Bajta Kšajtni Ostalo Potopisi in foto-pisi Foto-zgodba: Toskana, prvi del

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Foto-zgodba: Toskana, prvi del PDF natisni E-pošta
Prispeval Jasmina Pečoler   
Ponedeljek, 27 April 2009 16:26

VELIKONOČNA TOSKANA


Na največji krščanski praznik smo se odpovedali barvanju pisanih pirhov, dobrotam kot so dišeča prekajena šunka, domača potica, pekoči hren in tone čokolade, ki nam jo prinesejo tete za pisanko in se odpravili na izlet v Italijo natančneje v Toskano.

V petek popoldne smo se Aljoša, Mitja in moja malenkost iz Ljubljane odpravili proti Sieni, kjer nas je že nestrpno pričakovala Valerija, ki se je odločila v letnem semestru študirat, po besedah nekaterih v najlepšem mestu na svetu, in tako izpopolniti znanje italijanščine. Med potjo smo pobrali še zadnjega člana odprave Antona, ki je vse tri dni skrbel, da nam nikoli ni bilo dolgčas. V dobrih šestih urah smo premagali okoli 500 kilometrov in prispeli na cilj. Valerija nas je sprejela v veliko in po italijanskem okusu opremljeno stanovanje. 

Prvi dan smo se odločili, da preživimo v Firencah, ki so eden izmed najbolj turistično obiskanih mest na svetu. Kot se je izrazil Aljoša: »Ne doživiš pravih Firenc, če ne stojiš vsaj trikrat v vrsti za ogled določene znamenitosti!« Kmalu smo ugotovili da bo to kar držalo. Ko smo se iz železniške postaje sprehodili do glavne znamenitosti Firenc Katedrale Santa Marie del Flore, tretje največje katedrale na svetu, smo že od daleč opazili vrste na vseh vhodih. Na samo kupolo se žal nismo mogli povzpeti, ker je bila med prazniki zaprta, smo se pa lahko odpravili na nekoliko nižji stolp, ki je prav tako del katedrale. Povzpeli smo se po več kot 400 stopnica na vrh ter si s ptičje perspektive ogledali celotno mesto.


Dominantna kupola katedrale nad mestom. Sama kupola je čudež takratnega srednjeveškega gradbeništva.


V srednjem veku so vse otroke , ki so se v Firencah rodili v enem letu, prinesli na skupni krst v krstilnico (Battistero) 21. marca, ko se je po starem firenškem koledarju začelo novo leto. Prav tako smo v vrsti počakali za ogled notranjosti katedrale, pri čemer si imel občutek, da so se zelo posvetili sami gradnji in jim je za notranjost zmanjkalo idej in sredstev. Poleg katedrale v Firencah ne smeš izpustit še Michelangelovega Davida in starega mostu - Ponte Vecchio čez reko Arno.


Kopija Michelangelovega Davida pred palačo Vecchio, kjer je prvotno stal izvirnik.


Številni živi kipi vas bodo razveseljevali na mestnih ulicah. Seveda tudi oni med službo ne morejo brez mobilne telefonije.


Ponte Vecchio most z bogato zgodovino. Njegovi začetki segajo že v prvo stoletje našega štetja. V 14. stoletju je prvotni most odnesla poplava, tako da so ga nekaj let kasneje nadomestili s tem, ki ga vidimo še danes. Celo Hitler se je med drugo svetovno vojno odločil, da ga ne bo porušil, zaradi njegove estetske in zgodovinske vrednosti. Že v 13. stoletju so se na most prilepile različne trgovinice in tudi danes je zelo obljuden.Čez most smo odšli do palače Pitti, za katero se skrivajo vrtovi Boboli, ki smo si jih lahko ogledali seveda po nekaj minutnem čakanju v vrsti. Tako smo izpolnili normo, ki je potrebna za doživetje Firenc v polni meri.


Palača Pitti, pred katero posedajo ljudje in se sončijo.


Zanimive oblike dreves v vrtovih Boboli.


Amfiteater na zadnji strani palače, ki so ga Medičejci dali zgraditi za razvedrilo v slogu rimskega circusa.


Celoten vrt je prepreden z urejenimi potkami, kipci, fontanami in lepo oblikovanimi rastlinskimi površinami.

 

Naključno iz Kšajtnih

Potopis: Filipini - skrivnostna dežela prijaznih ljudi (FOTO)
Rubrika: Potopis
Filipini so dežela, kjer se nebo zdi bližje, kjer imamo podnevi občutek, da bi lahko prestavili sonce ali z prstom sneli...
Zora Tavčar - Kroži, kroži galeb... (2008)
Rubrika: Knjiga
Zora Tavčar, rojena 2. oktobra 1928 v Loki pri Zidanem mostu, je pisateljica, pesnica, esejistka in tudi prevajalka. Je dobitnica nagrade...
Piksna - Kolaž (2007)
Rubrika: Muzika
Končno, bi rekli nekateri. Izdelek Piksne z naslovom Kolaž je prišel na dosego rok. Čisti rock, oziroma rock'n'roll, recept za povišanje...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti