Bajta Kšajtni Ostalo Potopisi in foto-pisi Foto-zgodba: Toskana, tretji del

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Foto-zgodba: Toskana, tretji del PDF natisni E-pošta
Prispeval Jasmina Pečoler   
Četrtek, 30 April 2009 15:40

Zadnji, tretji del velikonočnega potovanja po Toskani. Zamudniki si lahko prvi del ogledate na tem naslovu, drugega pa na tem.

Polkrožno oblikovani glavni trg.


Sto metrov visok stolp s katerega si je mogoče ogledati mesto z okolico.


Obzidje okoli starega dela Siene. Srednjeveški del mesta spada med Unescovo kulturno dediščino.

Popoldne nam je ostalo še ravno toliko časa, da smo se napotili v bližnji San Gimignani. Mestece, ki je znano predvsem po 13 stolpih, ki se dvigujejo visoko nad mestom. V najboljših časih na bi jih bilo kar 48. Stolpi so jim prvotno služili v obrambne namene, kasneje pa se je to sprevrglo v tekmo med družinami, kdo zgradi višji stolp.


Pogled na mogočne stolpe San Gimignanija.


Dedki na ulici San Gimignanija se niso dali motiti množici turistom pri svojem razmišljanju.

Naslednji dan je bil že čas, da se počasi vrnemo proti domu. Postavili smo si cilj med potjo, da si ogledamo še Lucco, Piso in se zapeljemo do sosednje italijanske province Ligurije.
Lucca je majhno, umirjeno mesto, ki ga je polno romanskih cerkva in tihih tlakovanih ulic. Celoten srednjeveški del je namreč zaprt za promet, tako da so se tudi domačini preselili na kolesa. Lucca je bila pod Langobardi in Franki prestolnica Toskane. V srednjem veku so jo po bogastvu prekašale samo Firence.


Ovalni sklop visokih stavb v Lucci posnema obliko rimskega amfiteatra, ki je tu stal v 12.st.


Sprehajalna pot na obzidju Lucce. S kolesi smo na hitro prepeljali Lucco, nato pa se odpravili naprej v Piso, kjer smo se čez mesto sprehodili do Campa dei Miracoli (Polje čudežev).


Največja znamenitost v Pisi, poševni stolp. Stolp se je zaradi peščene podlage začel nagibati takoj po gradnji leta 1173.


Obljudeno Polje čudežev. Spredaj največja krstilnica v Italiji, v sredini katedrala iz leta 1063, v ozadju poševni stolp.

V Pisi smo se okrepčali nato pa se poslovili od naše gostiteljice Valerije. Pot nas je vodila v Ligurijo v nacionalni park Cinque terre, ki ga žal zaradi velike gneče in pomakanja energije nismo videli kaj dosti.

 

 

Naključno iz Kšajtnih

Fotozgodba: Od Vardarja do Triglava - tretji del - Stran 2
Rubrika: Potopis
Stran 2 od 2Demonstracije proti aretaciji haaškega obtoženca Radovana Karadžića in proti "diktaturi" srbskega predsednika Borisa Tadića. Čeprav so se glavne...
Milčin kotiček - Spomladansko čiščenje...samo kdaj???
Rubrika: Leposlovne objave
Milčin kotiček - Spomladansko čiščenje Danes je moje razmišljanje čisto vsakdanje. Vsi to počnemo – nekateri intenzivneje, drugi manj....
Mesec v sliki, junij 2009
Rubrika: Ostalo
Šesti mesec julijanskega koledarja je za nami, pred vami pa nekaj najlepših trenutkov, ki so jih "za vsema" v objektiv uspeli...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti