Bajta Kšajtni Ostalo Preostalo iz Kšajtnih Ormož: Iz protesta zaklali svinjo

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Ormož: Iz protesta zaklali svinjo PDF natisni E-pošta
Prispeval Robert Marin   
Sobota, 07 Februar 2009 00:00
Ormož - koline - naslovnicaIz prestolnice Prlekije Ormoža (kjer imamo tudi nekaj rednih bralcev našega portala in se jim na tem mestu tudi zahvaljujemo), smo dobili prijetno povabilo na nekoliko radikalno študentsko akcijo. Z zanimanjem smo prisluhnili njihovim tegobam in o tem napisali krajšo zgodbo oziroma reportažo.

"Kako naj shaja študent, ko ti država podraži subvencionirano prehrano ravno v času krize, ki pride vsake toliko naokoli zapreti par tovarn in nekaj odvečnih postaviti na cesto?" se sprašujejo člani Kluba ormoških študentov (KOŠ). Kot odgovor na aktualno družbeno problematiko in apel ljudstvu k vstaji, je zato KOŠ predlagal (in kot boste videli tudi izpeljal) študentske koline, na katerih je zavoljo lačnih želodcev morala pasti 120 kilogramska prasica Pepa.

Kot smo prebrali v njihovem manifestu, so se za koline odločili iz treh razlogov. Prvi je protest proti podražitvam bonov, drugi je širni sloveniji pokazati, da ormoških študentov ni sram poprijeti za kmečka opravila, tretji pa je enostavno dobra stara vaška veselica.

Mesar na delu

Ko smo se nekaj čez deveto zjutraj oglasili pri kmetu v okolici Ormoža, nas je le ta že nestrpno čakal na pragu. "Vidi se, ka ste študenti, prove koline se začnejo ob štireh," nas je prijazno pozdravil, skladno s tem pa v duhu s tradicijo že nalival prve kupice žganice. Preden so nekateri člani odprave sploh videli Pepo, je je zmanjkalo za liter. Mesar Trotni Tona je s Pepo opravil kar se da humano in profesionalno, procesija pa je za tem odromala v Ormož, kjer smo güdeka ob zvokih harmonikaša Skolibra obdelali do nerazpoznavnosti, ranjene študentske duše pa krepili z vinom in slatino ter odlično hrano, ki jo je pripravila babica.

Največji kmečki praznik je pred prag hiše poleg članov KOŠ privabil mariskaterega domačina; Afroprlek ni mogel prehvaliti babičinih friških jeter, na dušo pokojne Pepe pa je kozarček "špricera" zvrnil celo stari rocker, kavboj Marjan.

Grlo na kolinah nikdar ni suho

Organizatorji so akcijo dan po dogodku ocenili kot uspešno, oblastnikom pa v isti sapi zažugali, da nedvomno ni šla "zadnja svia," v kolikor se razmere na področju študentske prehrane ne popravijo.

Vec fotografij lahko najdete v Albumu.

 

Naključno iz Kšajtnih

Ana Porenta: Virtualnisvet.com (2004)
Rubrika: Knjiga
Kadar neko literarno delo opisuje najnovejše dosežke znanosti in/ali tehnologije, praviloma tvega, da bo nadvse hitro zastaralo. Seveda kakovostnemu delu tega...
Étienne Balibar - Mi, državljani Evrope? (2007)
Rubrika: Knjiga
Nastop globalnih družbenih gibanj, ki so vzniknila po propadu socialistične alternative kapitalizmu, je povzročil krizo v Evropi nastalih političnih kategorij. Tudi...
Boss Tweed - Boss Tweed (2005)
Rubrika: Muzika
Glasba brooklynskega Boss Tweed ni glasba na prvo žogo. Zavaja, pušča v zmedi, obljublja, razočara, in ko se že ziritirano...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti