad Otočec. Tehnično izurjeno oko bo kaj hitro opazilo »prežganost« neba in rob na desni strani, ki daje vtis, da je vinjeta, pa ni. Le-ta je nastala zaradi »prežganosti« centralnega dela slike - oblaki torej niso bili povsem beli.

Foto zgodba: Po poteh testnega voznika

Detajl nove Kie. Pedantno oko bo opazilo umazanijo v spodnjem delu fotografije. Kakršnakoli umazanija je za takšen tip fotografij popolnoma prepovedana, zato so takšne slike načeloma neuporabne. Pozoren bralec se bo spomnil, da se je avto na eni prejšnjih slik čistil. To drži, vendar roka novinarja ni tako pedantna kot je hitra. Poleg tega je siceršnja praksa, da se avto pred slikanjem odpelje v avtopralnico. Ta Kia pa je prestala vožnjo od Ljubljane do Otočca v dežju in po umazani cesti. Slike za predstavitev in članek o tem avtomobilu niso bistvenega pomena, saj avto niti ni bil na klasičnem testu. 

Naključno iz Kšajtnih

Majda Koren - Lojza Iz Vesolja (2008)
Rubrika: Knjiga
Pisateljica Majda Koren, katero poznamo predvsem po njenih zgodbah, objavljenih v Cicibanu (o mali pošasti Mici ter Evi in kozlu), tokrat...
Dijaki beremo: Albert Camus - Tujec (1942)
Rubrika: Knjiga
Albert Camus, rojen leta 1913 v Mondoviju, Alžiriji, avtor esejev Narobe in prav (L'Envers et L'Endroit), Svatovanje (Noces), Poletje (L'Été), reportaže...
Olga Dečman Dobrnjič - V objemu pedofila (2008)
Rubrika: Knjiga
V objemu pedofila, pripoved trpinčenega otroka, ki v veliki in temačnih sobi z namenoma zastrtim oknom, na starinski zakonski postelji ob...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti