Bajta PR' NAS Osrednje novice Umetnikov gverilski napad na mesto miru Slovenj Gradec
Umetnikov gverilski napad na mesto miru Slovenj Gradec PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Torek, 22 Junij 2010 11:54

Umetnik Jean Toche (*1932) sili prebivalce in obiskovalce mestnega jedra Slovenj Gradca v razmislek o vojni, krivicah, šovinizmu in ostalih oblikah nestrpnosti, religiji ter politični manipulaciji. Kulturno društvo RAUM AU ob sodelovanju trgovskih, poslovnih in gostinskih lokalov na Glavnem Trgu v Slovenj Gradcu, predstavlja projekt »Art goes City« z razstavo na prostem, s ciljem dodane vrednosti pri srečevanju ljudi v centru ter kot poskus zapolnitve praznine v ponudbi Slovenj Gradca kot tradicionalnega mesta kulture.

I accuse, Jean Toche (1968)

Sobivanje komercialne ponudbe in umetniških del političnega umetnika Jeana Tochea, bo predstavljeno na razstavi na prostem na Glavnem trgu v Slovenj Gradcu, od 24. junija do 24. julija 2010.

Med razstavnimi prostori po »ulični galeriji« vas vodi sistem označb na tleh. Dela so kombinacija teksta in fotografij, zasnovana s strani avtorja, kot povabilo k opazovanju, ne le ponudbe v lokalih, ampak pomembnih aktualnih tem globalnega pomena in k razmisleku o njih.

Priložnost razstavljanja umetniških del Jeana Tochea je zelo pomembna za mesto Slovenj Gradec, ne zgolj zaradi umetnikove zgodovinske pomembnosti in aktualnosti njegovih političnih komentarjev, ampak posebej zaradi dejstva, da je Tocheva umetnost ravno tista umetnost, kakršno naj bi mesto miru prikazovalo, politična umetnost. Izbor razstavljenih del, Janje Krajnc in Rada Poggija, ponuja impulze, ki popolnoma ustrezajo zahtevam organizacije »Mest miru« v okviru Združenih narodov. Nenazadnje je Slovenj Gradec, kljub temu, da so mnogi na to pozabili, še vedno na čelu generalnega sekretariata tega konglomerata mest, ki se zavzemajo za mir.

Jean Toche (ZDA) se je rodil v Belgiji, državljan Združenih držav Amerike, pa je postal sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja. Je umetnik, ki se posveča politični umetnosti, svojo kariero pa je začel kot abstraktni ekspresionist v petdesetih letih. V šestdesetih se je navdušil nad umetnostjo destrukcije. Leta 1969 je skupaj z Jonom Hendricksom in Poppy Johnson ustanovil Guerila Art Action Group (GAAG), ki je obstajala do leta 1976. GAAG je v času svojega delovanja izvajala akcije, katerih namen je bila provokacija in napad na institucionalizirano in uveljavljeno umetniško elito New Yorka.

Splošno človeško zavedanje so izražali skozi različne akcije in dogodke, skozi pisne manifeste in druge publikacije. Opozarjali so na vladavino rasizma, seksizma in vojno v Vietnamu. Po težki bolezni se je Jean Toche leta 2002 vrnil s »poštno umetnostjo« ali »korespondenčno umetnostjo« (Mail Art). Od leta 2004 snuje kombinacije teksta in fotografij, s katerimi komentira zatiranje ter nacionalizem v Združenih državah in po svetu. Ne priznava državnih meja in deluje kot državljan Sveta. V svojih delih vedno ponuja najaktualnejše odzive na trenutno dogajanje.

Razstavo si lahko ogledate: od 24. junija 2010 do 24. julija 2010, Odprto: 24/7 Kje: mestno jedro, Glavni trg, Slovenj Gradec, Vstopnine ni!

 

Najbolj brane osrednje novice

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti